Ι. Αχμετ: «Σε εργολαβους κηδειων μετατρεπει η κυβερνηση τις Διαχειριστικες Βακουφικες Επιτροπες!»

Καυτηρίασε την τροπολογία ο βουλευτής Ροδόπης

Στο σχέδιο νόμου με γενικό  τίτλο «Θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας, διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», μίλησε την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Το νομοσχέδιο ψήφισε επί της αρχής το Κίνημα Αλλαγής καθώς κρίθηκε  ως θετικό το γεγονός  ότι θεσμοθετείται από εδώ και στο εξής η τηλεργασία στο Δημόσιο, η οποία μέχρι πρότινος ρυθμιζόταν ad hoc κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ στην διάρκεια της ομιλίας του στάθηκε ιδιαίτερα σε τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων η οποία στο άρθρο 7 της προβλέπει  την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών ταφής σε μουσουλμάνους της Θράκης από τις Διαχειριστικές Βακουφικές Επιτροπές.

Ο βουλευτής Ροδόπης καυτηρίασε την συγκεκριμένη τακτική της κυβέρνησης η οποία καταψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Τι προβλέπει η τροπολογία

 Η τροπολογία η οποία ψηφίστηκε τελικά από τους βουλευτές της Ν.Δ. προβλέπει ότι στο εξής οι Διαχειριστικές Επιτροπές των Βακουφίων θα μπορούν να τελούν κηδείες μουσουλμάνων στη Θράκη, την Ρόδο, την Κω και την Αθήνα, λειτουργώντας κανονικά ως γραφεία τελετών, και μάλιστα θα λάβουν και την σχετική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος!   

Σύμφωνα με το γράμμα της ψηφισθείσας τροπολογίας « οι διαχειριστικές επιτροπές μουσουλμανικής περιουσίας της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 3647/2008 δύνανται να παρέχουν εντός των περιφερειακών ενοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου υπηρεσίες ταφής αποκλειστικά και μόνο για τεθνεώτες μουσουλμανικού θρησκεύματος σύμφωνα με τα ισλαμικά ταφικά έθιμα και κανόνες.

Τις ίδιες υπηρεσίες δύνανται να παρέχουν βακουφικές επιτροπές της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3647/2008 που εδρεύουν σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων και οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακουφίων Ρόδου και Κω καθώς και το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών».

«Πρωτοφανές για νομικό πρόσωπο του δημοσίου»

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, κατήγγειλε την τροπολογία αυτή, η οποία μετατρέπει τα βακούφια που είναι Ιερά Μουσουλμανικά Καθιδρύματα σε εργολάβους κηδειών, που θα παρεμβαίνουν πλέον στον ελεύθερο ανταγωνισμό και θα προσφέρουν υπηρεσίες τελετών, πράγμα που δεν συμβαίνει με κανένα νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου η διοίκηση του οποίου διορίζεται από την ελληνική πολιτεία και σε καμία άλλη γνωστή θρησκεία στην ελληνική επικράτεια.

Εκλογή-Διαγραφή χρεών

Παράλληλα, ο βουλευτής Ροδόπης επανέφερε το αίτημα άμεσης εκλογής των Διαχειριστικών Επιτροπών των Βακουφιών σε συνεννόηση με τους φορείς της Μειονότητας, με την εφαρμογή του νόμου 3647 του 2008, ο οποίος αν και ψηφίστηκε πριν 13 χρόνια δεν εφαρμόστηκε ποτέ!

Τέλος, ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα με τα χρέη της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής  Περιουσίας  της Κομοτηνής τα οποία αν και είχαν υπαχθεί στον ευεργετικό νόμο  3554/2007, εντούτοις δεν διαγράφηκαν στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχονται και πάλι σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που υπονομεύει την ύπαρξή τους. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.