Γ.Πεταλωτης: «Ο βιος και η πολιτεια του καθενος μας, η απαντηση στο ποιος εχει τις αξιες, τις αρχες και ποιος ηταν παντοτε σε αυτον τον χωρο»

Ο Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης για την υποψηφιότητά του, τις «μομφές» περί «πολιτικής απουσίας» που δέχεται και το σχέδιο του για την Ροδόπη

Στη «μάχη» των εθνικών εκλογών στην Ροδόπη κατεβαίνει, σε επιβεβαίωση της έντονης φημολογίας των τελευταίων μηνών, ο Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Γιώργος Πεταλωτής, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως από την κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Ο κ.Πεταλωτής επιστρέφει σε γνώριμα για τον ίδιο «λημέρια» δεδομένου ότι έχει στελεχώσει ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη και κατά το παρελθόν, τόσο στις εκλογές του 2007 και του 2009 πετυχαίνοντας τότε την εκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και το 2012 που δεν κατάφερε να εκλεγεί, με το ΠΑΣΟΚ  τότε να σημειώνει ιστορικό χαμηλό των ποσοστών του πανελλαδικά.

Η «επαναφορά» του ως υποψηφίου βουλευτή στη Ροδόπη στις επικείμενες εθνικές εκλογές, όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ήταν μια πολύ συνειδητή επιλογή, δεδομένης της  ενίσχυσης που χρειάζεται όπως τόνισε η Ροδόπη. Μιλώντας για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη Ροδόπη συνολικά ο ίδιος έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο και αποτελούμενο από πολύ ισχυρές προσωπικότητες ψηφοδέλτιο, από τις οποίες «ο καθένας, παρά τις όποιες ιδιαιτερότητες που φέρει, είναι δοκιμασμένος, έχει να προσφέρει και φέρει αποτύπωμα πολύ θετικό και σίγουρα θετικότερο άλλων υποψηφίων άλλων κομμάτων που έρχονται με άλλες προδιαγραφές».

«Θεωρώ ότι ήταν υποχρέωσή μου να συμμετέχω σε μια περιοχή που είναι πολιτικά και κομματικά δύσκολη» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως «εξάλλου πάντοτε πολιτευόμουν στα δύσκολα και δεν με ενδιέφερε ο κόπος και ό,τι συνεπαγόταν αυτό» για να τονίσει πως θα δώσει τον δικό του αγώνα, με αξίες, ως ιδεολογία, πολιτική πράξη και συμπεριφορά, βασισμένες στο κεντροαριστερό, σοσιαλιστικό χώρο.

Σενάρια διαστρέβλωσης

Ερωτηθείς με όσους σχολιάζουν την υποψηφιότητά του, ως επιστροφή μετά από 11 χρόνια απουσίας, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για δημιουργία σεναρίων διαστρέβλωσης από πολιτικούς αντιπάλους κατά πώς τους βολεύει, χαρακτηρίζοντας «τουλάχιστον φαιδρό το να αμφισβητεί κανείς το πόσο ΠΑΣΟΚ είμαι εγώ και το πόσο το έχω στηρίξει».

«Ως απάντηση στην “πολιτική απουσία” μπορεί να δει κανείς τι έκανα εγώ όλα αυτά τα χρόνια και σε ποιες θέσεις, πολιτικές ή κομματικές βρισκόμουν, πάντοτε ως μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ από το οποίο δεν έφυγα ποτέ, ακόμα και όταν υπήρχαν διασπάσεις από τον χώρο της κεντροαριστεράς» ανέφερε υπενθυμίζοντας πως «ήμουν από αυτούς που μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου συμφωνήσαμε να μαζευτούμε ξανά όλοι στο ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από την όποια διαφορά υπήρχε μέσα στο ΚΙΝΑΛ».

