Η επανεκλογη Τσιπρα και η συγκυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ

Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ

Μπορεί οι εκλογές του Γενάρη και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τότε να «κρέμασε» την Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων τίτλων της υφηλίου όμως το ενδιαφέρον, όπως αποδείχθηκε από τα χθεσινά πρωτοσέλιδα των διεθνή ΜΜΕ, δεν ήταν το ίδιο αυξημένο. Βέβαια και πάλι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απασχόλησε τον διεθνή τύπο που έκανε εκτενή αφιερώματα στις ελληνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. 

Τα αγγλόφωνα ΜΜΕ για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Τσίπρας επιστρέφει στην εξουσία με αποφασιστική νίκη στις εκλογές» αναφέρει το πρακτορείο Reuters που κάνει λόγο για απροσδόκητα ευρεία επικράτηση σημειώνοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη εντολή να οδηγήσει την οικονομία της Ελλάδας σε ανάκαμψη.
 
Οι Financial Times τονίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει καθαρή νίκη στις ελληνικές εκλογές» προσθέτοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίζει αλλά προειδοποιεί για τις δυσκολίες που θα ακολουθήσουν. Αν και κατηγορήθηκε για προδοσία από την άκρα αριστερά, οι έλληνες ψηφοφόροι για ακόμα μία φορά έδειξαν την πίστη τους στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην εξουσία στις ελληνικές εκλογές» είναι ο τίτλος του Guardian, σημειώνοντας την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Τονίζεται ο θρίαμβος του Αλέξη Τσίπρα, παρά την ταραγμένη πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, φιγουράρει στο πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδρασε από τη σκληρή μάχη (σ.σ. με τη ΝΔ) και αναλαμβάνει την εξουσία στην Ελλάδα ξανά» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη λιτότητα.

Για «δεύτερη ευκαιρία Τσίπρα» κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ

«Ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος της «Sueddeutsche Zeitung», η οποία επισημαίνει: «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο – υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παρά ταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκλογική αναμέτρηση αποτελεί «θρίαμβο» για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που κατόρθωσε να επιβιώσει πολιτικά από την υπογραφή ενός πακέτου λιτότητας.
 
«Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα.
 
«Ο Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει ξανά με τους δεξιούς λαϊκιστές», είναι ο τίτλος της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» η οποία μιλάει για «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι, σύμφωνα με δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του.
 
Το περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Το comeback του Τσίπρα» και με υπότιτλο «Και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης. 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο επίκεντρο των γαλλικών ΜΜΕ

«Ελλάδα: Ο Τσίπρας ανακοινώνει τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες» είναι ο τίτλος της γαλλικής «Le Monde», που συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε χτες με 35%.
 
«Οι Έλληνες ανανεώνουν την εμπιστοσύνη τους προς τον Αλέξη Τσίπρα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που παραιτήθηκε, κέρδισε την Κυριακή το βράδυ τις βουλευτικές εκλογές. Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα θέτει το ερώτημα αν βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο Τσίπρα, ανανεωμένο, καθώς οι Έλληνες βρέθηκαν μπροστά στο εξής δίλημμα: τη λιτότητα ή τη μιζέρια.
 
Οι ελληνικές εκλογές και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Liberation με τίτλο «Ελλάδα: Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του». O ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τους βουλευτές με τους οποίους θα σχηματίσει μία συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως την πρώτη φορά, επισημαίνεται. 

Με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη του Νοεμβρίου οι ανταποκρίσεις των ισπανικών ΜΜΕ

Τέλος στην Ισπανία που παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ελληνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου λόγω Podemos αλλά και της κάλπης που θα στηθεί το Νοέμβριο στη χώρα της Ιβηρικής η El Pais αναφέρει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και πάλι τις εκλογές στην Ελλάδα με ένα ξεκάθαρο προβάδισμα» ενώ σχετικό δημοσίευμα της El Mundo φέρνει τον τίτλο «Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαχείριση Τσίπρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.