Γιωργος Σταθακης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ερχεται αποφασισμενος να εφαρμοσει απο την πρωτη μερα ενα προγραμμα που θα δημιουργησει ανακουφιση στους πολλους»

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή κρίση, την «επιδότηση της κερδοσκοπίας» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη βούληση του κόμματος να αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας

Στην Κομοτηνή αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος μαζί με τον κ. Διονύση Τεμπονέρα μέλος της Πολ. Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης με θέμα «Δικαιοσύνη Παντού: Οι έξι Εθνικές Προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».

Με την αφορμή της παρουσίας του στην Κομοτηνή ο κ. Σταθάκης μίλησε  το πρωί της Τρίτης, 6 Δεκεμβρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» επί της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας, όπως αυτή «περιγράφεται» και στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απέναντι στην υφιστάμενη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

«Η ελληνική κυβέρνηση η μοναδική που επέλεξε ως μοναδικό μέτρο αυτό της επιδότησης των λογαριασμών»

Ξεκινώντας από το βασικό πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά ήτοι την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ως αποτέλεσμα αυτής, ο κ.Σταθάκης έκανε λόγο για μία κρίση που προφανώς φέρει διεθνή χαρακτηριστικά, ωστόσο είναι οι εθνικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που διαμόρφωσαν συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μετά την έναρξη της ενεργειακής κρίσης έλαβαν μέτρα, δίνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που έβαλε πλαφόν στη λιανική, τα παραδείγματα της Αγγλίας και της Γαλλίας που έβαλαν πλαφόν στην χονδρική αγορά, αλλά και αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που έβαλαν πλαφόν σε όλες τις πηγές που παράγουν ενέργεια, εν αντιθέσει με την ελληνική κυβέρνηση που όπως τόνισε είναι η μοναδική που επέλεξε ως μοναδικό μέτρο αυτό της επιδότησης των λογαριασμών. Ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για «επιδότηση της κερδοσκοπίας», η οποία πλέον έχει αποτυπωθεί καθώς οι τέσσερις ενεργειακές εταιρείες και τα διυλιστήρια της χώρας σημειώνουν ρεκόρ κερδών το 2022, καταγράφοντας κέρδη 1 δις ευρώ περίπου κατά μέσο όρο ανά εταιρεία.

«Αυτό σημαίνει πρακτικά τριπλασιασμός των κερδών τους, άρα μιλάμε για έναν πληθωρισμό κερδών, ο οποίος γίνεται με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά, αντιπαραθέτοντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που αφορά στον συνδυασμό μέτρων που έχουν  χρησιμοποιηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως περιθώριο κέρδους 5% στην παραγωγή ρεύματος,  πλαφόν στην χονδρική και λιανική και φορολόγηση των υπερκερδών που συσσωρεύτηκαν τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο, απεμπλοκή της απόλυτης εξάρτησης  από το χρηματιστήριο ενέργειας στον καθορισμό των τιμών.

Αυτά όπως τόνισε «θα απάλυναν την ενεργειακή κρίση και το σημαντικότερο θα εξοικονομούσαν και δημοσιονομικούς πόρους» για να υπογραμμίσει πως «όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό το ενεργειακό ζήτημα έχει μεν διεθνή διάσταση, αλλά είναι πρωτίστως ο τρόπος με τον οποίο το αντιμετώπισε η κυβέρνηση, που αρνήθηκε να μειώσει τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να έχει μια υπεραπόδοση φόρων 6 δις από τον ΦΠΑ, τα οποία βγαίνουν από τις τσέπες των πολιτών».

Ο κ. Σταθάκης στάθηκε και στα λάθη «στρατηγικού χαρακτήρα» της κυβέρνησης της ΝΔ, αρχής γενομένης από την βίαιη απολιγνιτοποίηση, που ενθαρρύνει το φυσικό αέριο την ώρα που αποτελεί την πηγή της κρίσης, ακολούθως με την ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών υποδομών, την ώρα που στην πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης υπάρχει η ακριβώς αντίστροφη πορεία της επανακρατικοποίησης των εταιρειών δικτύων και ενέργειας και τρίτον με την αναθεώρηση του εθνικού ενεργειακού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ (εγκεκριμένο από την Κομισιόν),  που προέβλεπε μεταξύ άλλων γρηγορότερη ανάπτυξη των ΑΠΕ, με ενεργειακές κοινότητες, αυτοπαραγωγή νοικοκυριών, ΜΜεπιχειρήσεις και σταθερή τη συμμετοχή του φυσικού αερίου.

