Η δημοτικη αρχη απαντα στις μομφες της «Κομοτηνης Δυνατα» για τη ΔΕΥΑΚ

«Ο κ. Γραβάνης και η παράταξή του στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων εκμηδενίζουν τα πάντα και ρίχνουν για άλλη μια φορά λάσπη στον ανεμιστήρα»

Με έναν απολογισμό έργων του τρέχοντος έτους που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε νέων, η δημοτική αρχή αποκρούει τις μομφές για τα πεπραγμένα της ΔΕΥΑΚ που εξαπέλυσε η παράταξη «Κομοτηνή Δυνατά» με επικεφαλής τον Αντώνη Γραβάνη.

Προσάπτοντας στον κ. Γραβάνη επιλεκτικά ασθενή μνήμη, η δημοτική αρχή αναφέρεται και στις κατηγορίες για αδιαφάνεια υπογραμμίζοντας πως όλα τα οικονομικά  στοιχεία της Δημοτικής Επιχείρησης αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και είναι άμεσα προσβάσιμα στον καθένα πόσο μάλλον στους επικεφαλής των παρατάξεων ενώ θυμίζει με νόημα πως η τελευταία άυξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ έγινε επί των ημερών των κ.κ. Κοτσάκη και Γραβάνη, σε αντιπαραβολή με την παρούσα διοίκηση που για 15 χρόνια και παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους επέλεξε να διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγια νερού.

Αναλυτικά η απάντηση της δημοτική αρχής:

«Νέα ανακοίνωση της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» και του επικεφαλής της, Αντώνη Γραβάνη, στοχοποιεί αυτήν τη φορά τα πεπραγμένα της ΔΕΥΑΚ, εκμηδενίζοντας και λοιδορώντας τη λειτουργία της επιχείρησης. Όσα δε φτάνει η αλεπού, λέει ο σοφός λαός μας, τα κάνει κρεμαστάρια, προκειμένου ν’ αποκομίσει προεκλογικά οφέλη, θα συμπληρώναμε εμείς.

Κατηγορούν για αδιαφάνεια και για «σκοτάδι» στα πεπραγμένα την επιχείρηση που παρά τις σοβαρές αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, επέλεξε να διατηρήσει τα τιμολόγιά της σταθερά για 15 χρόνια και από το 2008 δεν έχει γίνει καμία τιμολογιακή αύξηση. Να τους θυμίσουμε δε, ότι η τελευταία αύξηση έγινε επί των ημερών των κ.κ. Κοτσάκη και Γραβάνη και ήταν από 24 έως και 37% κλιμακωτά.

Κατηγορούν για αδιαφάνεια τη ΔΕΥΑΚ τη στιγμή που όλα τα οικονομικά της στοιχεία αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και είναι άμεσα προσβάσιμα στον κάθε πολίτη. Και ταυτόχρονα, είναι στη διάθεση του κάθε συμβούλου, πόσο μάλλον των επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν τα ζητήσουν.

Κατηγορούν για κακοδιαχείριση την επιχείρηση που όλα αυτά τα χρόνια αξιοποίησε στο έπακρον όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, χωρίς να επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους δημότες μας. Ας του υπενθυμίσουμε, λοιπόν, τα όσα έχει επιτύχει η ΔΕΥΑΚ προς εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας, γιατί η μνήμη του κ. Γραβάνη είναι επιλεκτικά ασθενής και προκλητικά ισοπεδωτική όσον αφορά τα έργα της διοίκησής μας:

ΕΡΓΑ 2023 (ΕΡΓΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ) χωρίς ΦΠΑ

Έργα ύδρευσης, αντικατάστασης εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και υδρευτικής ενίσχυσης στους οικισμούς, Φαναρίου, Αρωγής, παραλίας Μέσης, Πόρπης, Αγίων Θεοδώρων, Π. Καλλίστης, Μικρού Δουκάτου, Μεγάλου Δουκάτου,  Καλαμοκάστρου Μελέτης, Ηφαίστου και Μεσούνης, συνολικού ύψους 7.568.871,01 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.

Εδώ να σημειωθεί ότι ολοκληρώθηκε και λειτουργεί ηύδρευση οικισμών Δημοτικής Ενότητας Νέου Σιδηροχωρίου, ύψους 813.008,13 ευρώ. Επίσης, ολοκληρώθηκε η υδρευτική ενίσχυση οικισμών ορεινού όγκου, ύψους  48.000 ευρώ.

