Γιωργος Πεταλωτης: «Η Ροδοπη και η Ελλαδα χρειαζονται πραγματικα ενα καινουργιο οραμα»

«Μακάρι όσοι ξοδεύουν την φαιά τους ουσία για να ασχολούνται με το ποιοι μπορούν να πολιτεύονται στη Ροδόπη να ασχολούνταν λίγο με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου»

Καλεσμένος στην εκπομπή του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», «Με το Ν και με το Β» βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας για τις μομφές που εκτοξεύθηκαν προς το πρόσωπο και την υποψηφιότητά του.

Παράλληλα ο ίδιος ανέπτυξε τις βασικές συνιστάμενες της υποψηφιότητάς του, επιμένοντας στην ανάγκη για αλλαγή «αφηγήματος» στη Ροδόπη, με τη δημιουργία συνεκτικών προτάσεων που θα αντιμετωπίζουν την πτωτική πορεία της περιοχής, αλλά και την ανάγκη συστράτευσης.

Γιώργος Πεταλωτής όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή κάποιοι σας χαρακτήρισαν και πρόσωπο έκπληξη στις εκλογές σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ροδόπης. Πολλοί ενδεχομένως αμφισβητούν ακόμα και το δικαίωμά σας να κατέλθετε εκ νέου υποψήφιος στην περιοχή. Τι απαντάτε σε αυτές τις κατηγορίες;

Γ.Π.: Είναι μια συγκεκριμένη μικρή ομάδα που τη βλέπουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε, πολιτικολογούντων, με το αζημίωτη φυσικά, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα κόμματα και βρίσκονται σε αμηχανία γιατί οτιδήποτε επηρεάζει το κατεστημένο που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια τους ενοχλεί και ίσως βρεθούν και άνεργοι. Είναι δικό τους ζήτημα, ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι λέει. Εγώ όλο αυτά τα χρόνια ήμουν από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, τώρα Άμυνας και μάλιστα με απονομή αυτού του τομέα από τους ίδιους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ,  και εκφράζω εδώ και πάρα πολλά χρόνια την άποψή μου και διαδικτυακά και στα  social media, και στις τηλεοράσεις όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι σταθερά και ανήκω στην παράταξη από την οποία αναδείχθηκα και την οποία υπηρετώ από την πρώτη μου ενασχόληση ακόμη και ως νομαρχιακός σύμβουλος το 1998, γιατί ήμουν τρεις θητείες νομαρχιακός σύμβουλος με τον Στέργιο Σταυρόπουλο και με τον Άρη Γιαννακίδη, όταν άλλοι ήταν σε άλλα κόμματα κατά διαστήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει ένα στοιχείο βασικά γελοιότητας σε αυτές τις κατηγορίες. Δεν με αφορά, δεν ασχολούμαι, ειλικρινά σας λέω, ούτε καν τα διαβάζω.

Θεωρώ ότι η δική μου δουλειά είναι να μπορέσω να συγκροτήσω και να προβάλλω ένα αφήγημα και μια συνεκτική πρόταση για την περιοχή μας, η οποία παρακμάζει εδώ και πολλά χρόνια. Ασχολούμαι μόνο με αυτό. Μακάρι όσοι ξοδεύουν την φαιά τους ουσία για να ασχολούνται με ίντριγκες και με διαπλοκές και ποιος έχει δικαίωμα, και ποιοι εκφράζουν την κεντροαριστερά, ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να πολιτεύονται στη Ροδόπη, να  ασχολούνταν λίγο με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου. Εγώ μόνο με αυτά ασχολούμαι, γι’  αυτό κατεβαίνω σε μια περιοχή που γνωρίζω πολύ καλά κι γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι έχει ιδιαιτερότητες, ότι υπάρχουν κι άλλοι  παράγοντες που καθορίζουν και την ψήφο των πολιτών.

