«Η κυβερνηση πορευεται χωρις σχεδιο για να αντιμετωπισει την ενεργειακη και την επισιτιστικη κριση που ειναι προ των πυλων»

Ομιλία Δ. Χαρίτου στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα της ακρίβειας εμφανίστηκε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Δημήτρης Χαρίτου, τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που συζητούταν την Τετάρτη στη Βουλή.

«Τη στιγμή που μία νέα κρίση αυτή τη φορά επισιτιστική είναι προ των πυλών αφού οι ελλείψεις στον εφοδιασμό και της ελληνικής αγοράς με σιτηρά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα επηρεάσουν άμεσα τις αγορές με επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και στις τιμές βασικών ειδών διατροφής, η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο για να αντιμετωπίσει την κρίσιμη αυτή κατάσταση. Κινείται στη λογική του βλέποντας και κάνοντας, με πιο ανησυχητικό ότι εφησυχάζει την κοινωνία» τόνισε ο βουλευτής και συμπλήρωσε «η κρίση έφερε στην επιφάνεια τις στρεβλώσεις του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου. Μίας χώρας με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες που αδυνατεί όμως να καλύψει με επάρκεια τις διατροφικές ανάγκες και να στηρίξει την κτηνοτροφία της. Χώρα που δεν διαθέτει αποθετήρες σιτηρών για περιόδους κρίσεων καθώς και πολιτικές διαχείρισης  κρίσεων.  Με άμεσο τον κίνδυνο λόγω του πολέμου και του περιορισμού των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων, στις χώρες αυτές, να χαθούν σημαντικές αγορές».

«Επείγει να ληφθούν μέτρα»

Ο βουλευτής Ροδόπης δεν έμεινε όμως μόνο στις επικρίσεις αλλά αναφέρθηκε σε μέτρα που επείγει να ληφθούν τονίζοντας: «σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες αν δεν ληφθούν έκτακτα και άμεσα μέτρα για να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία μας, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπιστεί η επερχόμενη επισιτιστική κρίση, αλλά είναι άμεσος ο κίνδυνος να μειωθεί δραματικά η παραγωγή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μας με επιπτώσεις στα εισοδήματα, στην οικονομία, στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών. Αφήστε τις υποσχέσεις για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στο μαλακό σιτάρι και στον αραβόσιτο ενώ δεν έχετε ακόμη εξασφαλίσει έγκριση από την Ε.Ε.. Επανεξετάστε τη δυνατότητα να δοθούν για αγροτική παραγωγή γεωργικές εκτάσεις που δηλώνονται σήμερα για αγρανάπαυση. Διεκδικήστε την επανεξέταση της νέας ΚΑΠ, ιδιαίτερα τους περιορισμούς που θέτει στην αγροτική παραγωγή λόγω των γνωστών μέτρων του πρασινίσματος.

Διεκδικείστε από το Ταμείο αποθεματικού της κρίσης από την Ε.Ε. αυτό που πραγματικά αναλογεί στη χώρα μας. Επείγει να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με δάνεια μηδενικού επιτοκίου. Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των μικρών καλλιεργητών, όπως είναι οι περισσότεροι στη Ροδόπη, καθώς και έκτακτη ισχυρή επιχορήγηση των κτηνοτρόφων μας για την αγορά ζωοτροφών. Προχωρήστε άμεσα στην καταβολή της ενίσχυσης των 90 ευρώ/στρέμματα στους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης, όπως έχετε δεσμευτεί και καθυστερείτε αδικαιολόγητα. Αποζημιώστε τους παραγωγούς για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό πέρσι στις δενδροκαλλιέργειες. Επιταχύνετε τη διαδικασία αποζημίωσης των αλιέων που καθυστερεί αδικαιολόγητα».

Ο βουλευτής κατέληξε λέγοντας «αν δεν πάρετε άμεσα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κρίση ο αγροτικός κόσμος και οι κτηνοτρόφοι θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλη ανηφόρα».

Τέλος μιλώντας για την τροπολογία που κατατέθηκε για τις επιχειρήσεις της Θράκης την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ψήφισε, ο βουλευτής σημείωσε: «δυο χρόνια τώρα εμπαίζετε τον επιχειρηματικό κόσμο της Θράκης, κάνατε τέσσερις νομοθετικές ρυθμίσεις και πέντε υπουργικές αποφάσεις, αλλά ακόμη να λύσετε την επιστροφή του 12% μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.