Η αποτιμηση των εκλογικων αποτελεσματων απο τους πρωταγωνιστες

Αναλύσεις, σχόλια και συμπεράσματα, με το άνοιγμα της κάλπης, από 9 πρόσωπα της ροδοπίτικης πολιτικής σκακιέρας

Ο εκλογικός πυρετός ολοκληρώθηκε και υποψήφιοι και μη, νικητές και χαμένοι, ευτυχείς και πικραμένοι, αφού έκαναν τον προσωπικό τους απολογισμό, απευθύνθηκαν στο λαό της Ροδόπης μέσω του ραδιοφώνου του Παρατηρητή και του 94fm, αναλύοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ευχαριστώντας όσους τους στήριξαν, αλλά και ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στην επόμενη ημέρα. Οι περισσότερες, βέβαια, δηλώσεις των πολιτευόμενων στη Ροδόπη, έγιναν πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα που έφεραν την αναπάντεχη «καραμπόλα» στις έδρες της περιφέρειας. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι ότι όλα τα κομματικά στελέχη, υποσχέθηκαν στο λαό της Κομοτηνής ότι, είτε εντός είτε εκτός του ελληνικού κοινοβουλίου, θα «σηκώσουν τα μανίκια» και θα ξεκινήσουν αμέσως τη σκληρή δουλειά. 

Μουσταφά Μουσταφά «Πραγματικά θα χαίρονται τη νίκη μας και όλοι οι λαοί της Ευρώπης που εναντιώνονται σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές»


Ψύχραιμος μεν, αλλά ευτυχής για την επανεκλογή του και τη συνολική πορεία του κόμματος στην επικράτεια, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά τόνισε ότι ο λαός με την ψήφο του αποφάσισε «να ξεμπερδεύουμε με το παλιό και να αρχίσουμε κάτι καινούριο». Μεταξύ άλλων, δήλωσε, ότι η μεγάλη αυτή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για την πρόοδο της χώρας, ώστε να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο μας έχουν οδηγήσει οι δυνάμεις του παλιού.

«Θα αξιοποιήσουμε όλη την επτάμηνη εμπειρία μας και τη στήριξη του κόσμου, για να μπορέσουμε από δω και πέρα να είμαστε χρήσιμοι, αποτελεσματικοί, ρηξικέλευθοι»

Η επόμενη ημέρα κατά τον κ. Μουσταφά περιλαμβάνει κριτική και αυτοκριτική. «Θα αναλύσουμε σε τοπικό επίπεδο τα λάθη μας, τις ελλείψεις μας και θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε. Τα προβλήματα είναι ανοιχτά και βρίσκονται μπροστά μας. Θα επικεντρωθούμε σε αυτά και σε πανελλαδικό επίπεδο», υπογράμμισε, διαπιστώνοντας ότι τα όσα υπέφερε η επτάμηνη κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη διαπραγματευτική διαδικασία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας πραγματικά αποτελούν μια κερδισμένη μεγάλη εμπειρία για όλη την κοινωνία μας, ενώ υποσχέθηκε ότι «θα αξιοποιήσουμε όλη την επτάμηνη εμπειρία μας και τη στήριξη του κόσμου, για να μπορέσουμε από δω και πέρα να είμαστε χρήσιμοι, αποτελεσματικοί, ρηξικέλευθοι στα ζητήματα που έχουμε δεσμευτεί και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης»
 
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το βουλευτή αποτελεί ένα μήνυμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης κάτι που φάνηκε και από τις φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής αριστεράς που παρέλασαν στην προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα. «Πραγματικά θα χαίρονται τη νίκη μας και όλοι οι λαοί της Ευρώπης που εναντιώνονται σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Θα είναι ένα έναυσμα για αυτούς τους λαούς για να παλέψουν στη χώρα τους για κάτι καλύτερο», παρατήρησε ο κ. Μουσταφά. 