Στρατηγικά λάθη που όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης «πληρώσαμε ακριβά και συνεχίζουμε να τα πληρώνουν πολύ ακριβά οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι καταναλωτές». «Αυτό είναι το κόστος της πολιτικής και των πολιτικών επιλογών που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση» προσέθεσε.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέβηκε στις εκλογές του 2019 προπαγανδίζοντας μια ιδέα της ασφάλειας»

Κληθείς να σχολιάσει τα υπόλοιπα «καυτά» θέματα της επικαιρότητας με την αφορμή και του περιστατικού του πυροβολισμού του 16χρονου Ρομά στην Θεσσαλονίκη, ο πρώην Υπουργός τόνισε πως «η κυβέρνηση κατέβηκε στις εκλογές του 2019 προπαγανδίζοντας μια ιδέα ασφάλειας, η οποία οδήγησε σε ακραία φαινόμενα». Από τις πρώτες ημέρες στην διοίκηση της χώρας προσπάθησε να εφαρμόσει το δόγμα «Τάξη και Ασφάλεια» το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο οδήγησε σε πρωτόγνωρα και ακραία φαινόμενα αστυνομικής βίας, ειδικά την περίοδο της πανδημίας. Ένα δόγμα που όπως τόνισε «επέκτεινε με την πρωτόγνωρη για ευρωπαϊκή ιδέα του να γεμίσουμε τα πανεπιστήμια με αστυνομία για να προστατευτούμε από δεν ξέρω και εγώ τι». «Νομίζω ότι αυτό το πληρώσαμε ακριβά και κορυφώνεται δυστυχώς αυτές τις ημέρες με τα δραματικά αυτά συμβάντα στην Θεσσαλονίκη» προσέθεσε για να επισημάνει ωστόσο πως «η αλλαγή αυτού του αποτυχημένους δόγματος είναι εφικτή».

Επανέλαβε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία και θα κάνει μεγάλες τομές στα θέματα της αστυνομίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η «δραματική στρέβλωση» όπως την χαρακτήρισε που επέφερε η Νέα Δημοκρατία, όπως αντίστοιχα έχει δεσμευτεί να καταργήσει και μια σειρά άλλων πραγμάτων όπως ο νόμος Χατζηδάκη για τα εργασιακά, ο «κατάπτυστος» όπως τον χαρακτήρισε νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, αποκαθιστώντας το δικαίωμα των πανεπιστημίων και των καθηγητών τους να εκλέγουν τις πρυτανικές αρχές.

«Η αντιστροφή είναι δεδομένη» ανέφερε τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, ταγμένο στην υπηρεσία των πολιτών για όλους τους πολίτες και κυρίως για να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες οι οποίες διευρύνθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια με πολύ οξύ τρόπο, όπως αποτυπώνεται με τα τελευταία στοιχεία της EUROSTAT».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιθυμεί πραγματικά να αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας εν μέσω της υφιστάμενης οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, ο κ.Σταθάκης έσπευσε να υπενθυμίσει πως το 2015 «αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας εν μέσω μιας πολύ μεγάλης κρίσης και με μια πολύ σαφή εντολή να διαχειριστούμε την οικονομική κατάσταση σε συνθήκες λίγο ως πολύ μνημονιακές». «Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο οδήγησε στην έξοδο από τα μνημόνια το ’18, αλλά άφησε και ένα τεράστιο απόθεμα 37 δις, στη βάση του οποίου η επόμενη κυβέρνηση βγήκε στις αγορές για να δανειστεί λεφτά μέσα στην πανδημία. Σκεφτείτε ποια θα ήταν η κατάσταση της χώρας χωρίς αυτό το απόθεμα με την κρίση της πανδημίας. Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες συνθήκες εφάρμοσε μια συμφωνία με ευνοϊκούς, κατά τη γνώμη μου, όρους και μέσα σε αυτές τις συνθήκες ενίσχυσε το ΕΣΥ, φτιάξαμε ΤΟΜΥ, ενισχύσαμε τα νοσοκομεία, μειώσαμε τις ανισότητες σε πολύ μεγάλο βαθμό κ.ο.κ.» πρόσθεσε για να υπογραμμίσει πως «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αποφασισμένος και με κυβερνητική εμπειρία, να εφαρμόσει από την πρώτη μέρα ένα πρόγραμμα που θα δημιουργήσει ανακούφιση στους πολλούς και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μια σταθερή πορεία για τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που μας κληροδοτεί η σημερινή κυβέρνηση».

Για την κατάργηση του 12%

Ερωτηθείς για την κατάργηση του επιδότησης κόστους εργασίας του 12% στην Θράκη η οποία έχει «συνδεθεί» με τον ίδιο, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως η επιδότηση αυτή έχει κριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως υπογράμμισε «η Ευρώπη ήταν ριζικά αντίθετη τότε στη συνέχισή της, γιατί ήταν μάλλον πολύ διαφορετικές συνθήκες. Λειτουργώντας σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το σύνολο των περιφερειακών ενισχύσεων, υπόκειται στη συζήτηση με την Ευρώπη. Άρα η απάντησή μου είναι πάρα πολύ απλή, μπορεί να επανέλθει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, αν μια τέτοια μορφή επιδότησης συνάδει με των ευρωπαϊκών και περιφερειακών επιδοτήσεων ή όχι».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.