Γνωριζουμε τι συμβαινει με τις γεφυρες στη Ροδοπη;

Αντιπαράθεση Αμοιρίδη-Ταπατζά με φόντο τις γέφυρες της ΑΜΘ

Δεν υπάρχει ακόμα μητρώο, αλλά οι έλεγχοι στις γέφυρες της Ροδόπης είναι συνεχείς σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών

Αρχείο για όλα τα τεχνικά έργα και τις γέφυρες στην Ροδόπη διατηρεί η Τεχνική υπηρεσία, παρόλο που δεν έχει εκπονηθεί ακόμα συνολικό μητρώο. Αυτό τονίστηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, σε επερώτηση που έκανε η Περιφερειακή Σύνθεση για την κατάσταση των γεφυρών στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Την επερώτηση ανέπτυξε ο Περιφερειακός Σύμβουλος από τη Ροδόπη κ. Μανώλης Ταπατζάς, που τόνισε πως με αφορμή το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, παρατηρείται μία πανελλαδική τάση ελέγχων σε υποδομές μεταξύ των οποίων και οι γέφυρες.

Αναφέροντας παραδείγματα σε Κοζάνη και Αττική, και τονίζοντας πως υπάρχουν γέφυρες μεγάλης ηλικίας και εν γένει «γηρασμένες» υποδομές στην ΠΑΜΘ, και το αρνητικό προηγούμενο της πτώσης γεφυρών στην Περιφέρεια, ζήτησε να μάθει αν υπάρχει σαφής αποτύπωση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι γέφυρες και οι λοιπές υποδομές της Περιφέρειας, αν υπάρχει, πότε έγιναν οι σχετικοί έλεγχοι και ποια είναι τα αποτελέσματα τους, και αν όχι για ποιο λόγο δεν έχουν γίνει και πότε θα γίνουν.

Συνεχής αγώνας για τη συντήρηση

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών κ. Μιχάλης Αμοιρίδης τόνισε πως ο αγώνας για τη συντήρηση όλων των υποδομών, όχι μόνο των γεφυρών, είναι συνεχής, και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και οι οικίες Διευθύνσεις τεχνικών έργων, παρά την υποστελέχωσή τους, έχουν μια σαφή αποτύπωση της κατάστασης, έχουν γίνει έλεγχοι όλο το προηγούμενο διάστημα, και όπου έχει χρειαστεί έχουν γίνει μελέτες και έργα ώστε να αναταχθεί το πρόβλημα που υπάρχει.

Ο κ. Αμοιρίδης μίλησε για λεπτομερή καταγραφή από τις διευθύνσεις, και αναφέρθηκε σε ενέργειες που έχουν γίνει σε διάφορά σημεία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Ειδικά για τη Ροδόπη, σημείωσε πως ενώ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα μητρώο γεφυρών, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές εργασίες από το Υπουργείο Υποδομών, τηρείται αρχείο για όλα τα τεχνικά έργα και τις γέφυρες. «Κατά την θερινή περίοδο κάθε έτους πραγματοποιούνται από το προσωπικό της υπηρεσίας συχνοί έλεγχοι στις γέφυρες και στα τεχνικά έργα που υπάγονται στην αρμοδιότητα της συντήρησης και της διεύθυνσης τεχνικών έργων ΠΕ Ροδόπης. Συνοψίζοντας, ό,τι κάνουν άλλες περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Αττικής στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ταπατζάς ως παράδειγμα, το κάνει και η ΑΜΘ με το παραπάνω, και οι αρμόδιες διευθύνσεις έχουν αίσθημα ευθύνης» διαβεβαίωσε ο κ. Αμοιρίδης.

Αντιπαράθεση και για την απάντηση

Η απάντηση του κ. Αμοιρίδη δεν έπεισε τον κ. Ταπατζά, που θεώρησε πως δεν μπήκε στη ουσία της ερώτησης, και δεν τους έκανε σοφότερους για την κατάσταση των γεφυρών.

Παρεμβαίνοντας ο αναπληρωτής Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστας Αντωνιάδης σημείωσε πως η απάντηση που δόθηκε από το διοίκηση είναι αιτιολογημένη. Σημείωσε δε πως παρά το γεγονός ότι ευθύνες του κράτους μεταβιβάζονται στις Περιφέρειες χωρίς το απαραίτητο προσωπικό ή τη χρηματοδότηση, και τον μεγάλο φόρτο εργασίας των Υπηρεσιών, οι έλεγχοι γίνονται, και όπου μπορούν θα είναι παρόντες για να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια, και είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διοίκηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.