Αϊχάν Καρά Γιουσούφ «Η ΛΑΕ έριξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος τους έβαλε εκεί που έπρεπε»


Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη σύμφωνα με τον τυχερότερο εκ των υποψηφίων κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, ο οποίος έμεινε εκτός Βουλής για μόλις λίγες ώρες, αλλά επέστρεψε με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου. Ο κ. Καρά Γιουσούφ επεσήμανε ότι την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «την έριξε ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που λεγόταν Aριστερή Πλατφόρμα και δημιούργησε τη Λαϊκή Ενότητα. Βλέπουμε ότι ο λαός τους έβαλε εκεί που θα έπρεπε. Είναι άνθρωποι που έχουν τη ευθύνη για την πτώση της κυβέρνησης του Τσίπρα». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει χωρίς εκείνους και ότι οι εκπρόσωποι του κόμματος στη Ροδόπη θα φροντίσουν για μια πολύ πιο δυνατή εκπροσώπηση της Θράκης στην Αθήνα, λέγοντας ότι «θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να κάνω τους συντρόφους της Αθήνας να καταλάβουν ότι η και η Θράκη και η Ροδόπη και η μειονότητα πάλεψαν για την αριστερά. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, αλλά και η Ήπειρος και η Θράκη». 

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια κυβέρνηση που παραδέχεται την αλήθεια και την πραγματικότητα»

Ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Καρά Γιουσούφ, δεν πρέπει να φοβάται διότι «είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια κυβέρνηση που παραδέχεται την αλήθεια και την πραγματικότητα. Καλείται να διαχειριστεί την παρούσα κατάσταση με καλύτερους όρους από ό,τι τη διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και του μνημονίου, αλλά και εκείνες της περιόδου μετά το 1981, οπότε και γίναμε μέλος της Ε.Ε». 

Ιλχάν Αχμέτ «Η έδρα αυτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ανήκει σε όλους τους Ροδοπίτες και τις Ροδοπίτισσες και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου»


Ιδιαίτερα ευτυχής ήταν για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος επέστρεψε στα βουλευτικά έδρανα, κερδίζοντας μια έδρα για το ΠΟΤΑΜΙ στη Ροδόπη, συγκεντρώνοντας μάλιστα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του κόμματος σε όλη την επικράτεια. Ο ίδιος δήλωσε ότι η έδρα αυτή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ «ανήκει σε όλους τους Ροδοπίτες και τις Ροδοπίτισσες και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε πολιτική», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «ίσως είμαι από τους πολιτικούς που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη αδικία στην περιοχή. Θέλαμε το ΠΟΤΑΜΙ να είναι η τρίτη δύναμη, θέλαμε να έχει περισσότερη ισχύ στην παρούσα βουλή, όμως θα γίνει κριτική. Έχουμε το πρόγραμμά μας, το οποίο είναι μεταρρυθμιστικό με μια γνήσια εναλλακτική πρόταση, και εμπιστευόμαστε τον πρόεδρό μας, τον Σταύρο Θεοδωράκη». 

«Από τον κόσμο λείπει η ενημέρωση, τα ρουσφέτια έχουν πεθάνει»

Ο κ. Ιλχάν, ωστόσο, παρατήρησε ότι ο αγώνας που δίνει το κόμμα του δεν είναι μόνο εντός της Βουλής. «Ο αγώνας είναι και έξω. Ο κόσμος ζητά ενημέρωση και δεν τον ενδιαφέρουν πλέον τα κόμματα. Ζητά να έχει έναν εκπρόσωπο, να έχει να χτυπήσει μια πόρτα, να ενημερωθεί για την κατάσταση. Από τον κόσμο λείπει η ενημέρωση, τα ρουσφέτια έχουν πεθάνει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τις πρώτες κινήσεις που αναμένεται να κάνει ως βουλευτής ο κ. Ιλχάν παρατήρησε ότι πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, τα εργοστάσια και τα συνδικάτα, αλλά στην πράξη, ήτοι ενημερώνοντας, βοηθώντας και κάνοντας παρεμβάσεις γι’ αυτούς. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Ο εκλογικός νόμος στέρησε την έδρα από τη Ροδόπη, ακυρώνοντας τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων»


