Η Λαικη Συσπειρωση Κομοτηνης για την αντιπαραθεση περι των ισολογισμων του Δημου Κομοτηνης

«Το ζήτημα είναι από ποιου την τσέπη βγήκαν αυτά τα λεφτά∙ υποκριτική η αντιπαράθεση διοίκησης-μείζονας αντιπολίτευσης για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής»

Με αφορμή την συζήτηση που διεξήχθη στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής σχετικά με τον οικονομικό απολογισμό της δημοτικής αρχής για τα έτη 2021 και 2022, η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής ασκεί κριτική μέσω ανακοίνωσης τόσο στη δημοτική αρχή για τους χειρισμούς της όσο και την μείζονα αντιπολίτευση για τη στάση της, θυμίζοντας ότι ήταν η μοναδική παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο που καταψήφισε.

Όπως εξηγείται στην ανακοίνωση οι λόγοι για τους οποίους η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τους οικονομικούς απολογισμούς, έχουν να κάνουν με την ακολουθούμενη πολιτική, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με το υποχρηματοδοτούμενο πλαίσιο που θέτει η κεντρική διοίκηση και το οποίο ρίχνει τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών. Μάλιστα η Λαϊκή Συσπείρωση σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν το 95% των φόρων (ενώ τα μεγάλα μονοπώλια πληρώνουν το 5%) και μέρος αυτών των χρημάτων επιστρέφει ως κρατική επιχορήγηση στους δήμους. Πλην όμως, τα χρήματα που επιστρέφουν στους δήμους, από την φορολογία του λαού, μειώνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, προκειμένου να επιδοτούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις από την κεντρική διοίκηση. Συγκεκριμένα στις τελευταίες δύο οικονομικές χρήσεις ο δήμος της Κομοτηνής έλαβε κρατική επιχορήγηση για το 2021 ύψους 12,6 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2022 έλαβε 11,84 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά για να καλυφθεί το «κενό» της κρατικής χρηματοδότησης προς τον δήμο Κομοτηνής, η δημοτική αρχή επιβάλει πρόσθετους τοπικούς φόρους και τέλη που εισπράττονται από τους δημότες. Συγκεκριμένα για τον δήμο της Κομοτηνής στις τελευταίες δύο οικονομικές χρήσεις εισπράχθηκαν από τους δημότες 6,78 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 8,31 εκατ. ευρώ το 2022.  Σημειώνεται, επίσης, ότι μέσα στην θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν δύο φορές κατά 22% συνολικά (ελέω ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία υπερδιπλασίασε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων). Επιπρόσθετα ο λαός της πόλης και των οικισμών επιβαρύνθηκε ακόμη παραπάνω λόγω των δηλώσεων για τα τετραγωνικά των σπιτιών, όπου χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα κύριων και βοηθητικών χώρων σπιτιών, αποθηκών κ.λπ. προστέθηκαν για τον υπολογισμό των δημοτικών φόρων και τελών.

«Η παρούσα δημοτική αρχή συμφωνεί σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου Κομοτηνής» τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση και συμπληρώνει «δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι δεν έχει προχωρήσει σε κανενός είδους ενέργειες, προκειμένου να διεκδικήσει επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για τον δήμο, ο οποίος να επισημάνουμε, ότι ανήκει σε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Επιμένει η δημοτική αρχή, όλα αυτά τα χρόνια, στην «κατά γράμμα» τήρηση της πολιτικής, κεντρικής διοίκησης και ΕΕ, που έχει σαν βασική πολιτική κατεύθυνση: το κόστος (στον λαό) και το όφελος (στους μεγαλοεπιχειρηματίες). Να λοιπόν από πού καλύφθηκε αυτό το όφελος προς μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβους. Από ίδιους πόρους και από το «περίφημο» πλεόνασμα του 2019, το οποίο ανερχόταν σε 8,22 εκατ. Ευρώ (το οποίο επίσης προήλθε από το χαράτσωμα των δημοτών της Κομοτηνής), ενώ σήμερα είναι 2,2 εκατ. Ευρώ. Πολιτική επιλογή της διοίκησης του δήμου, λοιπόν, ήταν η μείωση αυτή του πλεονάσματος, το οποίο με τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές ρεύματος, προμηθευτών κ.λπ. είναι προφανές πως θα μειωθεί κι άλλο».