«Νομίζω ότι όποιος τα λέει αυτά τα λέει για δικούς του λόγους και ακριβώς γιατί δεν υπάρχει πολιτικός αντίλογος στην πολιτική μου πορεία» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως σε αντίθεση με τις προσεγγίσεις αυτές «αυτό που εισπράττω από όλους τους πολίτες της Ροδόπης, ακόμα και από αυτούς που δεν με ψήφισαν ποτέ γιατί ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, είναι ότι ποτέ δεν έφυγαν από τον χώρο μου, ποτέ δεν ήμουν επιρρεπής σε αξιώματα για να μεταπηδήσω σε άλλα κόμματα, όπως έκαναν πολλοί συνάδελφοί μου από το 2010-2012 και μετά παίρνοντας βουλευτικές υπουργικές θέσεις είτε στη ΝΔ, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι δε με γνωρίζουν πολύ καλά ξέρουν ότι είχα προτάσεις και για υπουργοποίηση στην κυβέρνηση Σαμαρά, τις οποίες και απέρριψα, όπως φυσικά και προσεγγίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια σε ανθρώπους που θεωρεί ότι μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό που ονομάζουν προοδευτική διακυβέρνηση».

Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτήν την φτωχοποίηση της περιοχής, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε σε πόσο τέλμα και παρακμή βρίσκεται η Ροδόπη. Αυτήν την παρακμή της Ροδόπης έρχομαι και εγώ, ως υποψήφιος μαζί με άλλους, να αναδείξω και να δημιουργήσουμε σχέδια, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που σε πανελλαδικό επίπεδο έχει έναν σοβαρό και μετρημένο λόγο χωρίς φληναφήματα και κάνει προτάσεις που αγγίζουν την πραγματικότητα

«Άρα αυτές οι προσεγγίσεις, ενός πολύ συγκεκριμένου κύκλου ανθρώπων που πηγάζουν από τις ίδιες προθυμίες και επιθυμίες, επειδή ακριβώς χαλάει η “σούπα” αυτού του τέλματος που βρίσκεται η Ροδόπη, απαντώνται και από τις αντιλήψεις των πολιτών της Ροδόπης για το πρόσωπό μου και από την πραγματικότητα» πρόσθεσε για να τονίσει πως εντοπίζει συγκλίσεις εναντίον του από την άκρα δεξιά έως και την αριστερά, αλλά και «εσωκομματικών» αντιπάλων του ΠΑΣΟΚ που, όπως υπογράμμισε, «δεν βολεύονται με την υποψηφιότητά μου».

«Αυτά στην πολιτική υπάρχουν και θα υπάρχουν» συνέχισε για να χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη την σύγκλιση και στελεχών προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ για μικροκομματικούς λόγους, σε σημείο τέτοιο που, όπως τόνισε, «δεν βάλουν απευθείας εμένα, αλλά το ίδιο το ΠΑΣΟΚ».

«Νομίζω ότι ο βίος και η πολιτεία του καθενός μας είναι η απάντηση στο ποιος έχει τις αξίες, τις αρχές και ποιος ήταν πάντοτε σε αυτόν τον χώρο» κατέληξε σχετικά για να υπογραμμίσει πως «φυσικά από ακροδεξιά και πολλές φορές από παρακρατικά ακόμη στοιχεία δεν πτοούμαι, ούτε θα δώσω και λογαριασμό σε ανθρώπους που πάντα ήταν απέναντί μου».

Επανερχόμενος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Ροδόπη ο υποψήφιος βουλευτής μίλησε για πέντε υποψηφίους οι οποίοι είναι στο σύνολό τους εξαιρετικοί. «Ένας προς έναν δίνουν την μάχη τους, ελπίζω και έτσι είναι τουλάχιστον από μεριάς μου, με πολιτικό πολιτισμό, χωρίς χτυπήματα κάτω από την μέση, κάνοντας έναν κοινό αγώνα» για να υπογραμμίσει πως «κάθε ένας εξ αυτών έχει τη δική του ανεξάρτητη και αυτόνομη μεγάλη αξία και τυγχάνουν μεγάλου σεβασμού στην κοινωνία».