Μεγαλύτερος «άτυχος» αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι σίγουρα ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και το κόμμα της ΝΔ, καθώς έχασαν την έδρα τους λόγω του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Προτού ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, βέβαια, ο ίδιος σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ευχήθηκε να μη μετανιώσει κανείς για την επιλογή που έκανε, τονίζοντας ότι η ΝΔ μίλησε πολύ καθαρά πριν τις εκλογές, χωρίς υποσχέσεις και με ειλικρίνεια. Για τον ίδιο η διατήρηση των δυνάμεών του κόμματος απέδειξε ότι η ΝΔ είναι μια συμπαγής και συνεπής πολιτική δύναμη που ξέρει να μάχεται στα δύσκολα. 

«Οι αποφάσεις της για το μέλλον είναι ειλημμένες δε χρειάζονται τώρα βιαστικές αποφάσεις εν θερμώ»

Αναφορικά με την επόμενη μέρα στο κόμμα ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι Η ΝΔ έκανε έναν εξαιρετικό αγώνα με την ηγεσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Συσπείρωσε τις παραδοσιακές της δυνάμεις και συσπείρωσε το ποσοστό που είχε καταφέρει το προηγούμενο διάστημα. Οι αποφάσεις της για το μέλλον είναι ειλημμένες. Δε χρειάζονται τώρα βιαστικές αποφάσεις εν θερμώ. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και να δρομολογήσουμε εξελίξεις για να πετύχουμε και τη διεύρυνση της πολιτικής μας επιρροής», υπογράμμισε τονίζοντας ότι η ΝΔ θα στηρίξει αποφάσεις της κυβέρνησης που είναι ευρωπαϊκές και κοντά στα συμφέροντα του τόπου μας. «Έχουμε πολύ ισχυρό κύτταρο και δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη Ροδόπη και τη Θράκη στα δύσκολα», ολοκλήρωσε. 

«Εύχομαι η τοπική κοινωνία και η πατρίδα να μην πληρώσουν ακριβότερα το τίμημα εσφαλμένων επιλογών και κακών εκλογικών συστημάτων»

Αμέσως μετά την επισημοποίηση της κατανομής των εδρών και την οριστικοποίηση της απώλειας της έδρας της ΝΔ, ο κ. Στυλιανίδης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της «χαλαρής ψήφου» και της «πολυδιάσπασης της εκλογικής δύναμης», κάνοντας για ακόμη μια φορά λόγο και για «μη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου». Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
 
«Ευχαριστώ θερμά τους συμπολίτες μου που για ακόμη μια φορά μου έδειξαν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους, αυξάνοντας την εκλογική δύναμη του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο ήμουν επικεφαλής. Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, όπως το 1996 ο εκλογικός νόμος στέρησε την έδρα από την Ροδόπη, ακυρώνοντας την δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων που επί χρόνια με επίμονους αγώνες κατοχύρωνα. Η πολυδιάσπαση της εκλογικής δύναμης και η χαλαρή ψήφος δεν επέτρεψαν τόσο στην Νέα Δημοκρατία όσο και στο χριστιανικό στοιχείο να διασφαλίσει εκπροσώπηση για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία που κατά καιρούς είχα εκφράσει. Σέβομαι το εκλογικό αποτέλεσμα, συγχαίρω τους συναδέλφους που εξελέγησαν και εύχομαι η τοπική κοινωνία και η πατρίδα να μην πληρώσουν ακριβότερα το τίμημα εσφαλμένων επιλογών και κακών εκλογικών συστημάτων». 

