Η επομενη μερα της αποφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικοτητα διαταξεων που αφορουν τις επιτροπες των Δημων

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής: «Οι διατάξεις αυτές μεταβάλανε τη λαϊκή βούληση και τη βούληση των εκλογέων»

«Πρέπει να προχωρήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα θεραπεύουν την αντισυνταγματικότητα, για να μην είναι στον αέρα όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τούδε και στο εξής»

Στον αέρα, αν δεν υπάρξει άμεση νομοθετική παρέμβαση από την κυβέρνηση, βρίσκονται οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής των Δήμων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων που ψηφίστηκαν μετά τις εκλογές, αλλά πριν την ανάληψη των καθηκόντων των Δημοτικών Συμβουλίων μετά τις εκλογές του 2019.

Η κ. Στογιαννίδου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής», τόνισε πως τόσο η ίδια, όσο και συνάδερφοί της νομικοί είχαν μιλήσει από την αρχή για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων, και πως δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, ακόμα και αν διευκόλυναν τη λειτουργία των Δήμων.

Η καθυστέρηση όμως στην έκδοση της απόφασης, αναμένει πως θα δημιουργήσει προβλήματα μέχρι το τέλος της θητείας των νυν Δημοτικών αρχών, ενώ χρειάζεται και άμεση νομοθετική παρέμβαση ώστε να μην μείνουν έωλες οι αποφάσεις των συγκεκριμένων οργάνων.

Μεταβλήθηκε η λαϊκή βούληση

Όπως εξήγησε η κ. Στογιαννίδου, από την έναρξη της τρέχουσας θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών η Κυβέρνηση ψηφίζοντας τους ν. 4623/2019 και 4625/2019 αποψίλωσε το κορυφαίο συλλογικό όργανο κάθε Δήμου, που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, από τις σπουδαιότερες αρμοδιότητές του, τις οποίες μετέφερε σε υποδεέστερα όργανα, όπως η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, μεταβάλλοντας ταυτόχρονα τη σύνθεση αυτών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται (μία πλασματική/δια νόμου) πλειοψηφία για κάθε δημοτική αρχή και να λαμβάνονται αποφάσεις για τα μείζονα ζητήματα, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη παρατάξεων της μειοψηφίας.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την 2377 απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματικές για την παρούσα θητεία των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης τις επίμαχες διατάξεις που έδιναν μια πλασματική πλειοψηφία στα ολιγομελή όργανα, καταργώντας τη φιλοσοφία του «Κλεισθένη» και το σύστημα της απλής αναλογικής, με πιθανές συμπράξεις παρατάξεων.

«Αυτό στην πράξη καταργήθηκε πραξικοπηματικά, με επίκληση της κυβερνησιμότητας, γιατί οι διατάξεις αυτές μεταβάλανε τη λαϊκή βούληση και τη βούληση των εκλογέων, με βάση την οποία προέκυψαν και τα εκλογικά αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές» σημείωσε.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας τόνισε πως «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπήρξαν τέτοιοι λόγοι, γιατί δεν δοκιμάστηκε ποτέ το σύστημα στην πράξη, για αυτό και δεν θεώρησε ότι υπήρχαν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για να θεσπιστούν τέτοιες διατάξεις που ήταν σαφώς αντίθετες στο Σύνταγμα».

Προβληματισμός για τις αποφάσεις των επιτροπών

Η απόφαση, σημείωσε, δεν έγινε δεκτή θετικά από την πλειοψηφία των φορέων της αυτοδιοίκησης, καθώς προηγουμένως  εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να έχουν πλειοψηφία ενώ δεν την είχαν από το εκλογικό αποτέλεσμα.  Για την ίδια όμως, ως νομικό, όπως και για πολλούς συναδέρφους της, θεωρήθηκαν μη αποδεκτές αυτές οι διατάξεις καθώς θεωρούσαν από την πρώτη στιγμή ότι ήταν προδήλως αντισυνταγματικές, ακόμη και αν διευκολύνουν τη λειτουργία ενός δήμου.

«Αυτά είναι επικίνδυνα φαινόμενα, και γι’  αυτό αισθάνομαι μια ανακούφιση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» σημείωσε η κ. Στογιαννίδου για να συμπληρώσει ωστόσο πως η απόφαση εκδόθηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση, κάτι που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ό,τι αν αυτό εκδιδόταν έγκαιρα και στην αρχή της θητείας, γιατί θα έδινε και τα περιθώρια στα δημοτικά συμβούλια να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν και να βρουν τις ισορροπίες που επέβαλε και ο νόμος του Κλεισθένη.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αντιμέτωποι με ένα σοβαρό ζήτημα, γιατί όσο δεν αλλάζει ο νόμος και με δεδομένη τη συγκεκριμένη απόφαση, κάθε απόφαση που λαμβάνεται από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής που στηρίζεται σε αυτές τις διατάξεις, σαφώς και πάσχει.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, δεν κινδυνεύουν παλιότερες αποφάσεις, αν δεν έχουν ήδη προσβληθεί, αλλά υπάρχει κίνδυνος για αρκετά μεγάλο μέρος των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο τελευταίο διάστημα ή που θα ληφθούν στο μέλλον και μέχρι να υπάρξει συμμόρφωση από το κράτος, μιας και τα Δημοτικά Συμβούλια δεν μπορούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για αυτό και άμεσα «η Κυβέρνηση και η βουλή πρέπει να προχωρήσουν σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα θεραπεύουν την αντισυνταγματικότητα, για να μην είναι στον αέρα όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τούδε και στο εξής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.