«Η πραγματικότητα μας διαψεύδει και καλεί σε συστράτευση δυνάμεων»

ΠτΘ: Το τελευταίο διάστημα ξεκινήσατε μια σειρά επαφών και επισκέψεων. Τι διαπιστώνεται για την κατάσταση που επικρατεί στο νομό μας;

Γ.Π.:  Το success story την Ελλάδα είναι μια εξαπάτηση, το ίδιο success story είναι εξαπάτηση και στην περιοχή μας. Νομίζω ότι θα πρέπει να κριθούμε με βάση το τι σκεπτόμαστε, τι οραματιζόμαστε για την περιοχή, τι προτάσεις κάνουμε, γιατί η περιοχή της Ροδόπης, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, είναι η πιο φτωχοποιημένη περιοχή σε όλη την Ελλάδα και με μια πορεία που είναι διαρκώς και πολύ φθίνουσα.  Πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Τώρα, αν κάποιοι θέλουν να μένουμε εδώ απλώς για να έχουν αυτές τις θέσεις, τις οποίες δεν χρησιμοποιούν όπως πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν και μιλάω για το πολιτικό σύστημα, και μιλάω και για το κοινοβούλιο, είναι δικό τους θέμα. Η πραγματικότητα όμως μας διαψεύδει και καλεί σε συστράτευση δυνάμεων, νεότερων και παλαιότερων πολιτικών, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Και μάλιστα σε μια χώρα -δεν είναι μόνο η Ροδόπη- είναι η χώρα μας, που σε επίπεδο  Ε.Ε. κατέχει την πρώτη θέση σε επίπεδο φτώχειας, όπως και στην ανεργία των νέων.

Και αν κάποτε φταίγανε τα μνημόνια και η κρίση, τώρα υπάρχουν χρήματα, υπάρχει το Ταμείο Συνοχής, υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης, υπάρχουν κίνητρα που δεν δίνονται όμως και συνεχίζουμε να φτωχοποιούμαστε ως χώρα, και συνεχίζουμε να φτωχοποιούμαστε ως Ροδόπη και να γινόμαστε προάστιο άλλων περιοχών. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη συγκροτώ ένα συγκεκριμένο αφήγημα προτάσεων το οποίο ήδη ετοιμάζω μαζί με συνεργάτες μου. Θα το προτείνω στους πολίτες της Ροδόπης για να ζητήσω την ψήφο τους και πιστεύω το βράδυ των εκλογών θα υπάρχουν και εκπλήξεις.

«Η επόμενη μέρα των εκλογών θα μας βρει εδώ»

ΠτΘ: Ένα χαρακτηριστικό του δικού σας μηνύματος και της δικής σας πρότασης είναι η συνέργεια και η συνοχή την επόμενη των εκλογών, από όποια θέση και  αν διατελεί ο καθένας, πολύ δε περισσότερο όταν διατελεί σε θέσεις ευθύνης.

Γ.Π.: Θα  πρέπει να υπάρχει συστράτευση. Δεν περισσεύει κανείς. Οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλογιστούν τις πολύ μεγάλες ευθύνες του πολιτικού συστήματος και τις πολύ μεγάλες προκλήσεις που έχουμε από δω και πέρα. Ακόμη και η διαχείριση των Τεμπών είναι μια δεύτερη τραγωδία της τραγωδίας της θανάτωσης νέων ανθρώπων. Γιατί αντί να σταθούμε και να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε τη χώρα μας, να δημιουργήσουμε ξανά υποδομές από κει που δεν υπήρξαν, κοιτάζουμε να καλύψουμε επικοινωνιακά τα πολύ  μεγάλα χάσματα που υπάρχουν ή να εκμεταλλευτούμε πολιτικά την φθορά της οποιασδήποτε κυβέρνησης.

Η περιοχή μας η Ροδόπη, αλλά  και η Ελλάδα, χρειάζονται πραγματικά ένα καινούργιο όραμα, χρειάζεται πρόγραμμα. Υπάρχουν δυνάμεις και στην περιοχή μας εξαιρετικές, νέοι άνθρωποι πολλοί και παλαιότεροι, υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση πολύ ισχυρή στην περιοχή μας,  όπου μπορούμε όλοι  μαζί, ο καθένας με τη δική του αρμοδιότητα, να δούμε πώς μπορούμε να βγάλουμε από το τέλμα την περιοχή μας αλλά και τη χώρα. Θεωρώ ότι χρειαζόμαστε όλοι. Αυτό με αφορά.

Η επόμενη μέρα των εκλογών θα μας βρει εδώ, θα μπορούμε να κάνουμε τους απολογισμούς μας. Ό,τι όμως μπορέσουμε να προτείνουμε και  να προβάλουμε την ουσία  -επιμένω στην ουσία της πολιτικής, και όχι στις ίντριγκες και στα φτιασιδώματα- νομίζω ότι θα είναι ωφέλιμο για την περιοχή μας. Αλλιώς θα είναι μια εκλογική διαδικασία που θα αφορά μόνο κάποιους συσχετισμούς, κάποιες συνεργασίες μετεκλογικές, αλλά θα έχουμε μεγάλο χάσιμο, ειδικά για την περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.