Μουσταφά Κατραντζή «Αφού κατάφερα σε αυτό το μικρό διάστημα να “περπατήσω” περισσότερο από κάποιους υποψηφίους ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που κέρδισα»


Ευχαριστημένος για την άνοδο των ψήφων του κόμματος, αλλά και για τη μεταστροφή της θέσης της ΝΔ απέναντι στη μειονότητα, φάνηκε να είναι μέσα από τις δηλώσεις του ο δεύτερος στη λίστα των υποψηφίων της ΝΔ κ. Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος τόνισε ότι με την τοποθέτησή του σε αυτή τη θέση η ΝΔ έστειλε ένα μήνυμα ότι είναι κοντά στη μειονότητα, μήνυμα το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο εξέλαβαν και ανταπέδωσαν με την ψήφο τους. Αναφορικά με τη δική του υποψηφιότητα ο κ. Κατραντζή θεωρεί ότι δεν έχασε τίποτα με τη συμμετοχή του σε αυτές τις εκλογές παρά μόνο έχει κερδίσει. «Η βασική ατυχία μου είναι ότι ξεκίνησα πολύ αργά σε σχέση με τους υπολοίπους υποψηφίους, έχοντας μπροστά μου μόλις δώδεκα μέρες. Αφού κατάφερα σε αυτό το μικρό διάστημα να “περπατήσω” περισσότερο από κάποιους υποψηφίους ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που κέρδισα. Αυτές οι εκλογές με άφησαν πλουσιότερο. Κέρδισα εμπειρία αλλά και ο αγώνας που έκανα ήταν καθαρός. Προσπάθησα να είμαι ο ίδιος και θα είμαι ο ίδιος. Αυτό δεν αλλάζει», επεσήμανε. 

Γιώργος Μανανάς «Το μεγαλύτερα θέματα που αντιμετώπισε στη Ροδόπη το ΠΑΣΟΚ ήταν η αποχή, οι ελλιπείς οργανώσεις και το ΚΙΔΗΣΟ»


Μετά τον τεράστιο αγώνα που έδωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ροδόπης κ. Γιώργος Μανανάς, αποτιμώντας την «ετυμηγορία της κάλπης», χαρακτήρισε επιτυχία τη μικρή άνοδο του κόμματος, παρότι εκείνος περίμενε μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά. Αναζητώντας τις αιτίες που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το ποσοστό ο κ. Μανανάς έκανε λόγο για την απουσία προετοιμασίας για τις εκλογές. Το μεγαλύτερα, όμως, θέματα που αντιμετώπισε στη Ροδόπη το ΠΑΣΟΚ «ήταν η αποχή, οι ελλιπείς οργανώσεις και το ΚΙΔΗΣΟ». «Το ΚΙΔΗΣΟ και όχι πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που κατηγορήθηκαν, φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη σημερινά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Από το ΚΙΔΗΣΟ δόθηκε συγκεκριμένη γραμμή για τις ψήφους στην επικράτεια. Απορώ ακόμη γιατί δε θέλουν να γυρίσουν οι σύντροφοι πίσω στο ΠΑΣΟΚ», παρατήρησε ο ίδιος κάνοντας κριτική στο κόμμα που ίδρυσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφορικά με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Μανανάς, επεσήμανε ότι σε πολλούς νομούς απέδωσε ωστόσο «στη Ροδόπη δεν απέδωσε καθώς η ΔΗΜΑΡ εδώ ήταν διαλυμένη. Αυτή η συνεργασία πάντως ήταν θετικότατη για τον κ. Θεοχαρόπουλο», διαπίστωσε. 

