Η Λαικη Συσπειρωση για τις καταστροφικες πλημμυρες στον Εβρο

«Περίτρανα αποδεικνύεται ότι η Π.Ε Έβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα»

Επερώτηση για τις νέες πλημμύρες που καταγράφηκαν στον κεντρικό Έβρο το προηγούμενο διάστημα κατέθεσε προς το περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ». Σε αυτήν κάνει λόγο για παραλείψεις στην  αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ΕΕ της κυβέρνηση αλλά και σε τοπικά στελέχη.

Αναλυτικά η επερώτηση:

Ο εφιάλτης των πλημμυρών ξαναχτύπησε και πάλι τις παρέβριες περιοχές, αυτή τη φορά στον κεντρικό Έβρο ( περιοχή Τυχερού) και την κοιλάδα του Ερυθροπόταμου, με μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, υποδομές, αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά  δίκτυα,  οδοποιία κλπ

Για άλλη μια φορά περίτρανα αποδεικνύεται ότι η Π.Ε Έβρου παραμένει ανοχύρωτη μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα. Φέτος δε τα  πράγματα είναι  ακόμα χειρότερα,  γιατί με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας τα ρήγματα στα αναχώματα από παλιότερες πλημμύρες παρέμειναν ανοιχτά, με αποτέλεσμα τα αγροκτήματα χιλιάδων συναδέλφων μας στον Έβρο, στον Άρδα  και τον Ερυθροπόταμο να είναι  εντελώς απροστάτευτα. 

Η ευθύνη γι’ αυτήν την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως συνήθισαν να μας λένε.  Άλλωστε ο φετινός χειμώνας μέχρι τώρα είναι ήπιος, αλλά φταίνε η  ΕΕ και οι  Ελληνικές κυβερνήσεις  που στις  πολιτικές  τους,  τα έργα για  την αντιπλημμυρική θωράκιση και την διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν είναι επιλέξιμα.  Τεράστιες  όμως είναι οι ευθύνες και των τοπικών στελεχών  τους,  που  για άλλη μια φορά θα σπεύσουν «επί τόπου » για να  χύσουν  δάκρυα  που είναι πέρα για πέρα κροκοδείλια.  Μπροστά στα μάτια τους η αρμόδια Υπηρεσία (ΕΔΥΕ) είναι υπό διάλυση,  τα αναχώματα ανοιχτά, οι κοίτες των ποταμών και τα αποστραγγιστικά δίκτυα για δεκαετίες ακαθάριστα, εμποδίζοντας κυριολεκτικά την απορροή των υδάτων.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε:

  • Να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι στο 100% για το σύνολο των καταστροφών. 
  • Να  κλείσουν τώρα τα  ρήγματα στα αναχώματα. Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση όλων των καταστροφών. 
  • Να υπάρξει έγκριση όλων των κονδυλίων που απαιτούνται  για την προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κλπ στην Π.Ε Έβρου για μια αποτελεσματική  αντιπλημμυρική θωράκιση  και  σύγχρονη  διαχείριση των υδάτινων πόρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.