Έργα εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και δαπάνες ΔΕΗ,  κατασκευής δικτύων ακαθάρτων,  εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, κατασκευής διακλαδώσεων ακαθάρτων και συνδέσεις ακινήτων με εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης και δαπάνες ΔΕΗ, στους οικισμούς Θρυλορίου, Φαναρίου, Αρωγής και παραλίας Μέσης, ύψους 18.773.843,86 ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ 2023, χωρίς ΦΠΑ

1.  Εξωτερικό Υδραγωγείο τροφοδότησης παραλιακού μετώπου Δ. Κομοτηνής, ύψους 12.000.000 ευρώ. Ωριμάζει η πρόταση για να υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.

 2. Προς δημοπράτηση είναι το έργο «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων οικισμών Ηφαίστου και Υφαντών Δήμου Κομοτηνής», ύψους 5.944.624,45 ευρώ, που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης.

3. Η Ενεργειακή Αναβάθμιση Αντλιοστασίων Ύδρευσης & Αποχέτευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Κομοτηνής, ύψους 3.390.019 ευρώ. Έχει υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

4. Αντικατάσταση παλαιών υδρομέτρων με νέα, τύπου AMR. 11.457.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εντάχθηκε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

5. Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης σε αντικατάσταση της γεώτρησης στη Γέφυρα Ηφαίστου 21.000 ευρώ, με ίδιους πόρους.  

6. Για την «Αναβάθμιση εξωτερικού υδραγωγείου παραλιακών οικισμών Δήμου Κομοτηνής» προκειμένου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ύψους 250.000 ευρώ, υποβλήθηκε πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών.

7. Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής, στον οικισμό Μέσης, ύψους 27.000 ευρώ, με ίδιους πόρους.  

8. Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στον οικισμό της Παλαιάς Καλλίστης 24.000 ευρώ, με ίδιους πόρους

9. Για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικής υδρομέτρησης στην πόλη της Κομοτηνής», ύψους 5.038.185,72 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, υποβλήθηκε πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται απόφαση ένταξης για να προχωρήσει η δημοπρασία και η δημοπράτηση.

Τέλος, έχουμε το ήδη ενταγμένο μεγάλο έργο «Κατασκευή Φράγματος Συμβόλων και Ενίσχυση εξωτερικού τροφοδοτικού δικτύου ύδρευσης ορεινού όγκου Δήμου Κομοτηνής», (Πάνδροσος, Καρυδιά, Στυλάριο, Γρατινή), ύψους 18.421.561,40 ευρώ. Ένα έργο πνοής, που επιλύει το πρόβλημα υδροδότησης του Δήμου μας για πολλές δεκαετίες και είναι επίτευγμα της διοίκησής μας.

Εκτός από κακοδιοίκηση, ανικανότητα και κακοδιαχείριση ο κ. Γραβάνης μας κατηγορεί για απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους προσωπικού και συμβάσεις έργου, με τις οποίες αντιμετωπίζουμε την έλλειψη προσωπικού. Αφού, λοιπόν,  έχει την τεχνογνωσία των μαγικών λύσεων ας μας απαντήσει το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μια υπηρεσία με το μέγεθος εργασιών της ΔΕΥΑΚ χωρίς το απαραίτητο προσωπικό; Να του θυμίσουμε ότι στις 15 Μαρτίου 2023 το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής σε έκτακτη συνεδρίασή του εξέδωσε ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κατατεθέν νομοσχέδιο υπαγωγής των παρόχων υπηρεσιών ύδατος στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Ανάμεσα στα αιτήματα, που συμπεριλαμβάνονταν σ’ αυτό το ψήφισμα, ήταν και αυτό της «στήριξης των Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν  -μεταξύ άλλων- και τη σοβαρή υποστελέχωση και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους».

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής παρουσιάζει ένα τεράστιο έργο υποδομών που  σχεδιάζεται, ωριμάζει, εντάσσεται και εκτελείται προς όφελος των συνδημοτών μας. Αυτή η διοίκηση, που είναι ικανή, με απτά αποτελέσματα, που επιλύουν το ζήτημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης με σύγχρονες, υγιείς και ασφαλείς προδιαγραφές, είναι διοίκηση φωτεινή! Εάν επικρατούσε το σκοτάδι στην οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑΚ, δε θα παρουσιάζαμε έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.