«Η απόφαση του Τσίπρα να συνεργαστεί πάλι με τον Καμμένο δεν είναι καλό σημάδι για τη συνέχεια»

Όσον αφορά στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο κ. Μανανάς σχολίασε την εικόνα της αγκαλιάς Τσίπρα- Καμμένου. «Πρέπει να γνωρίζουν ότι από δω και πέρα θα είναι μόνοι τους και το επέλεξαν. Παρατηρώ μια αλαζονεία από τον κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι είναι η τελευταία του φορά και ο κόσμος απλά του δίνει μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία. Η απόφαση να συνεργαστεί πάλι με τον Καμμένο δεν είναι καλό σημάδι για τη συνέχεια», ανέφερε, ενώ ολοκλήρωσε λέγοντας ότι «ελπίζει πραγματικά να είναι μια σταθερή κυβέρνηση και να μην έχουμε σύντομα κι άλλες εκλογές. Πάντως την επόμενη φορά θα είναι δυσκολότερα τα πράγματα για το κόμμα. Η ψήφος που του δόθηκε ήταν ψήφος ανοχής».

Μουσταφά Τσολάκ «Ο κ. Τσίπρας μας ήθελε εκτός Βουλής για να μην έχει ένα ισχυρό αντιμνημονιακό μέτωπο απέναντί του»


Πικραμένος από τα ποσοστά αλλά και από τη συμπεριφορά την οποία αντιμετώπισε ο ίδιος φάνηκε να είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΛΑΕ Ροδόπης κ. Μουσταφά Τσολάκ, καθώς τόνισε ότι δεν περίμεναν τόσο χαμηλά ποσοστά ούτε στη Ροδόπη ούτε πανελλαδικώς. «Περιμέναμε χαμηλά ποσοστά, γιατί δε μας φιλοξένησε κανένα μειονοτικό ραδιόφωνο, αλλά όχι τόσο χαμηλά. Δεν μας έβγαλαν να πούμε την άποψή μας, δεν ανέφεραν καν ότι ένας άνθρωπος από τη μειονότητα κατεβαίνει πρώτος στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας. Δεχτήκαμε μια μεγάλη επίθεση», υπογράμμισε τονίζοντας τον ρόλο που έπαιξε γενικότερα και ο φόβος του μεγαλύτερου κόσμου για τη δραχμή. «Θέλησαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί που του έδωσαν τη δεύτερη ευκαιρία θα καταλάβουν πολύ γρήγορα τι εστί το τρίτο μνημόνιο και θα συνταχθούν μαζί μας», παρατήρησε ο κ. Τσολάκ. 

«Υπάρχει ζωή και εντός και εκτός της ευρωζώνης αλλά κόσμος θα καταλάβει κάποια στιγμή ότι δεν αξίζουν οι θυσίες που κάνει εντός της ευρωζώνης»

Ο κ. Τσολάκ απαντώντας στο ερώτημα εάν τελικά ο κόσμος αγαπάει την Ευρώπη, επεσήμανε ότι «υπάρχει ζωή και εντός και εκτός της ευρωζώνης. Αλλά κόσμος θα καταλάβει κάποια στιγμή ότι δεν αξίζουν οι θυσίες που κάνει εντός της ευρωζώνης». Η ΛΑΕ κατηγορήθηκε μάλιστα ότι ευθύνεται για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών και ο κ. Τσολάκ επ’ αυτού υπογράμμισε ότι «εμείς δε ρίξαμε καμία κυβέρνηση και αυτό ήταν ξεκάθαρο. Ο κ. Τσίπρας παραιτήθηκε και έπαιξε πολύ καλά το ρόλο του ανθρώπου που όλοι πολεμούν. Δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θέμα πολιτικών. Ο κόσμος φοβάται ακούγοντας τη λέξη «δραχμή» αλλά δε μας αφήνουν να εξηγήσουμε το πρόγραμμα που έχουμε για τη δραχμή, δεχόμενοι συνεχείς επιθέσεις. Ο κ. Τσίπρας μας ήθελε εκτός Βουλής για να μην έχει ένα ισχυρό αντιμνημονιακό μέτωπο απέναντί του». 

