Γριφος για δυσκολους λυτες το θεμα των δανειων των παλιννοστησαντων

Ένταση, απορίες και προτάσεις στη συνάντηση Σταϊκούρα με κατόχους κόκκινων δανείων στην Κομοτηνή

Στον οικισμό των παλιννοστησάντων Ποντίων στην Εκτενεπόλ βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ροδόπη, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μαζί με υποψήφιο βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για να συζητήσει τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια τους, αλλά και ποιες οι δυνατότητες από εδώ και πέρα.

Αρκετοί από τους παρευρισκόμενους εξέφρασαν τα παράπονά τους για το γεγονός ότι παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζουν να δέχονται τηλέφωνα από εισπρακτικές, την δυσκολία να μπουν στις ρυθμίσεις αλλά και στον εξωδικαστικό, ενώ κατέθεσαν και το αίτημα να επεκταθεί η ρύθμιση πέρα από τις 240 δόσεις, μιας και τα εισοδήματά τους είναι τόσο μικρά που αδυνατούν να ανταπεξέρθουν.

Υπήρξαν βέβαια και φωνές που μίλησαν για πλήρη διαγραφή του χρέους, αλλά και ειδική διαχείριση των συγκεκριμένων δανείων, με τον κ. Σταϊκούρα όμως να τονίζει πως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα συγκεκριμένα δάνεια διαφορετικά από των υπολοίπων.

Μάλιστα, αφού υπονοήθηκε από κάποιους παρόντες ότι ο μόνος λόγος που προσήλθε ήταν για να τους πείσουν να ψηφίσουν ΝΔ, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε πως προτιμά να μπορεί να τους πει τι μπορεί να γίνει, να τους κοιτά την επόμενη μέρα στα μάτια, και να μην τους δώσει υποσχέσεις που ξέρει ότι δεν μπορεί να κρατήσει, και ας μην ψηφίσουν το κόμμα του στις επερχόμενες εκλογές.

Ξεκαθάρισμα των δανείων για να περάσουν στο δημόσιο

Ανοίγοντας την συνάντηση ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως έχει μεταφέρει όποια αιτήματα και προβλήματα είχαν στην κυβέρνηση, με τον κ. Σταϊκούρα να δείχνει πραγματικά ενδιαφέρον και προσπάθησε να βοηθήσει στα θέματα των κόκκινων δανείων, αλλά και την εθνική σύνταξη, που μειώθηκε το όριο από τα 40 στα 30 έτη. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις ήταν η διάταξη νόμου για να καλυφθεί το 15% των ποντίων, που είχαν μείνει εκτός από την κρατική εγγύηση.

Παράλληλα ενώ τα δάνεια των ποντίων, εντάχθηκαν μαζί με όλα τα άλλα κόκκινα δάνεια το 2016-17, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση, και εισπρακτικές εταιρείες να παίρνουν τηλέφωνα. Το ΥΠΟΙΚ ξεχώρισε τα δάνεια, ζήτησε να σταματήσουν οι οχλήσεις, και προχώρησε στην μεταφορά των δανείων από τις τράπεζες στο Δημόσιο, ώστε να μπει σε δόσεις και να ρυθμιστεί.

Περίπου 15.000 δάνεια δεν έχουν περάσει ακόμα στο Ελληνικό Δημόσιο

Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, με δύο από τις τρεις περιπτώσεις να έχουν καλυφθεί από τις τράπεζες, και μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία.

Συνολικά έχουν σταλεί στις τράπεζες 43.969 δανειακές συμβάσεις παλιννοστησάντων που αφορούν δάνεια που δεν έχουν πληρωθεί από τους δικαιούχους και έχουν καταπέσει, αν και ο αριθμός των δανειοληπτών είναι μικρότερος (μπορούσαν να πάρουν δύο δάνεια των 60.000 ευρώ έκαστος).

Από αυτά τα 29.000 δάνεια, που αντιστοιχούν σε 130 εκ. ευρώ, έχουν πληρωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για αυτά υπάρχει η επιλογή της ρύθμισης σε 120 δόσεις, ή η είσοδος στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ για τα υπόλοιπα 15.000 δάνεια που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάπτωση, αναμένεται αυτή να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για αυτούς είναι πιθανό να συνεχίζουν να καλούν οι εισπρακτικές, παραδέχτηκε, και επιβεβαίωσαν πως αυτό συμβαίνει σε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους. Δεσμεύτηκε δε πως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τα 15.000 εναπομείναντα δάνεια, θα ενημερώσει την επόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, όποια και αν είναι αυτή, ώστε να παρέμβει προς τις τράπεζες, και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία να μην υπάρχουν οχλήσεις.

Προβληματισμοί και αιτήματα για ειδικές περιπτώσεις

Παρόλα αυτά η οφειλή συνεχίζει να υπάρχει, με τις δύο λύσεις, τη ρύθμιση των 120 δόσεων, και την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε αυτό το σημείο ο πρώην υπουργός δέχτηκε πολλές και έντονες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, γιατί παρόλο που πολλοί είναι άνεργοι και έχουν μοναδικό εισόδημα από το ΚΕΑ, δεν γίνεται σημαντικό κούρεμα ή δεν γίνεται αποδεκτό, γιατί η αξία του περιουσιακού στοιχείου υπερβαίνει το χρέος.

Όσο για την αύξηση του αριθμού των δόσεων, τόνισε πως αυτή τη στιγμή η αύξηση τους είναι πολύ δύσκολη, μιας και είναι ήδη αρκετά υψηλή (120 στη ρύθμιση, 240 στον εξωδικαστικό), παρόλα αυτά τους τόνισε πως ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο, θα προωθήσει την πρόταση αυτή στο επόμενο οικονομικό επιτελείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.