Η Επιτροπη Παιδειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδοπης για το προωθουμενο νομοσχεδια για τα ΑΕΙ

«Υπό καθεστώς περιορισμένης δημοκρατίας το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη»

Το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, που προωθεί η κυβέρνηση, βάζει στο στόχαστρο της κριτικής της η Επιτροπή Παιδείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης. Σε σχετική της ανακοίνωση η Επιτροπή κάνει λόγο για επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο με σαφές ταξικό και  ιδεολογικό πρόσημο και τονίζει πως στόχος του νομοσχεδίου είναι η διάλυση της δημοκρατικής διοικητικής δομής του Πανεπιστημίου και του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το δημόσιο Πανεπιστήμιο από χώρος Γνώσης,  Δημοκρατίας και ελεύθερης επιστημονικής διδασκαλίας και έρευνας,   με το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως,  μετατρέπεται σε «πεδίον δόξης λαμπρό» των αρπακτικών δυνάμεων της αγοράς και του αντιλαϊκού και ανάλγητου «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη.

Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα το νέο νομοσχέδιο τίθεται σε προσχηματική διαβούλευση  για να καταλήξει νόμος που θα αποψιλώσει το δημόσιο Πανεπιστήμιο από κάθε εγγύηση δημοκρατίας, ακαδημαϊκότητας και αυτοδιοίκητου και θα το μεταλλάξει σε ιδιωτική εταιρεία.  

Μετά την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και την συκοφάντηση ως χώρου βίας και ανομίας του δημόσιου πανεπιστημίου, μετά την νομοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), μετά  την πριμοδότηση των ιδιωτικών Κολλεγίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το παρόν νομοσχέδιο καταφέρει το επόμενο  χτύπημα στο ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο.  

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η διάλυση της δημοκρατικής διοικητικής δομής του Πανεπιστημίου και  του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα του, η απαξίωση της ακαδημαϊκής γνώσης  και της  επιστημονικής/ τεχνολογικής έρευνας προς όφελος  του ιδιωτικού κεφαλαίου και, τέλος,  η δημιουργία ενός υπάκουου και κατάλληλα εκπαιδευμένου επιστημονικού δυναμικού που αντικείμενο διδασκαλίας  και έρευνάς του  θα είναι  οι τρόποι και οι όροι που θα εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη στο ιδιωτικό κεφάλαιο, υπακούοντας σε ένα υποβαθμισμένο παραγωγικό μοντέλο με έντονα μεταπρατικά και παρασιτικά στοιχεία. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Θεσμοθετεί το Συμβούλιο Διοίκησης με 6 εκλεγμένα εσωτερικά και 5 μη εκλεγμένα εξωτερικά μέλη, το οποίο  συγκεντρώνει όλες τις βασικές λειτουργίες των Πανεπιστημίων δημιουργώντας  ένα θεσμό  ιδιαίτερα επιρρεπή σε συναλλαγές και πελατειακές σχέσεις. Ο διορισμός κατά το δοκούν μονοπρόσωπων οργάνων (αντιπρυτάνεων,  κοσμητόρων, εξωτερικών μελών) και η αυστηρά ιεραρχική δομή του πανεπιστημίου παραπέμπει  στο καθεστώς της έδρας με όλες τις εξουσίες στους πρωτοβάθμιους καθηγητές και μέσω των διορισμένων  εξωτερικών μελών και του διευθυντή –  μάνατζερ εξυφαίνει τους δεσμούς υπαγωγής κάθε Πανεπιστημιακού Τμήματος στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει σαφές ταξικό και  ιδεολογικό πρόσημο. Η υπεράσπισή του και η απόκρουση αυτής της επίθεσης είναι κεντρικό καθήκον  για τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την κατάργηση του νόμου και για την υλοποίηση των παρακάτω δεσμεύσεών του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση:

  • Δημοκρατική δομή διοίκησης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου με διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης.
  • Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σε βάθος τετραετίας.
  • Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ, σε βάθος τετραετίας – 2.000 διορισμοί ανά έτος. Αυστηρή τήρηση του νόμου για την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.
  • Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων.
  • Ριζική ενίσχυση των υποτροφιών σε νέους επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες.
  • Άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης με αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.
  • Λειτουργία των διετών πανεπιστημιακών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιπέδου 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (δηλ. σαν τα ΙΕΚ), στα οποία θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ)».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.