Η αξιοποιηση οσο το δυνατον περισσοτερων ευρωπαικων κονδυλιων για την ισοτιμη αναπτυξη της ΠΑΜ-Θ

Βασική στόχευση της ΠΕΔ ΑΜ-Θ για το 2023 σύμφωνα με τον Βασίλη Μαυρίδη

Η αντισυνταγματικότητα του νόμου Θεοδωρικάκου, το δημογραφικό και το νέο ΕΣΠΑ βασικά θέματα της «ατζέντας» του νέου έτους

Η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ισότιμη ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί την κύρια στόχευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜ-Θ για το νέο έτος, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της και δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη.

Ο πρόεδρος τη ΠΕΔ ΑΜ-Θ έκανε «ποδαρικό» για το νέο έτος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των όσων έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 2022 αλλά και των όσων αναμένονται εντός του νέου έτους.

Η ενεργειακή κρίση και το οικονομικό αποτύπωμα αυτής, με τις υπερβολικές αυξήσεις τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στα καύσιμα γενικότερα προκάλεσαν σύμφωνα με τον ίδιο «ασφυξία» στους δήμους σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση και τακτοποίηση των μεγεθών τους, που παρά τις «ανάσες» που έδωσε η πολιτεία, οδήγησε τους Δήμους σε έλλειμμα και αναγκαστικές περικοπές. Ειδικά στις περιπτώσεις εκείνες που ήταν οριακά στους προϋπολογισμούς τους οι Δήμοι κλήθηκαν να βρουν νέους τρόπους ώστε να καλύψουν το τεράστιο ενεργειακό κόστος, εις βάρος ενδεχομένως άλλων κοινωνικών παροχών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων αλλά και λοιπών περικοπών που έγιναν.

Άμεση λύση για τη νομιμότητα των αποφάσεων των δημοτικών επιτροπών

Η έλευση του 2023 δείχνει σημάδια εξομάλυνσης της κατάστασης γεγονός που δημιουργεί, όπως ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, μια νότα αισιοδοξίας για το νέο έτος, τα προβλήματα του οποίου ωστόσο έχουν ήδη από την πρώτη ημέρα κάνει την εμφάνισή τους. Χαρακτηριστικότερο όλων σύμφωνα με τον ίδιο η απόφαση του ΣτΕ που αφορά στην αντισυνταγματικότητα του νόμου Θεοδωρικάκου για την σύσταση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής στο οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει δοθεί λύση, με αποτέλεσμα «να πηγαίνουμε λίγο στα τυφλά σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των αποφάσεων που λαμβάνουμε ή θα κληθούμε να λάβουμε στα δημοτικά μας συμβούλια και τις επιτροπές».  

«Όσο πιο έγκαιρα αποφασίσει το Υπουργείο ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε για να είμαστε νόμιμοι στις αποφάσεις των δικών μας οργάνων τόσο πιο γρήγορα θα μας διευκολύνει και εμάς στο έργο μας γιατί όλοι τώρα είμαστε σε μια αβεβαιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως δεν είναι λίγοι εκείνοι οι δήμοι οι οποίοι δεν έχουν καν ψηφίσεις τους προϋπολογισμούς τους για το 2023 και όσοι το έχουν κάνει δεν έχουν λάβει τις εγκρίσεις. «Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση ώστε να μπορέσουμε να βαδίσουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας αλλά και να είμαστε ευκίνητοι σε ό,τι χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε» πρόσθεσε.

Εντός του Φλεβάρη η παρουσίαση της μελέτης για την εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και τις προοπτικές της ΠΑΜ-Θ

Αναφορικά με το 2022 ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε την ομοφωνία των αποφάσεων της ΠΕΔ ΑΜ-Θ σε μια σειρά θεμάτων όπως η συνεργασία με τμήματα του ΔΠΘ, υπενθυμίζοντας την παρουσίαση της μελέτης που αφορά στις αθλητικές υποδομές της Περιφέρειας και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους, προαναγγέλλοντας επίσης την παρουσίαση, εντός του ερχόμενου Φλεβάρη, της μελέτης που αφορά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και για την ειδική αγωγή, τις προοπτικές που υπάρχουν για την εκπαίδευση στην ΠΑΜ-Θ αλλά και τις πραγματικές στεγαστικές ανάγκες, μεταξύ των οποίων οι υφιστάμενες ανάγκες για δημιουργία σχολικών δομών, συγχώνευσης κ.ο.κ.