Στην ίδια ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση στρέφει τα βέλη της κριτικής της και προς την μείζονα αντιπολίτευση επισημαίνοντας πως δεν καταψήφισε τους απολογισμούς, παρά την «σκληρή» κριτική που άσκησε στην διοίκηση τόσο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όσο και με ανακοινώσεις στον τύπο, επιλέγοντας την αποχή από την ψηφοφορία. Θυμίζει δε με νόημα  ότι η συγκεκριμένη παράταξη υπερψήφισε τον οικονομικό απολογισμό του 2020, μόλις πριν από ενάμιση χρόνο.

«Επί της ουσίας» εξηγεί η Λαϊκή Συσπείρωση, «πίσω από τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις θέλουν να κρύψουν, ότι συμφωνούν με την δημοτική αρχή στην πολιτική βάση του κόστους-οφέλους, δηλαδή στο να βάζει η δημοτική αρχή βαθιά το χέρι στην τσέπη του λαού για να πάρει και τα όποια “ψιλά” του έμειναν από την κρατική φορολογία. Η μείζων αντιπολίτευση επιλέγει να αντιπαρατεθεί για το ποιος είναι καλύτερος “μηχανοδηγός” στο τιμόνι του δήμου, χωρίς ο δήμος, όμως, να αλλάξει “ράγες”.

Βαριές, μάλιστα, εκφράσεις ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν, μέσω ανακοινώσεων, όπως:  “εξαφανίστηκαν 6.028.803,05 ευρώ”, “στρατηγική βουλιάγματος του Δήμου”, οι οποίες αφήνουν σαφείς υπόνοιες για κακοδιαχείριση στα οικονομικά του δήμου. Πάει πολύ όμως, οι δύο παρατάξεις, οι οποίες διοίκησαν τον δήμο την τελευταία δεκαπενταετία να αλληλοκατηγορούνται για το που πήγαν τα λεφτά. Το ζήτημα για εμάς είναι από ποιου την τσέπη βγήκαν αυτά τα λεφτά. Ζήτημα το οποίο δεν αναδεικνύουν ούτε οι άλλες παρατάξεις (Σπάρτακος και Πολιτική Ανατροπή) που σταθερά υπερψηφίζουν τους αντιλαϊκούς απολογισμούς της δημοτικής αρχής».

Ξεκαθαρίζοντας τη στάση της η Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής τονίζει πως στάθηκε με συνέπεια απέναντι σε όλη αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, στην πράξη, καταψηφίζοντας τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς-απολογισμούς του Δήμου, το τεχνικό πρόγραμμα που υπολείπεται των σύγχρονων αναγκών του λαού της Κομοτηνής, αλλά υπηρετεί τις ανάγκες των μεγαλοεργολάβων για «ζεστό» χρήμα, τον αναπτυξιακό οργανισμό που δημιούργησε έναν «Δήμο Α.Ε.», ο οποίος δεν υπόκειται στον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου, την επανασύσταση του κατασταλτικού μηχανισμού της Δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα κληθεί, εκτός των άλλων, να συμβάλει σε αναγκαστικές εκτελέσεις για χρέη προς τον δήμο, την δημιουργία της ΔΙΑΑΜΑΘ που εκτόξευσε τα ανταποδοτικά τέλη, κ.α.

Καλεί δε κλείνοντας τον λαό της Κομοτηνής «να γυρίσει την πλάτη του στην υποκριτική αυτή προεκλογική αντιπαράθεση, που μεταφέρει (τοπικά) την αντίστοιχη κεντρική αντιπαράθεση ενόψει βουλευτικών εκλογών για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής, ώστε να αποκρύπτεται η ουσία που είναι η στρατηγική συμφωνία των μεγάλων παρατάξεων στα μείζονα. Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα από αυτού του είδους τις κοκορομαχίες. Αντίθετα οι εργαζόμενοι, ο λαός της Κομοτηνής έχει να κερδίσει πολλά από μία ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, τόσο στη βουλή όσο και στην Περιφέρεια και στον δήμο και γι’ αυτό τους καλούμε να δώσουν δυναμική απάντηση ψηφίζοντας ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση σε όλες τις κάλπες. Τους καλούμε να στηρίξουν αυτούς που θα καταθέσουν όλη την δύναμή τους μετεκλογικά για να βγει πιο δυνατός ο λαός».

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Κομοτηνής

Γιάννης Λεβέντης

Δημοτικός σύμβουλος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.