«Το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από “φασίστες του παρακράτους” σταματάει σε συγκεκριμένο σημείο για να παραποιηθούν τα λόγια μου»

Ο κ. Τσολάκ, τέλος, αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα που κατηγορούν τη στάση του απέναντι στη μειονότητα, λέγοντας ότι είναι παραποιημένα. «Οι δηλώσεις για τις οποίες με κατηγορούν είναι μόνο αποσπάσματα. Οι απόψεις μου για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμάτων της μειονότητας είναι ξεκάθαρες. Εκείνο το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από “φασίστες του παρακράτους” σταματάει σε συγκεκριμένο σημείο για να παραποιηθούν τα λόγια μου». 

Βούλα Ελευθεριάδου «Στον προεκλογικό αγώνα αναλωθήκαμε στην εναντίωση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και όχι στα όσα πέρασε ο λαός το τελευταίο επτάμηνο»


Η υποψήφια με το κόμμα της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, αναφερόμενη στην απώλεια της έδρας της ΝΔ, χαρακτήρισε άδικο το εκλογικό μας σύστημα, κάνοντας λόγο για ανάγκη επανεξέτασης και εκλογίκευσής του. Αναφορικά με την επόμενη ημέρα στο κόμμα η ίδια υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκης εσωτερικής αναζήτησης των λαθών που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. «Υπήρξαν λάθη τακτικής που μας στοίχισαν την απώλεια της νίκης και τη μεγάλη διαφορά. Η ΝΔ είναι ένα λαϊκό κόμμα καθώς στηρίζεται από μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού κι έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Πρέπει να εκφράσουμε με παρρησία αυτό που εκφράζουμε. Δεν πρέπει να κρύβουμε την ιδεολογία μας. Στον προεκλογικό αγώνα αναλωθήκαμε στην εναντίωση στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και όχι στα όσα πέρασε ο λαός το τελευταίο επτάμηνο», παρατήρησε. 

«Ή θα αποφασίσουμε να μείνουμε με την οικογενειοκρατία και να δεχόμαστε τις εκλογικές ήττες ή θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά»

Η κ. Ελευθεριάδου κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στο κόμμα της ΝΔ την επόμενη ημέρα. «Αν θέλουμε να γίνουμε ευρωπαϊκό κράτος πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκά κόμματα. Πρέπει η ΝΔ να ξεκαθαρίσει τις αρχές της, πού κινείται, πού θέλει να πάει. Πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις και να είναι ξεκάθαρη απέναντι στο λαό. Πρέπει να διορθώσει πράγματα που απωθούν τώρα τον κόσμο», ανέφερε υπογραμμίζοντας δε την ανάγκη να βγουν μπροστά νέοι άνθρωποι που υπάρχουν στο δυναμικό του κόμματος αλλά για διάφορους λόγους βρίσκονται σε καταστολή. Όσον αφορά στο επερχόμενο συνέδριο η ίδια πιστεύει ότι αυτό πρέπει να κινηθεί στις αρχές, τις βάσεις και την ιδεολογία. «Ή θα αποφασίσουμε να μείνουμε με την οικογενειοκρατία και να δεχόμαστε τις εκλογικές ήττες ή θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ντίνος Μορφακίδης «Ο λαός δεν μπόρεσε πραγματικά να δει τι έφερε ο Τσίπρας σε βάρος του»


Δυσαρεστημένος από το πανελλαδικό εκλογικό αποτέλεσμα, που άφησε δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, κ. Ντίνος Μορφακίδης, στη δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, στην πρώην Νομαρχία Ροδόπης, όπου παρακολούθησε με συνεργάτες του ροή των αποτελεσμάτων. Μεταξύ άλλων ο κ. Μορφακίδης καυτηρίασε την παραδοξότητα του να ψηφίζουν οι πολίτες τον ΣΥΡΙΖΑ, για να εφαρμόσει το μνημόνιο, ενώ πριν από 8 μήνες του είχαν δώσει την ακριβώς αντίθετη εντολή, ενώ ταυτόχρονα προέβλεψε δύσκολες καταστάσεις για το επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανόδου της Νέας Δημοκρατίας. 

