Η Δημοτικη Αρχη απαντα στην παραταξη «Συμπραξη Προοπτικης» για την Ανακυκλωση

«Στο συντριπτικό του ποσοστό γεμάτος από κοινά απορρίμματα κι όχι από ανακυκλούμενα ο “ένοχος” κάδος της φωτογραφίας Γραβάνη»

Την απάντησή της δίνει η Δημοτική Αρχή Κομοτηνής σε όσα της καταλόγισε περί ανακύκλωσης ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης. Να θυμίσουμε πως σε καταγγελία που έκανε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ο κ. Γραβάνης, ισχυρίστηκε πως ο δήμος δεν εφαρμόζει σωστά την ανακύκλωση, τεκμηριώνοντας τον ισχυρισμό του με σχετικό φωτογραφικό υλικό στο οποίο αποτυπώνονται υπάλληλοι καθαριότητας να αδειάζουν το περιεχόμενο κάδου ανακύκλωσης σε απορριμματοφόρο που είναι για σύμμεικτά απορρίμματα.

«Ο επικεφαλής της παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου «Σύμπραξη Προοπτικής», Αντώνης Γραβάνης, συνεχίζει τη στρατηγική της αντιπολιτευτικής του κριτικής, αγνοώντας παντελώς τις υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής» επισημαίνει στην απάντηση που έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική αρχή για να ξεκαθαρίζει πως οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας επιτελούν με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντά τους.

Απαντώντας στην καταγγελία εξηγείται για τον τρόπο που ακολουθείται στην αποκομιδή των απορριμμάτων πως «κάθε φορά ελέγχονται όχι μόνο το είδος του κάδου, αλλά, κυρίως, το περιεχόμενό του. Γιατί συχνά οι συνδημότες μας χρησιμοποιούν τους μπλε κάδους ως κάδους απόθεσης των συμβατικών απορριμμάτων τους. Δεν μπορεί, δηλαδή, σε καμία περίπτωση τα συμβατικά απορρίμματα να περισυλλέγουνε από τα απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης. Έτσι και σ’ αυτήν την περίπτωση ελέγχθηκε το περιεχόμενο του μπλε κάδου εκ των προτέρων και διαπιστώθηκε ότι ήταν στο συντριπτικό του ποσοστό γεμάτο από κοινά απορρίμματα κι όχι από ανακυκλούμενα».

«Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητάς μας ούτε άσχετοι είναι, ούτε πλημμελώς επιτελούν τα καθήκοντά τους. Γνωρίζουν άριστα τι πρέπει να πράξουν, προκειμένου να διαφυλάξουν την ορθή περισυλλογή και διαλογή απορριμμάτων» τονίζει η Δημοτική αρχή για να υπογραμμίσει πως έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της ανακύκλωσης.

Στοιχεία για την ανακύκλωση

Μάλιστα με την ευκαιρία παραθέτει και στοιχεία για την ανακύκλωση σύμφωνα με τα οποία από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023 συγκεντρώθηκαν:

Ανακυκλώσιμες συσκευασίες (μπλε κάδοι): 3.629,78 τόνοι.

Βιοαπόβλητα (καφέ κάδος): 206,66 τόνοι

Σύμμεικτα (πράσινος κάδος): 28.735,53 τόνοι.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως  Δήμος Κομοτηνής ξεκίνησε πρώτος στην Περιφέρεια το 2021 τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, δημιουργώντας ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης. Το Τμήμα Περιβάλλοντος τοποθέτησε πιλοτικά καφέ κάδους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Γηροκομείο, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, αλλά και στη Νέα Μοσυνούπολη που αποτελεί πιλοτική περιοχή παρέμβασης

Εξυπηρετούνται 56 μεγάλοι παραγωγοί οργανικών αποβλήτων με 48 καφέ κάδους και 773 νοικοκυριά με 47 καφέ κάδους, στην περιοχή παρέμβασης.

Επίσης ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίζει με επιτυχία για τέταρτη χρονιά τη συνεργασία με την πλατφόρμα Followgreen για τον σχολικό μαραθώνιο ανακύκλωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.