Η Επιτροπη Παιδειας του ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης για την ΕΒΕ

«Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να “συρρικνώσει” το δημόσιο Πανεπιστήμιο»

Κριτική για την ελάχιστη βάση εισαγωγής ασκεί στην κυβέρνηση η Επιτροπής Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης.  Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της «απώτερος σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να “συρρικνώσει” το δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζοντας δραστικά τους φοιτητές και απειλώντας τα ιδρύματα με οικονομική ασφυξία, σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές εντολές». Παράλληλα παραθέτει σειρά περιπτώσεων που η ΕΒΕ θα αποκλείσει μαθητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η φετινή, εξαιρετικά δύσκολη για την εκπαιδευτική κοινότητα, σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της, με την κυβέρνηση της ΝΔ να έχει εξαντλήσει όλη τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της και στους υποψηφίους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Ως grand finale της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της η κυβέρνηση, που ομνύει στο όνομα της κακώς εννοούμενης “αριστείας” και διαρρηγνύει με αναίδεια τα όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων, θεσπίζει και εφαρμόζει από την παρούσα χρονιά την Ε.Β.Ε. (ελάχιστη βάση εισαγωγής) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η κούρσα του ανταγωνισμού και της αποστήθισης στην οποία καλούνται οι μαθητές μας να συμμετέχουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχει αποδειχτεί πόσο άδικη, ανώφελη και επιζήμια είναι ως παιδαγωγική και διδακτική διαδικασία. Δεν φτάνει, όμως, αυτό για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Επιβάλλει το ανάλγητο μέτρο της ΕΒΕ, ώστε να κλείσει την πόρτα της δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σ’ αυτούς που αποκλίνουν από τα κανονιστικά μοντέλα των “αρίστων” κυβερνώντων μας… ακόμη κι αν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σ’ αυτά. Ωστόσο, δεν επιβάλλεται από την κυβέρνηση της ΝΔ καμιά ΕΒΕ στην εισαγωγή των ίδιων μαθητών στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια/ πανεπιστήμια, των οποίων, μάλιστα, τους τίτλους με σπουδή φρόντισε να εξισώσει με το πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των θέσεων στα πανεπιστήμια της χώρας ανέρχεται στις 77.415, χλευάζοντας και εξαπατώντας τους υποψήφιους μαθητές και τις οικογένειές τους, εφόσον:

– Δεν διευκρινίζει ότι αν ο υποψήφιοι μαθητές δεν πετύχουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής των τμημάτων για τα οποία ενδιαφέρονται δεν θα εισαχθούν στη σχολή που επιθυμούν και πολλές θέσεις θα μείνουν κενές. Δεν διευκρινίζει ότι “Άλλο ο αριθμός των θέσεων και άλλο πόσοι θα καταφέρουν να περάσουν λόγω ΕΒΕ”,

– Αποκρύπτει ότι θα αφήσει 25.000 – 30.000 υποψήφιους εκτός ΑΕΙ,

– Αποκρύπτει ότι θα οδηγήσει περίπου 200 πανεπιστημιακά τμήματα σε 50 πόλεις σε απώλεια φοιτητών,

– Αποκρύπτει ότι θα αναδρομολογήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες στα ιδιωτικά κολέγια, στη φθηνή κατάρτιση και στην απλήρωτη ανήλικη μαθητεία,

– Αποκρύπτει ότι θα μειώσει κατακόρυφα τον αριθμό των εισακτέων από τα ΕΠΑΛ και θα αποκλείσει τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων (Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια) από την πρόσβαση στα ΑΕΙ,

– Αποκρύπτει ότι θα υποβαθμίσει/συγχωνεύσει/κλείσει πανεπιστημιακά τμήματα, κυρίως των περιφερειακών ΑΕΙ.

Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να «συρρικνώσει» το δημόσιο Πανεπιστήμιο, περιορίζοντας δραστικά τους φοιτητές και απειλώντας τα ιδρύματα με οικονομική ασφυξία, σε περίπτωση που δεν πειθαρχήσουν στις κυβερνητικές εντολές.

Ως Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ροδόπης εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο παρωχημένο, αντιπαιδαγωγικό και αντιλαϊκό μέτρο της θέσπισης της ΕΒΕ που μόνη στόχευση του έχει την αύξηση των κερδών των ιδιωτικών πανεπιστημίων και την ραγδαία αύξηση των μορφωτικών ανισοτήτων. Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα  -τους μαθητές και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς- και την κοινωνία της Ροδόπης να καταδικάσει και να σταθεί απέναντι στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις που εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες κι άλλες παρεμφερείς πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα καταργήσει το σύστημα της ΝΔ για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, όπως και κάθε “νομοθέτημα Κεραμέως” που ταλαιπωρεί και δοκιμάζει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.