H Γερμανια αναστελλει τη διαδικασια αδειοδοτησης του Nord Stream 2

Η Ρωσία διαβεβαιώνει πως θα εξακολουθήσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς διακοπές

Το Βερολίνο «παγώνει» την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Ουκρανία με την αναγνώριση των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ από τη Ρωσία. Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε δηλώσεις του τόνισε πως «η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας».

Ο Σολτς ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να «επανεξετάσει» την πιστοποίηση του αγωγού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομίας να προχωρήσει στα απαραίτητα διοικητικά και νομικά βήματα ώστε ο αγωγός να μην μπορεί να λάβει την αναγκαία για τη λειτουργία του πιστοποίηση. «Και χωρίς αυτή την πιστοποίηση, ο Nord Stream 2 δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία», τόνισε ο κ. Σολτς.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως οι γερμανικές προμήθειες αερίου είναι εξασφαλισμένες ακόμη και χωρίς επιπλέον παραδόσεις μέσω του Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασίαζε την ποσότητα του αερίου που ρέει από τη Ρωσία προς τη χώρα.

Η τιμή ωστόσο είναι ένα άλλο ζήτημα, δήλωσε ο Χάμπεκ προς τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Ντίσελντορφ, προβλέποντας ότι οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Ικανοποίηση στο Κίεβο – Η Μόσχα υποβάθμισε το ζήτημα

Η Ουκρανία καλωσόρισε την αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, για την οποία η Κομισιόν ανακοίνωσε πως δεν θα επηρεάσει την προμήθεια ενέργειας της Ευρώπης, ενώ η Μόσχα υποβάθμισε την κίνηση αυτή της Γερμανίας.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τον Nord Stream 2, αφού ο αγωγός δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

«Ο Nord Stream 2 δεν λειτουργεί ακόμα, δεν προμηθεύει ενέργεια στην Ευρώπη. Δεν είναι μια διαφορετική πηγή ενέργειας, είναι ένας διαφορετικός αγωγός για έναν υφιστάμενο προμηθευτή… Δεν υπάρχει αλλαγή στην τρέχουσα κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στο μεταξύ, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο απέρριψε την κίνηση της Γερμανίας λέγοντας πως η Μόσχα δεν φοβάται τίποτε και «δεν πιστεύει στα δάκρυα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, ο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει τον «άμεσο τερματισμό» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον πλήρη τερματισμό του Nord Stream 2», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι το Κίεβο ίσως διακόψει τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Μόσχα, εξηγώντας ότι εξετάζει τη σχετική πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ευρείας σύρραξης με τη Ρωσία, όμως δήλωσε ότι σε περίπτωση που αυτό συμβεί, είναι έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.

Η Ρωσία διαβεβαιώνει πως θα εξακολουθήσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς διακοπές

Πάντως η Μόσχα τόνισε πως θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε επιστολή του προς τη διάσκεψη για την ενέργεια που πραγματοποιείται στην Ντόχα.

Παράλληλα και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν την ώρα που η ΕΕ σκοπεύει να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

Το πρωί της Τρίτης, κατά τη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ για το θέμα, τονίστηκε η «αποφασιστικότητα να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας». Θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση αργά το απόγευμα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ απέρριψε την απειλή της επιβολής κυρώσεων λέγοντας ότι η Δύση θα τις επιβάλει ανεξαρτήτως από την έκβαση των γεγονότων και χαρακτήρισε αναμενόμενη την αντίδραση της Δύσης στην αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών ουκρανικών περιοχών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.