Η Φελινα Καζακου για την ΠΝΠ σχετικα με τα διαθεσιμα των Ο.Τ.Α.

«Παρακολουθούμε με θυμό και αγανάκτηση την εν μέρει κατάργηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

Τις θέσεις της παράταξης «Εμείς …η Πόλη» σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα των Ο.Τ.Α. δημοσιοποίησε  εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Κομοτηνής, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης κ. Φελίνα Καζάκου – Βρούζου.
 
Στην ανακοίνωση η κ. Καζάκου επισημαίνει την αγωνία των ελλήνων πολιτών και των αυτοδιοικητικών φορέων σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης που επηρεάζουν δραστικά τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης με την οποία δεσμεύει τα αποθεματικά των ΟΤΑ ως «απαράδεκτη» και μεθοδευμένη κίνηση.
 
«Η παράταξη μας, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, των υποχρεώσεων και των καθηκόντων ως προς τη διοίκηση του Δήμου και απέναντι στους συνδημότες μας,   εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα» καταλήγει η κ. Καζάκου και εκφράζει την πλήρη ταύτιση της ίδιας και των μελών της παράταξης με τις απόψεις  και τις θέσεις τόσο της ΠΕΔ ΑΜΘ, όσο και της ΚΕΔΕ. 
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
«Παρακολουθούμε με αγωνία ως πολίτες αυτής της χώρας, αλλά κυρίως ως αυτοδιοικητικοί τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο ως προς  τις αποφάσεις που λαμβάνονται για λογαριασμό αυτής, όσο και ως προς τον τρόπο με τον οποίο αυτές επιβάλλονται και εφαρμόζονται.
 
Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη μεθόδευση και απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π. με την οποία υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται με σκοπό να ξεπεράσει η κυβέρνηση και η χώρα μια δύσκολη χρονικά-οικονομικά περίοδο. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω, κανείς αυτοδιοικητικός, έχοντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αλλά και τις ικανοποιητικές εκείνες εξηγήσεις για το που θα διατεθούν τα χρήματα, δεν θα αρνούνταν να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση προχώρησε στην Π.Ν.Π χωρίς να προηγηθεί διάλογος μεταξύ της ΚΕΔΕ και της κυβέρνησης. Χωρίς να δοθούν οι απαραίτητες εκείνες διευκρινίσεις σχετικά με την αξιοποίηση των χρημάτων, και χωρίς ένα σαφές χρονοδιάγραμμα επιστροφής των χρημάτων.
 
Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλεί ο χρόνος κατά τον οποίο η Δημοτική Αρχή μπορεί να έχει στη διάθεσή της μέρος του ποσού που έχει παραχωρήσει για την εξυπηρέτηση και κάλυψη των αναγκών της. Όπως αναφέρεται στο κείμενο «σε μερικές μέρες» από την κατάθεση του αιτήματος προς του Υπ. Οικονομικών θα γίνεται η καταβολή του αντίστοιχου ποσού στη διοίκηση του Δήμου.
 
Οι ασάφειες αυτές μας προβληματίζουν, ιδιαιτέρως, τόσο ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης όσο και προς το αποτέλεσμα.
 
Μα πάνω από όλα αυτό που παρακολουθούμε με θυμό και αγανάκτηση είναι η εν μέρει κατάργηση του θεσμού της Τ.Α. και η πλήρης αναστολή των λειτουργιών των Δήμων. Και πρέπει να αναλογιστούμε ότι όλα αυτά εξελίσσονται σε μια περίοδο που ανίσχυρος και αδύναμος ο συμπολίτης μας για την καθημερινή στήριξη και επιβίωση απευθύνεται κυρίως πια στον πρώτο άμεσο φορέα που είναι η Τ.Α.
 
Πως θα λειτουργήσουν οι κοινωνικές δομές των δήμων (ΠΒΣ,ΚΑΠΗ, Κέντρα Σίτισης, Στέγη Απόρων), πως θα καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων, πως θα υλοποιηθούν τα είδη ενταγμένα έργα, πως θα ανταποκριθεί στις ανάγκες κάλυψης μισθοδοσιών; Τι θα γίνει με το θέμα της καθαριότητας; Και αναφέρομαι στις άμεσες ανάγκες των συνδημοτών μας.
 
 Σύμφωνα με τα παραπάνω, το πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι κοινωνικό είναι ηθικό αλλά και ιδεολογικό.
 
 Σ’ αυτή τη δύσκολη και ίσως σημαντικότερη στιγμή της ιστορίας της Τ.Α. στη χώρας δεν χωράνε αντιπολιτευτικές κορώνες και τοποθετήσεις για κανένα από εμάς.
 
Η παράταξη μας, έχοντας πλήρη γνώση της κατάστασης, των υποχρεώσεων και των καθηκόντων ως προς τη διοίκηση του Δήμου και απέναντι στους συνδημότες μας,   εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της και καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα. Ταυτίζεται, πλήρως, με τις απόψεις και θέσεις τόσο της ΠΕΔ ΑΜΘ, όσο και της ΚΕΔΕ και προτείνω να υιοθετήσουμε πλήρως το ψήφισμα της ΚΕΔΕ
».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.