Η Λαικη Συσπειρωση για την παραταση η μη των συμβασεων των εργαζομενων στις υπηρεσιες καθαριοτητας

«Πόλεμος εντυπώσεων η διαμάχη Κυβέρνησης - ΚΕΔΕ»

Θέση στο θέμα που προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης και ΚΕΔΕ για την παράταση ή μη των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, λαμβάνει μέσω ανακοίνωσής της η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κομοτηνής, χαρακτηρίζοντας την παραπάνω διαμάχη ως «πόλεμο εντυπώσεων» καθώς «ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΚΕΔΕ δεσμεύονται στα προφανή».
 
«Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που πια έγιναν οχτάμηνα θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη μόνιμη και σταθερή εργασία, με περιστασιακή εργασία, με μικρότερη αμοιβή και με λιγότερα δικαιώματα, με το πρόσχημα ότι δεν γίνεται διαφορετικά υπό τις παρούσες συνθήκες» » επισημαίνει στην ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση για να καταθέσει τη θέση της για «μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως κάτωθι: 

«Η κυβέρνηση και η ΚΕΔΕ αναλώνονται εδώ και μέρες σε έναν πόλεμο εντυπώσεων αναφορικά με την παράταση ή μη των συμβάσεων των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, και την επιπλέον χρηματοδότησή ή μη των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για αυτές τις θέσεις εργασίας.
 
Για άλλη μια φορά βλέπουμε να επιρρίπτει ευθύνες ο ένας στον άλλον, στην πλάτη των εργαζομένων και σε βάρος της δημόσιας υγείας. Εμείς στον Δήμο Κομοτηνής το γνωρίζουμε ακόμη καλύτερα, μιας και οι αντίστοιχες υπηρεσίες καθαριότητας είναι υποστελεχωμένες και ανεπαρκείς και χωρίς την εργασία των «προσωρινών συμβασιούχων» δεν θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής καθαριότητα στον δήμο μας.
 
Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΚΕΔΕ δεσμεύονται στα προφανή. Οι συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας κατά βάση καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι έκτακτες, όπως αναφέρεται συχνά στις υπουργικές αποφάσεις, ώστε να μην διεκδικούν οι εργαζόμενοι πλήρη δικαιώματα, αλλά να διατηρούν την ταμπέλα του «προσωρινού» εργαζόμενου.
 
Το παιχνίδι της εναλλασσόμενης ανεργίας, της αβεβαιότητας και της εργασιακής ομηρίας, με δήθεν χαριστικές αποφάσεις παράτασης των συμβάσεων από τις κυβερνήσεις, και τα παζάρια με τους δημάρχους, δεν εξυπηρετούν τους εργαζόμενους, ούτε διασφαλίζουν την αρτιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
 
Η χρηματοδότηση των θέσεων εργασίας αποτελεί κρατική υπόθεση και πρέπει να διασφαλιστεί προς όλους τους Δήμους. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που πια έγιναν οχτάμηνα, θα μπορέσει να αντικαταστήσει τη μόνιμη και σταθερή εργασία, με περιστασιακή εργασία, με μικρότερη αμοιβή και με λιγότερα δικαιώματα, με το πρόσχημα ότι δεν γίνεται διαφορετικά υπό τις παρούσες συνθήκες. Συχνά παρουσιάζεται και ως επιτυχία ότι η απασχόληση πεντάμηνης διάρκειας μετατράπηκε σε οχτάμηνης διάρκειας με «19,81 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 495,25 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω και σε 17,27 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 431,75 ευρώ μηνιαίως για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών, που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις», όπως αναφέρει το πρόγραμμα.
 
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, δεν τίθεται κανένα ζήτημα στη συνέχιση και αύξηση σε πολλές περιπτώσεις των συμβάσεων καθαριότητας με ιδιώτες εργολάβους, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο στην έμμεση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων.
 
Η απαίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, που πρέπει να είναι και απαίτηση των εργαζομένων, αλλά και των συνδημοτών μας, είναι μία και ξεκάθαρη. Μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία. Παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Ούτε βήμα πίσω από τα αυτονόητα δικαιώματα όλων μας. Όλοι μαζί ενάντια στα αντεργατικά μέτρα για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.