«Η εντατικοποιηση της εργασιας στο Γενικο Νοσοκομειο Κομοτηνης σπαει καθε ρεκορ»

Ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ για το Σισμανόγλειο

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κ. Σωτήρη Ζηριανόπουλου κατά την οποία επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης μας, δύο ακόμη πολιτικά στελέχη του Κόμματος –αυτή τη φορά βουλευτές- ασχολούνται με το θέμα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει καταθέτοντας ερώτηση προς τον υπουργό υγείας. Οι δύο βουλευτές παραθέτουν αναλυτικά προς τον υπουργό τις ελλείψεις σε προσωπικό που παρουσιάσει το Σισμανόγλειο, επισημαίνοντας πως η εντατικοποίηση εργασίας που συνεπάγεται η υποστελέχωση του νοσοκομείου καραδοκεί κινδύνους τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. 

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας.
 
Νοσοκομεία, και Κέντρα Υγείας, αδυνατούν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται σε αυτά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, το οποίο, εξαιτίας αυτής της πολιτικής, οδηγείται σε πλήρη απαξίωση.
 
Οι ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, είναι τεράστιες και αυτές με τη σειρά τους οδηγούν στην αύξηση της λίστας αναμονής των ασθενών καθώς και σε εντατικοποίηση της εργασίας. Ακόμα και με τον ήδη ελλιπή ισχύοντα σήμερα οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου, τα κενά είναι μεγάλα.
Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 238 οργανικών θέσεων για νοσηλευτικό προσωπικό, καλυμμένες είναι μόνο οι 163, ενώ δεν προβλέπεται καμία θέση στην πρόσφατη προκήρυξη κάλυψης 400 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το Νοσοκομείο Ροδόπης.
 
Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στο ιατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι ενώ προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στο ορθοπεδικό τμήμα, υπηρετεί 1 γιατρός. Ένας γιατρός υπηρετεί και στο οφθαλμολογικό ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 3. Στο χειρουργικό προβλέπονται 5 θέσεις και είναι καλυμμένες οι 2, όπως και στο ακτινοδιαγνωστικό που προβλέπονται 4, ενώ στο παιδιατρικό που προβλέπονται πάλι 4 οργανικές θέσεις, υπηρετεί 1 γιατρός. Στο καρδιολογικό και στο αναισθησιολογικό τμήμα οι οργανικές θέσεις είναι 5 και υπηρετούν 2 και 3 αντίστοιχα.
 
Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις και υπηρετεί 1 γιατρός ενώ σύμφωνα με την παραπάνω προκήρυξη προβλέπεται 1 θέση. Να σημειώσουμε ότι οι 3 από τις 4 ανεπτυγμένες κλίνες στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ για την πλήρη λειτουργία της ΜΕΘ απαιτείται 1 γιατρός, 3 νοσηλευτές και ένας αναπνευστήρας.
 
Ελλείψεις εντοπίζονται και στο παραϊατρικό προσωπικό, για το σύνολο του οποίου προβλέπονται από 29 οργανικές θέσεις και υπηρετούν μόνο 18.
 
Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας να σπάει κάθε ρεκόρ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο, αλλά και των ασθενών που προσέρχονται σε αυτό. Στο πρόβλημα αυτό, δεν αποτελεί λύση η μετάταξη εργαζόμενων από άλλα Νοσοκομεία, όπως είχε επικαλεστεί ο αρμόδιος Υπουργός σε απάντηση του σε ερώτηση που είχε καταθέσει το Κόμμα μας για τα προβλήματα του Σισμανόγλειου Γ.Ν. Κομοτηνής, ούτε όμως και οι προκηρύξεις θέσεων που δεν καλύπτουν, ούτε καν, τις βασικές ανάγκες του Νοσοκομείου.
 
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
 
Την πλήρη κάλυψη των κενών του Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.