Ι. Αχμετ προς υπουργους Οικονομικων και Εργασιας: «Σκοπευετε να λαβετε αμεσα μετρα;»

Ζητά με ερώτησή του την ενεργοποίηση αποφάσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης

Με ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή ο βουλευτής Ροδόπης, Ιλχάν Αχμέτ, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ζητάει την ενεργοποίηση αποφάσεων για πυρόπληκτες περιοχές στην Π.Ε. Ροδόπης, όπως αυτές ίσχυσαν σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές από τον Ιούλιο του 2023 και πιο συγκεκριμένα για τις περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και είναι  οι Δημοτικές Κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων του Δήμου Κομοτηνής καθώς και η Δημοτική Ενότητα Σώστου του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης.     

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Δημοτικές Κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων του Δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου 2023 στην παραπάνω περιοχή καθώς και η Δημοτική Ενότητα Σώστου του Δήμου Ιάσμου της Π.Ε. Ροδόπης.  

Κατά συνέπεια, ο Σύλλογος Λογιστών & Φοροτεχνικών ν. Ροδόπης ζητάει από τους αρμόδιους φορείς να ενεργοποιήσουν άμεσα τις σχετικές παρόμοιες αποφάσεις εφαρμοστέες σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές του Ιουλίου το 2023 σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα ζητείται:

Α) Η εφαρμογή του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων πυρόπληκτων περιοχών σύμφωνα με το άρθρο 70 του ν. 5045/2023 (Α’ 136).

Β) Η Ενεργοποίηση της απόφασης 12456/2.8.2023 διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Γ) Η Ενεργοποίηση απόφασης Δ.15/Δ’/71184/2023 σχετικά με την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από πυρκαγιές.

Δ) Η Παράταση, βάση της απόφασης Αρ.1119 ΦΕΚ Β4819/31.7.2023, των προθεσμιών των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές με τις ανάλογες σε χρόνο ημερομηνίες υποβολής δηλωτικών αλλά και εξάμηνης αναστολής πληρωμής υποχρεώσεων.

Επειδή, μένουν λίγες ημέρες για τη λήξη των υποχρεώσεων του μηνός Αυγούστου, οπότε και λήγουν οι σχετικές προθεσμίες,

Επειδή, είναι απαραίτητο οι αποφάσεις αυτές να κοινοποιηθούν άμεσα για τις περιοχές που έχουν πληγεί,

Επειδή, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες υποβολής αιτημάτων στήριξης των πυρόπληκτων,

Ερωτάσθε:

Σκοπεύετε να λάβετε άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης των σχετικών παρόμοιων εφαρμοστέων αποφάσεων, όπως συνέβη σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές κατά την περίοδο του Ιουλίου το 2023 σε όλη τη χώρα, ήτοι:

 Α) Της εφαρμογής του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων πυρόπληκτων περιοχών σύμφωνα με το άρθρο 70 του ν. 5045/2023 (Α’ 136);

Β) Της ενεργοποίησης της απόφασης 12456/2.8.2023 για την διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές;

Γ) Της ενεργοποίησης της απόφασης Δ.15/Δ’/71184/2023 σχετικά με την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από πυρκαγιές;

Δ) Για τις προθεσμίες των φορολογικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες από πυρκαγιές με τις ανάλογες σε χρόνο ημερομηνίες υποβολής δηλωτικών αλλά και εξάμηνης αναστολής πληρωμής υποχρεώσεων, βάση της απόφασης Αρ.1119 ΦΕΚ Β4819/31.7.2023;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.