«Σύντομα θα έρθει πάλι η Νέα Δημοκρατία, γιατί είναι η μόνη πατριωτική παράταξη, η οποία θα κληθεί να βγάλει “τα κάστανα από τη φωτιά”»

Κάνοντας λόγο για μία συνταγή, «την οποία ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, που για εμένα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την εθνική μας οικονομία, για το μέλλον του τόπου μας», ο κ. Μορφακίδης επισήμανε ότι «ο λαός μας όμως αποφάσισε», για να σχολιάσει με νόημα ότι «από τη μια μεριά έλεγε ο Τσίπρας “σκίζω τα μνημόνια” και τον ψήφισε, από την άλλη μεριά είπε “ψηφίζω μνημόνιο” και επίσης τον ψήφισε». «Επομένως, του είπε “εφόσον ψήφισες μνημόνια, πάρτα τώρα να τα εφαρμόσεις””, προσέθεσε, για να κάνει την πρόβλεψη ότι «τώρα θα έρθουν τα δύσκολα». «Δεν είπε κανείς από εμάς στη Νέα Δημοκρατία ότι η κατάσταση ήταν εύκολη», συνέχισε, «ήταν πάρα πολύ δύσκολη, τραγική θα έλεγα. Την έκανε τραγική ο Τσίπρας. Ο λαός δεν μπόρεσε πραγματικά να δει τι έφερε ο Τσίπρας σε βάρος του με αυτό το έργο των 7 μηνών. Δεν μπόρεσε να το δει ο λαός. Εγώ τολμώ και τα λέω, γιατί βλέπω με τα δικά μου μάτια, ως ένας άνθρωπος που έχω φάει με το κουτάλι τη ζωή και μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομά τους: τώρα θα αρχίσουν να ψηφίζονται ένας-ένας οι εφαρμοστικοί νόμοι και τα δυσβάσταχτα για τον λαό μέτρα».
 
Εκτιμώντας ότι «σύντομα θα έρθει πάλι η Νέα Δημοκρατία, γιατί είναι η μόνη πατριωτική παράταξη, η οποία θα κληθεί να βγάλει “τα κάστανα από τη φωτιά”», ο κ. Μορφακίδης επισήμανε ότι «είμαι από αυτούς, που θα προτείνω στο κόμμα να κάνει σκληρή αντιπολίτευση, όχι να ταυτιστεί με την πολιτική του κ. Τσίπρα». Δεν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας», σχολίασε, «έκανε κυβέρνηση και τώρα θα έχει μια σκληρή αντιπολίτευση». 

«Θετικότατη η επιλογή Κατραντζή, θα έρθει η ώρα που θα γίνει βουλευτής»

Αξίζει, τέλος, να παρατεθεί το σχόλιο του κ. Μορφακίδη για το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας στη Ροδόπη, με τη σημείωση ότι η δήλωση έγινε σε χρόνο που θεωρούταν δεδομένη η εκλογή ενός βουλευτή στο νομό. «Στο νομό Ροδόπης η Νέα Δημοκρατία την αύξησε τη δύναμή της», σημείωσε, «όχι βέβαια στον βαθμό που ανέμενε». «Διότι και εδώ, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα», συμπλήρωσε, «επηρεάστηκε από το γενικό αποτέλεσμα». Ειδική μνεία έκανε τέλος στην επιλογή του κ. Μουσταφά Κατραντζή για τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου, επιλογή που τη χαρακτήρισε θετικότατη και προέβλεψε ότι ο κ. Κατραντζή θα έχει αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. «Θεωρούμε ότι θα έρθει σύντομα η ώρα να γίνει βουλευτής και θα γίνει βουλευτής», τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.