Στοίχημα η ενίσχυση της Ροδόπης

Για τον ίδιο το στοίχημα της υποψηφιότητάς του είναι η ενίσχυση της Ροδόπης. Όπως εξήγησε, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το διάστημα 2018-2021 η περιοχή μας είναι η πιο φτωχοποιημένη της χώρας. «Όταν δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό και χειροπιαστό που να έχει γίνει ή ξεκινήσει στη Ροδόπη τα τελευταία δέκα χρόνια, είτε με την κυβέρνηση Σαμαρά, είτε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε τη σημερινή και κάποιοι συνεχίζουν να μιλούν για τα μνημόνια που δήθεν φέραμε εμείς, νομίζω ότι υπάρχει μια συμπαράταξη πολλών από εμάς να ξεβολευτούμε από την βολή μας, και να πάμε όχι απλώς να διεκδικήσουμε μια βουλευτική θέση για να λέμε ότι είμαστε βουλευτές και να καταθέτουμε ίσως κάποιες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που μας φέρνουν γραμμένες, θεωρώντας ότι κάνουμε το καθήκον μας, αλλά για να καταγράψουμε και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα προτείνοντας λύσεις» ανέφερε για να εξηγήσει πως «μπορεί να μην υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά να υπάρχουν μέθοδοι και στρατηγικές τις οποίες αν υπήρχε μια σοβαρή και ισχυρή εκπροσώπηση κοινοβουλευτικά ήδη θα την είχε καταδείξει». 

Το «παραμύθι» της Διακομματικής

Στην κατεύθυνση αυτή ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας όπου λόγω της απολιγνιτοποίησης της περιοχής, «πολύ σωστά και δικαιωματικά» καταρτίστηκε σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, που δίνει πραγματικά κίνητρα στους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην περιοχή, εν αντιθέσει με την Θράκη όπου όπως τόνισε «μας πούλησε η ΝΔ το παραμύθι της Διακομματικής» δημιουργώντας φρούδες ελπίδες. Ο Τομεάρχης Άμυνας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε μάλιστα τόσο τις επισκέψεις της προέδρου της Διακομματικής κ.Ντόρας Μπακογιάννη όσο και στου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που «έλεγαν ευθαρσώς ότι ήρθαμε να συζητήσουμε για την ανάπτυξη της περιοχής» κάνοντας λόγο για «μη σοβαρές προσεγγίσεις που υποβαθμίζουν τους πολίτες της Ροδόπης και το πολιτικό της σύστημα».

Υπενθυμίζοντας τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο φράγμα του Ιάσμου που όπως είπε «ούτε έγινε, και ενώ πρέπει δεν υπάρχει προοπτική» αλλά και στο νέο νοσοκομείο Κομοτηνής που αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο κ. Πεταλωτής μίλησε για «εξαπάτηση».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε την φτωχοποίηση και την παρακμή της Ροδόπης»

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε αυτήν την φτωχοποίηση της περιοχής, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε σε πόσο τέλμα και παρακμή βρίσκεται η Ροδόπη» τόνισε για να υπογραμμίσει πως «αυτήν την παρακμή της Ροδόπης έρχομαι και εγώ, ως υποψήφιος μαζί με άλλους, να αναδείξω και να δημιουργήσουμε σχέδια, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που σε πανελλαδικό επίπεδο έχει έναν σοβαρό και μετρημένο λόγο χωρίς φληναφήματα και κάνει προτάσεις που αγγίζουν την πραγματικότητα».

Προανήγγειλε μάλιστα εντός του επόμενου διαστήματος την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προτάσεων «χωρίς μεγάλα λόγια αλλά με πραγματικά καινοτόμες ιδέες» όπως τόνισε για την περιοχή, που ολοκληρώνει σε συνεργασία με τους συνεργάτες του, το οποίο, όπως εξήγησε, «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια μαγιά ανάπτυξης της περιοχής και την επόμενη ημέρα».

«Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό. Να μην δημιουργούμε εντάσεις εκεί που δεν πρέπει, να κρατάμε μια πολιτισμένη και πραγματική προσέγγιση των πραγμάτων και να μην μιμούμαστε “εύκολες” προεκλογικές κουβέντες» κατέληξε για να τονίσει πως αυτό επιβάλλει η άσχημη πραγματικότητα της περιοχής και της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.