«Η ΝΔ παραχωρει μετοχες στις ιδιωτικες τραπεζες ζημιωνοντας το δημοσιο συμφερον»

Ομιλία Δ. Χαρίτου στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το τραπεζικό σύστημα

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το τραπεζικό σύστημα που συζητήθηκε στη βουλή τη Τρίτη 14 Ιουνίου, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Στην ομιλία του ο βουλευτής εξαπέλυσε σκληρή κριτική τόσο για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου όσο και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα.
«Εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, με τις ρυθμίσεις που σήμερα εισάγετε λέτε όχι μόνο δεν παρεμβαίνουμε στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και όποιες δυνατότητες παρέμβασης έχει το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα τις εκχωρήσετε  στο τραπεζικό σύστημα, για να συνεχίσει ανενόχλητο και ανεξέλεγκτο να λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα κυρίως των μεγάλων μετόχων του και όχι της κοινωνικής πλειοψηφίας και της οικονομίας» επεσήμανε  χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Μάλιστα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ετοιμάζετε μέχρι το 2025 να παραχωρήσετε πάση θυσία τις μετοχές που κατέχει το δημόσιο στις τράπεζες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη  τη ζημιά που αυτό μπορεί να υποστεί. Και για να μην έχει καμία αμφιβολία ο ελληνικός λαός για το πάρτι που πρόκειται να γίνει να θυμίσω το παράδειγμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που ζημίωσε με σκανδαλώδη τρόπο το δημόσιο κατά 1,5 δις ευρώ».

«Καταργείτε σκανδαλωδώς το δικαίωμα βέτο του δημοσίου στην χορήγηση μπόνους από τις τράπεζες»

Παράλληλα θύμισε πως «δε δίστασε η σημερινή κυβέρνηση να ψηφίσει Νόμο για να δώσει ασυλία στη διοίκηση του ΤΧΣ, όταν οι ενέργειές τους ζημίωσαν το δημόσιο, όπως η πώληση μετοχών ακόμη και κάτω από την χρηματιστηριακή τους αξία» για να σταθεί ιδιαίτερα σε ένα θέμα που, όπως είπε, «οφείλει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, που ζει με την αγωνία του αύριο» και είναι ότι «καταργείτε σκανδαλωδώς το δικαίωμα βέτο του δημοσίου στην χορήγηση μπόνους από τις τράπεζες στα στελέχη τους, όταν αυτές έχουν δείκτη κόκκινων δανείων κάτω από 10%». Όπως έσπευσε να εξηγήσει ο βουλευτής στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου δεν υπήρχε καν το χρονικό όριο του 2023 όμως «σας τρόμαξε εκτός των άλλων η κοινωνική κατακραυγή προεκλογικά γι’ αυτό το μεταθέσατε για μετά το 2023».

«Στα τραπεζικά στελέχη για ποιο λόγο θα χορηγούνται μπόνους;» διερωτήθηκε ο ίδιος και συνέχισε: «Για να ξεσπιτώνουν τον κόσμο όταν δε μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια; Για να κλείνουν μικρές επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους; Για να εκποιούν περιουσιακά στοιχεία με τον πτωχευτικό νόμο που ψηφίσατε; Η δημιουργία των περίφημων υγιών τραπεζικών ιδρυμάτων για σας δεν συνδέεται με το αν ανταποκρίνονται ή όχι στις κοινωνικές ανάγκες, αν συμβάλλουν στην οικονομία του τόπου. Για σας ένα είναι το κριτήριο, η κερδοφορία των μετόχων τους».

«Προτιμάτε να μην επαναλειτουργήσει η Shelman αλλά να πουληθεί ως παλιοσίδερα»

Ο βουλευτής Ροδόπης στην ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στη βιομηχανία Shelman επισημαίνοντας ότι «μας αφορά πρωτίστως ως περιοχή κύριοι, ότι ακόμη περιμένουν οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας Shelman να χρηματοδοτηθεί από την Αναπτυξιακή Τράπεζα ένα βιώσιμο σχέδιο επαναλειτουργίας της στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Δύο φορές συζητήθηκε στη Βουλή με τον υπουργό της…αναπτύξεως να μας ρωτά ρητορικά αν συμφωνούμε να χρηματοδοτηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ποιον κοροϊδεύετε! Εσείς προτιμάτε, σε μία εποχή που τα προϊόντα του ξύλου ανεβαίνουν στη διεθνή αγορά, να μην επαναλειτουργήσει η βιομηχανία αλλά να πουληθεί ως παλιοσίδερα.

Τέτοιο τραπεζικό σύστημα θέλετε να έχει αγκιστρωμένες παραγωγικές μονάδες και αντί σε εξυγίανση να τις οδηγεί σε διάλυση».

«Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση»

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Κύριοι της κυβέρνησης, ρίξατε την χώρα στα βράχια πολύ πριν το 2010. Την βάλατε σε μνημόνια και στο ΔΝΤ. Ξελασπώσατε τις ξένες τράπεζες φορτώνοντας τα χρέη στον ελληνικό λαό. Σώσατε τις ελληνικές τράπεζες πατώντας πάνω στις θυσίες και τον ιδρώτα, βυθίζοντας τον ελληνικό λαό σε απόγνωση.

Ενώ το 2019 βρήκατε μία χώρα έξω από τα μνημόνια, που άλλοι την έβγαλαν όπως γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός, με ρυθμισμένο το εξωτερικό χρέος, με την οικονομία σε ανάκαμψη και με μαξιλάρι 37 δις, για να μπορέσει να κρατηθεί η χώρα όρθια. Και έρχεστε εσείς σήμερα και με θράσος μας κουνάτε  το δάκτυλο.

Η χώρα έχει ανάγκη άμεσα από μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα δώσει λύσεις και στο τραπεζικό σύστημα με γνώμονα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και το δημόσιο συμφέρον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.