Η νεα εποχη Ελληνοβουλγαρικης συνεργασιας στα ενεργειακα ξεκινα απο την Κομοτηνη

Τις εργασίες στον αγωγό IGB στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής επιθεώρησαν ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ και ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας

Κίριλ Πετκόφ

«Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν πολλά πεδία που μπορούν να συνεργαστούν∙ ήρθε η ώρα αυτή η συνεργασία να ενταθεί»

Κώστας Σκρέκας

«Ο IGB αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή, καθιστά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία πύλες εισόδου φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη»

Μια νέα περίοδο συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα θέλουν να εγκαινιάσουν Ελλάδα και Βουλγαρία, και ένας από τους βασικούς άξονες αυτής θα αποτελέσει ο Ελληνοβουλγαρικός Διασυνδετήριος Αγωγός IGB, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Το εργοτάξιο του αγωγού στην Κομοτηνή επισκέφτηκαν την Δευτέρα 21 Μαρτίου ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Κίριλ Πετκόφ μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, συνοδευόμενοι από τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ.

Οι επισκέπτες πριν την έλευση στην Κομοτηνή πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την διαδρομή του αγωγού, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις, από τους αρμόδιους της κατασκευάστριας εταιρείας ΑΒΑΞ.

Ενεργειακή συνεργασία για τις δύο χώρες

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε πως Ελλάδα και Βουλγαρία «έχουν πολλά κοινά και πολλά πεδία στα οποία μπορούν να συνεργαστούν, και έχει έρθει η ώρα αυτή η συνεργασία να ενταθεί».

Ο κ. Πετκόφ εξήγησε πως το έργο είναι σημαντικό και για τις δύο χώρες, βοηθώντας τους να διαφοροποιηθούν στην προμήθεια φυσικού αερίου, που για την χώρα του σημαίνει προμήθεια από τον TAP αλλά και από το LNG της Αλεξανδρούπολης.

Θεωρεί δε σημαντική την επιτάχυνση των εργασιών στον IGB, όπου στους τελευταίους τρεις μήνες έγινε περισσότερη πρόοδος από ό,τι όλο τον προηγούμενο χρόνο, και αναφέρθηκε και στη σημασία της ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι ανάγκες μια χώρας τροφοδοτούνται από την άλλη και αντίστροφα, για να δημιουργήσουν μια πιο ενοποιημένη οικονομικά περιοχή όπου γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο διαφοροποιημένοι και πιο αποτελεσματικοί» επεσήμανε ο πρωθυπουργός της γείτονος, σημειώνοντας με νόημα πως έχει λάβει την υπόσχεση μέχρι το καλοκαίρι το έργο να έχει ολοκληρωθεί.

Ισορροπία και ανταλλαγή ενέργειας

Στην Ελλάδα, σημείωσε, οι μεγαλύτερες καταναλώσεις ρεύματος παρουσιάζονται την ημέρα, κατά το καλοκαίρι, ενώ στη Βουλγαρία το χειμώνα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτές οι διαφορές μπορούν να αντιμετωπιστούν με την διαφοροποίηση των ενεργειακών συστημάτων των δύο χωρών, και ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας ήδη έχει θέσει σε προτεραιότητα τόσο την ολοκλήρωση του IGB, όσο και το επόμενο έργο της ενίσχυσης της ενεργειακής διασύνδεσης.

Η Βουλγαρία, υπενθύμισε, παράγει ρεύμα με εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Ελλάδα όχι, για αυτό και η αύξηση της παραγωγής θα μπορέσει να ωφελήσει τη χώρα, ενώ από την πλευρά της η Ελλάδα έχει επενδύσει στις ΑΠΕ, με την αύξηση τις παραγωγής από τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί η χώρα του, μαζί με την προμήθεια Φυσικού αερίου από τον LNG της Αλεξανδρούπολης, διαφοροποιώντας την ποιότητα της ενέργειας.

Την ίδια ώρα η συνεργασία μπορεί να προχωρήσει πέρα από την ενέργεια και σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, με την διασύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς, τη Βάρνα, μέχρι και την Κωστάντζα της Ρουμανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης, θύμισε ο βούλγαρος πρωθυπουργός, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που τον επισκέφτηκε αφού ανέλαβε την θέση του πέρυσι, και «πιστεύω πως θα δουλέψουμε χέρι με χέρι για να πετύχουμε όλα τα σημαντικά έργα στην ώρα τους, με πολύ καλά αποτελέσματα» ανέφερε.

Δέσμευση για τη συνεργασία των δύο πλευρών

Από την πλευρά του ο κ. Σκρέκας υποδέχτηκε τον «καλό φίλο της χώρας μας» στο εργοτάξιο σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, την ώρα που έχουμε αυτές τις δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία, που έχουν πυροδοτήσει μια τεράστια κρίση και στον ενεργειακό τομέα.

Αυτός ο σημαντικός αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, τόνισε, αναβαθμίζει γεωπολιτικά την περιοχή, καθιστά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία πύλες εισόδου φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλειά της.

Με τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας όμως, διασφαλίζεται και η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών, προσιτές τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, και ανοίγεται μια νέα εποχή συνεργασίας με την Βουλγαρία, ξεκινώντας από τον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των πολιτών.

Ο κ. Σκρέκας στάθηκε και στη σημασία της ολοκλήρωσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στην γραμμή Μαρίτσα- Νέα Σάντα, που θα αυξήσει κατά τρεις φορές τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα, ανέφερε, να αυξηθεί η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω και αυξάνοντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και των δύο χωρών.

Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Πετκόφ για την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, και την δέσμευσή του σε αυτή τη συνεργασία, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε ακόμα περισσότερα έργα στο άμεσο μέλλον.

Από την ΑΜΘ περνά η ενεργειακή θωράκιση της χώρας

Παρών στην επίσκεψη ήταν και ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, που σημείωσε πως ο IGB αναδεικνύει την προνομιακή γεωπολιτική θέση της περιοχής μας.

Μαζί με τους υπόλοιπους αγωγούς που έχουν κατασκευαστεί, αλλά και όσοι σχεδιάζονται, μαζί με την μονάδα LNG στην Αλεξανδρούπολη, την αποθήκη Υγροποιημένου αερίου στην Καβάλα, δημιουργούν σημαντικά νέα δεδομένα για την περιοχή μας.

Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το συγκεκριμένο έργο αλλά και όσα σχεδιάζονται, που μαζί με σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή μας θα βοηθήσουν στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.