Η δημιουργια 10 παρκων τσεπης στις προτεραιοτητες της «Κομοτηνη Δυνατα»

Κατερίνα Μωυσίδου: «Προτεραιότητα μας αποτελούν έργα ήπιας ανάπλασης των πυκνοδομημένων περιοχών της πόλης μας»

Η δημιουργία 10 Πάρκων Τσέπης περιλαμβάνεται ανάμεσα στις προτάσεις της δημοτικής παράταξης «Κομοτηνή Δυνατά» με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Γραβάνη για την αναμόρφωση των γειτονιών της Κομοτηνής.

Όπως εξήγησε η υποψήφια δημοτική σύμβουλος της παράταξης κ. Κατερίνα Μωυσίδου, εκ των συνδιαμορφωτών της πρότασης, «η συνεχής υποβάθμιση τμημάτων του αστικού και περιαστιακού ιστού έχει οδηγήσει στην υποβάθμιση της αισθητικής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης μας. Δεκάδες σημεία εγκαταλελειμμένα, μη ασφαλή, έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, σημεία συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων και εστίες μόλυνσης. Στο πλαίσιο των προγραμματικών μας θέσεων και των παρεμβάσεων της παράταξης “Κομοτηνή Δυνατά”, που αφορούν το περιβάλλον, προτεραιότητα μας αποτελούν έργα ήπιας ανάπλασης των πυκνοδομημένων περιοχών της πόλης μας, χαρακτηρισμένα σημεία αστικού πρασίνου».

Έτσι μετά από μελέτη και έρευνα, θέτοντας ως προτεραιότητα τον βιοκλιματικό σχεδιασμό υπαίθριων χώρων η δημοτική παράταξη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην μετατροπή μη λειτουργικών και προβληματικών τμημάτων γης, σε ζωτικούς χώρους (πάρκα τσέπης). «Τα πάρκα αυτά» εξήγησε η κ. Μωυσίδου «είναι μικρά σημεία “ξεχασμένης” αστικής γης, τα οποία θα διαμορφωθούν αναλόγως προκειμένου να συμβάλλουν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο, ως μηχανισμός βελτίωσης του μικροκλίματος της γειτονιάς και ειδικότερα του μετριασμού της θερμικής νησίδας. Οι χώροι πρασίνου που θα δημιουργηθούν θα μειώσουν τους αστικούς θορύβους, θα φιλτράρουν τον αέρα από σκόνη και ρύπους, και αποτελούν χώρους φιλοξενίας πουλιών και μικρών ζώων που τείνουν να εκλείψουν από το αστικό περιβάλλον. Παράλληλα θα δώσουν ζωή στις γειτονιές της πόλης ως χώροι ανάπαυσης, αθλητισμού, αθλοπαιδιών και πολιτιστικών δρωμένων».

Όσο για την επιλογή των 10 σημείων για τη δημιουργία των πάρκων, η υποψήφια δημοτική σύμβουλος έσπευσε να διευκρινίσει πως «έχουν γίνει σύμφωνα με τον εγκεκριμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό».

Παράλληλα τόνισε πως «τα επιλεγμένα σημεία θα αποτελούν ένα ενιαίο δίκτυο με στόχο μελλοντικά να διευρυνθεί και να συμπεριληφθούν και άλλα σημεία. Η τελική μορφή τους, θα βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία τόσο με τις υποδομές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όσο και με το συνεχές σύστημα δόμησης της πόλης μας ώστε να μην αποτελούν ένα ξένο σώμα αυτή. Η πρόσβασή τους θα είναι ευδιάκριτη, θα παρέχουν κατάλληλο φωτισμό και καλή ορατότητα με αποτέλεσμα να συνδράμουν στην διατήρηση της ασφάλειας στην πόλη και στην αποφυγή δημιουργίας αστικών γκέτο».

«Τα Πάρκα Τσέπης της πόλης μας, ως αστικά κοινά αγαθά, θα σηματοδοτήσουν τη δημιουργία κοινωνικών πυρήνων που αντανακλούν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας. Θα συμβάλουν στη δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου μέσω της συναναστροφής, της οικειότητας και της ασφάλειας που μπορούν να προσφέρουν» υπογράμμισε κλείνοντας η κ. Μωυσίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.