Η μαζικοτερη συμμετοχη της τελευταιας δεκαετιας στα 50χρονα του φεστιβαλ ΚΝΕ-«Οδηγητη» στην Κομοτηνη
Με μεγάλη επιτυχία και τη μαζικότερη συμμετοχή της τελευταίας δεκαετίας πραγματοποιήθηκε το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή» στην Κομοτηνή, στον χώρο της Παλιάς Νομικής το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.
Ο χώρος του Φεστιβάλ στολίστηκε από νωρίς με το μεράκι των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για να υποδεχτεί όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ. Η αντοχή και η φρεσκάδα του Φεστιβάλ άλλωστε παρά τον μισό αιώνα ζωής του βρίσκονται βαθιά ριζωμένα στις επαναστατικές ιδέες και θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την κοινωνία που της πραγματικής ελευθερίας, της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς, τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.
Η βραδιά ξεκίνησε με το μουσικό αφιέρωμα που προετοίμασαν φοιτητές του ΔΠΘ με τίτλο «Τραγούδια που συνδέθηκαν με την 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ» κάνοντας μία ιστορική αναδρομή μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ και τους σπουδαίους καλλιτέχνες που πέρασαν με τα τραγούδια τους από τις σκηνές του.

Ακολούθησε η Κεντρική πολιτική ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αρχικά έγινε απ’ τον ομιλητή μια αναδρομή στα 50 χρόνια πορείας του Φεστιβάλ. Παρακάτω συνέχισε:
«…. Φυσικά υπήρξαν δύσκολα χρόνια, τα χρόνια των αντεπαναστατικών ανατροπών και της κρίσης του Κόμματος, αλλά και σε αυτά τα χρόνια στο 1991 μιλώντας, το φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα κόντρα στις δυσκολίες σηματοδότησε την ανασυγκρότηση, την ανασύνταξη, δείχνοντας με αυτήν τη δυναμική το δύσκολο δρόμο που διανύσαμε, κατορθώνοντας όμως πολύ γρήγορα να έχουμε ένα θεσμό που ξανά ακουμπάει, εμπνέει κινητοποιεί τους νέους και τις νέες στον αγώνα για μια ζωή με δικαιώματα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Ένα θεσμό που συνομιλεί με τους ανθρώπους του πολιτισμού δημιουργώντας μια μοναδική προνομιακή σχέση με ότι καλύτερο υπάρχει στις τέχνες και στην πολιτιστική δημιουργία. Ένα θεσμό που τιμάει και θυμάται την ιστορία του με περηφάνια, όχι μουσειακά μα σαν μια πορεία ιδεολογικής πολιτικής πολιτιστικής πρωτοπορίας.
Με αυτά τα υλικά είναι σίγουρο ότι η 50χρονη διαδρομή θα συνεχιστεί και είναι σίγουρο ότι τα επόμενα φεστιβάλ θα είναι ακόμα καλύτερα πιο μαζικά πιο ικανά να συνομιλούν, να συνεγείρουν τη λογική και το συναίσθημα σε μεγάλα σε πλειοψηφικά τμήματα της νεολαίας γιατί σήμερα βρισκόμαστε, αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι, σε μία πολιτική συγκυρία που το Κόμμα μας με την πολιτική του, με την ιδεολογία του με την πρόταση εξουσίας και με την πρωτοπόρα μαχητική του στάση έχει δημιουργήσει μηνύματα καλά!
Απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση η οποία υλοποιεί αυτή την πολιτική, αλλά της κόπηκε στις εκλογές η φόρα και αλαζονεία, βρίσκεται το ΚΚΕ! Και αυτό αναγνωρίζεται σήμερα από ευρύτερες λαϊκές-νεανικές δυνάμεις. Βλέπουν ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που στέκεται στο δρόμο του αγώνα και στη βουλή απέναντι στο Μητσοτάκη, όταν οι άλλοι μαζί ψηφίζουν αντιδραστικούς νόμους, μαζί ενσωματώνουν οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί στηρίζουν την ΝΑΤΟική σφαγή στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη.
Εμείς βρεθήκαμε μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό σε απεργίες, διαδηλώσεις, στις καταλήψεις των φοιτητών, στα μπλόκα των αγροτών, στη μαχητική αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης. Αντιμετωπίσαμε νόμους, φρενάραμε νομοσχέδια, οδηγήσαμε τη κυβέρνηση σε ήττες που της κόστισαν και εκλογικά. Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς από νόμους που ψήφισαν και παλεύουμε να μην εφαρμοστούν ή νομίζει η κυβέρνηση ότι θα είναι εύκολο να περάσει στα πανεπιστήμια μια σειρά νόμους που έχει ψηφίσει ή να ανοίξει εύκολα τα ιδιωτικά παραμάγαζα για τα οποία αντέδρασε το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, με μπροστάρηδες τους φοιτητές την προηγούμενη περίοδο.

