Γορδιος δεσμος η αποκτηση αδειας φαρμακειου απο νεους φαρμακοποιους

Για εμπόριο αδειών που φτάνει μέχρι τις 500.000 ευρώ κάνει λόγο σε ερώτησή του ο Ι. Αχμέτ

Το θέμα των αδειών φαρμακείων που ταλαιπωρεί εκατοντάδες νέους φαρμακοποιούς έφεραν στη Βουλή με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θ. Πλεύρη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργος Φραγγιδής.

Στην ερώτηση τονίζεται πως οι απόφοιτοι των τριών Φαρμακευτικών Πανεπιστημιακών Σχολών της χώρας, μετά το τέλος των σπουδών τους καλούνται να λύσουν το «γόρδιο δεσμό» της απόκτησης άδειας φαρμακείου προκειμένου να μπουν στην αγορά εργασίας. Οι βουλευτές επισημαίνουν πως με βάση τους πληθυσμιακούς – γεωγραφικούς περιορισμούς που δίνονται από την ισχύουσα φαρμακευτική νομοθεσία και με δεδομένη την μείωση του πληθυσμού της χώρας όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, σχεδόν κανένας νέος φαρμακοποιός δεν μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα φαρμακείου σε σχεδόν κανένα Δήμο της χώρας, καθώς οι ενεργές άδειες φαρμακείων υπερκαλύπτουν τα περιθώρια που δίνονται από το νόμο. Αυτή η πραγματικότητα, έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας κερδοφόρας αγοράς στις πωλήσεις αδειών φαρμακείων, αφού οι νέοι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να προχωρούν στην «μη σύννομη» ενέργεια – σύμφωνα με τη νομοθεσία οι άδειες φαρμακείων είναι προσωποπαγείς και αμεταβίβαστες – της αγοράς άδειας από φαρμακοποιούς που βρίσκονται λίγο πριν τη σύνταξη.

Ο Ιλχάν Αχμέτ και Γιώργος Φραγγίδης υποστηρίζουν πως το εμπόριο που έχει στηθεί με τις άδειες φαρμακείων, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 200.000 – 500.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και το μέγεθος του φαρμακείου οδηγεί πρακτικά τους νέους φαρμακοποιούς σε απόγνωση, καθώς όσοι δεν διαθέτουν το ανάλογο κεφάλαιο για τον «αέρα» που απαιτεί η αγορά δεν πρόκειται να καταφέρουν ποτέ να ανοίξουν δικό τους φαρμακείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.