Στις δράσεις της ΠΕΔ ΑΜ-Θ για το 2022 συγκαταλέγονται επίσης μια σειρά δράσεων που αφορούν στην προσπάθεια ενίσχυσης των δήμων, τόσο σε πολιτικές όσο και σε αθλητικές δράσεις, η δωρεά ιατρικού υλικού, εκπαιδευτικού υλικού στους παιδικούς σταθμούς και βιβλίων σε όλα τα νηπιαγωγεία και των 22 δήμων, με τον κ. Μαυρίδη να κάνει λόγο για λειτουργία «προς την σωστή κατεύθυνση στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να βοηθήσουμε τους αδύναμους δήμους».

Ειδικά για την Ροδόπη ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία κάλυψης των δικαστικών εξόδων στη προσφυγή κατά των εξορύξεων του Χρυσού απευθύνοντας ιδιαίτερες ευχαριστίες σε μια σειρά επιστημόνων που, όπως υπογράμμισε, εργάστηκαν αφιλοκερδώς σε όλους τους τομείς, συντάχθηκαν σε αυτόν τον αγώνα και  προσέφεραν τις γνώσεις τους. «Είναι ένα μεγάλο μέτωπο δεν το αφήνουμε έτσι να περάσει» υπογράμμισε.

Ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για το δημογραφικό

Από τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν την ΠΕΔ ΑΜ-Θ κατά το 2023 είναι και το δημογραφικό ζήτημα το οποίο και από τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής αναδεικνύεται ως πρωταρχικό. «Θα πρέπει να καθίσουμε όλοι κάτω, να δούμε τις προοπτικές που υπάρχουν, να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε στην κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων και δράσεων για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος» ανέφερε υπενθυμίζοντας πως ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις τόσο στην Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης όσο και ανά διάφορα χρονικά διαστήματα στα αρμόδια υπουργεία. «Η κεντρική διοίκηση ωστόσο θα πρέπει να το κοιτάξει πολύ σοβαρά αυτό το θέμα ώστε να μην κλαίμε τα επόμενα χρόνια» πρόσθεσε.

Άμεση θα πρέπει να είναι και η λήψη μέτρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της περιοχής, που πέραν από την γενική κατάσταση που υφίσταται πανελλαδικά εδώ ενισχύεται και λόγω της διασυνοριακότητας που αποτελεί σημείο οικονομικής «αιμορραγίας».

Περιφερειακές πολιτικές για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων

Ο κ.Μαυρίδης υπογράμμισε πως «θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές πέραν των οριζόντιων που εφαρμόζονται ήδη με τις επιδοτήσεις κτλ., δηλαδή περιφερειακές πολιτικές ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να κρατηθούν. Όχι να ορθοποδήσουν γιατί σήμερα είμαστε στο κρίσιμο σημείο της βιωσιμότητας πολλών εκατοντάδων επιχειρήσεων, το οποίο εφόσον διασφαλιστεί θα μπορούμε μετά να δούμε πώς θα εξελιχθούν».

Συνδιαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ

Ερωτηθείς τέλος για τη συνέχεια των δράσεων εντός του 2023 για την ΠΕΔ – ΑΜΘ ο ίδιος αναφέρθηκε στην συνέχεια μιας σειράς δράσεων με το ΔΠΘ αλλά και της βοήθειας προς τους Δήμους. Βασική ωστόσο στόχευση όπως την περιέγραψε είναι η αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ισότιμη ανάπτυξη της ΠΑΜ-Θ.

«Θέλουμε να έχουμε πολύ πιο ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Ήδη με τα έμπειρα στελέχη μας έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις αρκετές εκ των οποίων έχουν γίνει νόμοι του κράτους και οδηγούν σε συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στα όργανα λήψης αποφάσεων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ» ανέφερε τονίζοντας πως «έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνδιαμορφώσουμε το νέο ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο και να μπορέσουμε να δώσουμε μια αναπτυξιακή προοπτική στην Περιφέρεια». «Εκεί θα επικεντρωθούμε ειδικά στους μικρούς δήμους ώστε να τους βοηθήσουμε να έχουν μια ωριμότητα πάνω σε άξονες που ήδη γνωρίζουμε ώστε  να παλέψουμε τις ανισότητες που υπάρχουν τόσο ενδοπεριφερειακά όσο και σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.