Ποιος θα σταθεί αλήθεια απέναντι στη κυβέρνηση του Μητσοτάκη, η αμαρτωλή, η άρρωστη σοσιαλδημοκρατία σε όλες τις εκδοχές, από το ΠΑΣΟΚ. Από το κόμμα πρώην Κασσελάκη, νυν δε ξέρουμε ποιος θα ναι ή από το κόμμα που έφτιαξαν οι υπουργοί του Τσίπρα και πήραν στις εκλογές ούτε 2,5%;; Βλέπουμε καθημερινά ένα σήριαλ σε αυτά τα κόμματα, που στη βάση της συμφωνίας τους με την κυρίαρχη πολιτική εκφράζουν με τον πιο καθαρό τρόπο, ο οποίος δημιουργεί και μια αποστροφή στο κόσμο, εκφράζουν την κρίση πολιτικής, στρατηγικής, οργάνωσης που βρίσκεται η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα σε όλες τις εκδοχές. Κρίση που βασίζεται στη ταύτισή τους με το κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Λένε, ιδιαίτερα μιλώντας προς τη νεολαία, μεγάλα λόγια για την πρόοδο, για την δημοκρατία, την συμμετοχή, για σύγχρονες αντιλήψεις και τα λένε αυτά κόμματα που έχουν αρχηγούς ηγεμόνες, έχουν μέλη ακόλουθους στο διαδίκτυο, με συμμετοχή στο τι θέση θα πάρουν το κόμμα τους μέσα από τυποποιημένες αναρτήσεις στο insta και στο TikTok, ψηφίζοντας με like. Aυτό είναι το σύγχρονο, αυτό είναι το προοδευτικό πρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας. Πάνω από 15 υποψήφιους αρχηγούς μετράμε στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ, που με δυο ευρώ ψηφίζεις και βγάζεις αρχηγό. Αυτή είναι η κατάσταση και αυτή η κατάσταση κρύβει και κάτι άλλο, την ανησυχία που έχει το σύστημα στην Ελλάδα για να φτιάξει έναν αντίπαλο του φθαρμένου πλέον, σιγά σιγά, Μητσοτάκη. Να στήσει ξανά δηλαδή ένα έργο εναλλαγής, εγκλωβίζοντας τις λαϊκές διαθέσεις για πολιτική αλλαγή εντός των τοίχων της καπιταλιστικής οικονομίας, εντός των ληστρικών ενώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Η καρδιά όμως του πολιτικού προβλήματος φίλοι και σύντροφοι, είναι ότι απέναντι μας έχουμε ένα κράτος ταξικό, εγκληματικό, αδιάφορο ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή, ένα κράτος που διαπράττει εγκλήματα.
Ο Σοσιαλισμός είναι η επίκαιρη απάντηση, είναι η πολιτική διέξοδος για το ριζοσπαστικό τμήμα της κοινωνίας σήμερα. Δεν υπάρχει κάτι ενδιάμεσο, κάποιο σκαλοπάτι, κάτι μίνιμουμ το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Σε αυτό τον δρόμο βαδίζει το ΚΚΕ επιδιώκοντας να πρωταγωνιστεί στους σημερινούς αγώνες για την αυριανή ανατροπή. Υπάρχει πραγματική, ρεαλιστική ελπίδα. Σήμερα, τώρα, στο δρόμο της ενίσχυσης ενός ισχυρού λαϊκού εργατικού κινήματος, με πανελλαδική εμβέλεια, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στα συνδικάτα, με πλαίσια πάλης δουλεμένα σε κάθε χώρο, με στόχους και αιτήματα που απαντούν στα κυβερνητικά μέτρα και νομοσχέδια από θέσεις του τι αντέχει η δίκη μας ζωή και όχι τι αντέχει η οικονομία των καπιταλιστών. Το ΚΚΕ παίρνει την ευθύνη του δυναμώνοντας την λαϊκή αντιπολίτευση να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων για τη δίκη του διακυβέρνηση για τη δίκη του εξουσία. Με αυτόν τον τρόπο γράφουμε το μέλλον, γράφουμε νέες σελίδες ιστορίας στις γραμμές του επαναστατικού κινήματος, σελίδες οι οποίες σίγουρα θα εκφραστούν και στα επόμενα φεστιβάλ».
Γλέντι με τους «Γκιντίκι» και παράλληλες δράσεις
Η βραδιά συνεχίστηκε αμέσως μετά την πολιτική ομιλία, με κέφι και ενθουσιασμό από το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι των «Γκιντίκι», όπου μικροί και μεγάλοι ξεσηκώθηκαν για να χορέψουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Το ενδιαφέρον πολλών νέων προκάλεσε η έκθεση με τίτλο «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Η πάλη για αποδέσμευση από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ πιο επίκαιρη από ποτέ!» όπου αναδείχθηκε η πρωτοπόρα στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών την περίοδο των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Μία στάση που το ΚΚΕ κρατάει και σήμερα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας σε δύο πολέμους, με το σταμάτημα τρένων που μετέφεραν οπλισμό στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας από τη βάση του ΝΑΤΟ στη διπλανή Αλεξανδρούπολη, από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ενώ στο χώρο υπήρχε έκθεση βιβλίου με εκδόσεις Σύγχρονης Εποχής.
Αυτό που ξεχώρισε στο χώρο ήταν και η Έκθεση εικαστικών έργων από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ» μεταξύ των οποίων υπήρχε το νέο γλυπτό του Άρη Ασσαριωτάκη, αφιερωμένο στα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών με όνομα «Η Θεά Μνήμη και οι 57 Πεταλούδες» όπου μικροί και μεγάλοι επισκέπτονταν κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Εννοείται πως από τον χώρο δεν έλειπε και το Μαθητικό Στέκι με παιχνίδια-κουίζ για τις Τριπλές Πανελλαδικές και το Εθνικό Απολυτήριο ως πρώτο αγωνιστικό ραντεβού της χρονιάς μαζί με τις αθλητικές δραστηριότητες. Το στέκι των μαθητών εμπλουτίστηκε με την ειδική γωνιά graffiti με θέμα τον πόλεμο, όπου οι μαθητές της πόλης χρησιμοποίησαν ως βήμα για να στείλουν με τον δικό τους τρόπο, την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται.
Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ είχαν της δική τους ξεχωριστή γωνιά με δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια, ενώ στον χώρο πραγματοποιήθηκαν μαθήματα και αγώνες σκάκι με την συμβολή του Σκακιστικού Ομίλου Κομοτηνής.
Επιπλέον στον χώρο υπήρχε ενημερωτικό περίπτερο του ΚΕΘΕΑ, όπου οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης!
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
