«Γραμμα σε ενα Δημοτη της γενιας μου» απο το Χαρη Βαβατσικλη

Με αφορμή τις Δημοτικές εκλογές του 2023 ζητά «η γενιά μας να δηλώσει βροντερό "παρών" στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και να πρωτοστατήσει στις εξελίξεις»

Σε ένα ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο, «Απέναντι σε αυτούς τους παραδοσιακούς, συντηρητικούς θεσμούς της διοίκησης του Δήμου που μας παραδίδουν μια πόλη βυθισμένη στην κοινωνική και οικονομική παρακμή» καλεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Χάρης Βαβατσικλής.

Η ανάρτηση του κ. Βαβατσικλή έχει ως εξής:

«Η γενιά μας έχει πολιτικό σκοπό ύπαρξης και υποχρέωση να αναλάβει το βαρύ φορτίο της επίλυσης των προβλημάτων που δημιούργησε μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη των τελευταίων διοικήσεων του Δήμου. Πιστεύω ότι τώρα, όσο ποτέ, νομιμοποιούμαστε να κάνουμε μια συζήτηση με όρους γενεών και η γενιά μας να δηλώσει βροντερό “παρών” στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και να πρωτοστατήσει στις εξελίξεις.

Καθώς λοιπόν διεκδικούμε τη θέση μας στη δημόσια συζήτηση, για την πόλη και το Δήμο μας, ήρθε η ώρα να βρεθούμε απέναντι, να αναμετρηθούμε , με όσους μας έχουν απογοητεύσει και επιμένουν να αποκλείουν τις νεότερες γενιές από ένα ουσιαστικό δημοκρατικό διάλογο. Απέναντι σε αυτούς τους παραδοσιακούς, συντηρητικούς θεσμούς της διοίκησης του Δήμου που μας παραδίδουν μια πόλη βυθισμένη στην κοινωνική και οικονομική παρακμή.

Να ανήκεις στη γενιά μου, θα πει ότι μεγάλωσες σ’ ένα κόσμο αντιφάσεων. Ανάμεσα σε δύο οικονομικές κρίσεις, την κατάρρευση του κομμουνισμού και στην κυριαρχία του συντηρητισμού και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς. Παρότι η γενιά μου υπήρξε, όπως και οι επόμενες νεότερες γενιές, πιο μορφωμένη, πιο δικτυωμένη, πιο διεθνοποιημένη από αυτές των γονιών μας, βρέθηκε αντιμέτωπη με περισσότερο επισφαλείς συνθήκες. Είμαστε εμείς που ιστορικά, πολιτικά και αξιακά, έπρεπε να αναλάβουμε να ριζοσπαστικοποιήσουμε τη πραγματικότητα των αυξημένων προσδοκιών και των κατεστραμμένων ονείρων που μας κληροδότησε η γενιά των γονιών μας. Γενικά όμως υπάρχει η αίσθηση ότι μάλλον κι εμείς αποδεχτήκαμε ότι η πολιτική μας ανάμειξη και η οργανωμένη συμμετοχή βρίσκονται σε αποκλεισμό. Μέσα στα παραμύθια που μας αποκοίμιζαν τα τελευταία χρόνια – με ελάχιστες εξαιρέσεις – μια ανακύκλωση ονομάτων και “προσωπικοτήτων”, με κοινωνική και ταξική διάκριση και “υπεροχή”.

Ωστόσο είναι γενική η παραδοχή και η ανάγκη, η πολιτική ζωή στον τόπο και στην πόλη μας να ανανεωθεί. Χρειάζεται την πρωτοβουλία, την παρουσία και τη δραστηριοποίηση των νεότερων γενιών και μια καλή αφορμή μπορεί να αποτελέσουν οι προσεχείς εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. “Ξεχαστήκαμε” κλειδωμένοι στην ασφάλεια του σπιτιού μας. Μένουμε ακόμη εκεί κλεισμένοι, φοβισμένοι και αδρανείς, παραχωρώντας τη ζωή της πόλης, τη ζωή μας, σε επαγγελματίες της πολιτικής διαχείρισης. Εγκαταλείψαμε τις παρακαταθήκες “αξιακών επαναστάσεων” της γενιάς των γονιών μας. Αφήσαμε την πόλη να βουλιάζει στην ανυποληψία και την παρακμή. Νομίζω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε (τα κλειδιά τα έχουμε εμείς ακόμη κρεμασμένα γύρω από το λαιμό μας), να βγούμε από την απομόνωση της αδράνειας, να διεκδικήσουμε την πρωτοπορία, το δικαίωμα και την ευθύνη της κινητοποίησης και της συμμετοχής στα κοινά της πόλης μας.

Πριν από 20 περίπου χρόνια, ως γενιά, δεν προσδοκούσαμε τίποτε από το μέλλον. Τώρα, σήμερα, δεν φοβόμαστε τίποτε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.