Γιωργος Πεταλωτης: «Ο κ. Μητσοτακης θα πρεπει να μας πει απο τωρα, προεκλογικα, τι σκοπευει να κανει με το προξενειο στην περιοχη μας»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες της Ροδόπης να τον ψηφίσουν όταν στο ψηφοδέλτιό του υπάρχουν και οι καταγγελλόμενοι και αυτοί που καταγγέλλουν»

Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την πολιτική επικαιρότητα που επικεντρώνεται στην Ροδόπη και τη μειονοτική ψήφο, ενώ τα «ανοιχτά» για τον τόπο και την χώρα ζητήματα παραμένουν στην αφάνεια

Θέση επί των όσων διαμείβονται σε τηλεοπτικά παράθυρα και δημόσιες δηλώσεις πολιτικών, και όχι μόνο, προσώπων σε όλη την Ελλάδα και φέρουν την Ροδόπη για πρώτη ίσως φορά σε τέτοιο βαθμό «πρωταγωνίστρια» της επικαιρότητας πήρε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης, 14 Μαΐου, ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός κ. Γιώργος Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για τα όσα συζητιούνται αλλά και τα όσα δεν συζητιούνται σε μία προεκλογική περίοδο που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 8 ημέρες από τώρα δίχως αναφορές σε προγράμματα και θέσεις των κομμάτων επί των ανοιχτών ζητημάτων της περιοχής, αλλά με μοναδικές αναφορές στο θέμα της μειονοτικής ψήφου.

Γιώργος Πεταλωτής όμως…

«Για λόγους μικροπολιτικούς, μικροκομματικούς και προσωπικούς ορισμένων, βρισκόμαστε στη πιο τοξική περίοδο της Ροδόπης τα τελευταία χρόνια»

ΠτΘ: κ.Πεταλωτή η Ροδόπη πρωταγωνιστεί στην πανελλήνια πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα, σε βαθμό πρωτόγνωρο, με αφορμή και θέμα συζήτησης την μειονοτική ψήφο. Πώς κρίνετε αυτόν τον «ορυμαγδό» δηλώσεων και τα όσα λέγονται για εμάς, χωρίς εμάς;

Γ.Π.: Δυστυχώς η Ροδόπη αντί να είναι πρωταγωνίστρια σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το πώς μπορεί η πιο παραμελημένη περιφέρεια της χώρας να γίνει και η πιο δυναμική, γιατί έχει πραγματικά τη δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο, βλέπουμε ότι επανερχόμαστε σε κλίμα και σε περίοδο πριν από τριάντα ακριβώς χρόνια. Την εποχή που υπήρχε το κόμμα του Σαδίκ, την εποχή που υπήρχαν πολύ έντονες καταστάσεις στη Ροδόπη σε σχέση με τη μειονότητα και την πλειονότητα. Ενώ  λοιπόν καταφέραμε πολλά από αυτά να τα διορθώσουμε, να τα απαλείψουμε, να βρισκόμαστε σε μια ικανοποιητική σχετικά κατάσταση σε αυτό το θέμα, σε μια περιοχή και σε εποχή που κατά τα άλλα είμαστε οι πρώτοι που αναφέρουμε συνέχεια πόσο σημαντική και πόσο παραδειγματική είναι η συμβίωση μεταξύ μειονότητας και πλειονότητας, καθαρά για μικροπολιτικούς, μικροκομματικούς και προσωπικούς λόγους ορισμένων, βρισκόμαστε στην πιο τοξική περίοδο της Ροδόπης τα τελευταία χρόνια.

«Εάν στη ΝΔ πίστευαν ότι υπήρχε ζήτημα, έπρεπε να το θέσουν πιο μπροστά προεκλογικά, να ξέρει και ο κόσμος τι ψηφίζει, και όχι εκ των υστέρων επειδή δεν μας άρεσε το ροζ της Ροδόπης»

ΠτΘ: Πώς νοιώθετε εσείς ως Ροδοπίτης και ως άνθρωπος που μας έχει εκπροσωπήσει από πολλές θέσεις ευθύνης στο κέντρο, με όλα όσα λέγονται για την μειονότητα και φυσικά για όλους εμάς;

Γ.Π.: Εδώ πρέπει να το πάρουμε ιστορικά, υπό την έννοια των γεγονότων που είχαμε ζήσει. Υπήρχε μια προδιάθεση για τη δημιουργία όλης αυτής της τοξικότητας, με δημοσιεύματα που ήταν «παραγγελμένα» και εκτός Κομοτηνής, περί προξενικών και αντιπροξενικών υποψηφίων, ενώ να υπενθυμίσω πως είχαμε επίσης μια συζήτηση για το ποιοι θα πρέπει και ποιοι δικαιούνται να είναι υποψήφιοι στη Ροδόπη και ποιοι δικαιούνται να εκπροσωπούν τη Ροδόπη. Δεν είναι τίποτα τυχαίο. Μέσα σε αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε και το ζήτημα που συζητάμε. Επειδή δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την πραγματικότητα, το θέμα χρονικά προέκυψε όταν κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συζητούσαν ακόμα και το δικό μου δικαίωμα να είμαι υποψήφιος βουλευτής στην περιοχή, ενώ βγήκαν και δήλωσαν μόνοι τους ότι το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι νίκη του προξενείου. Αυτό έγινε  τη βραδιά των εκλογών, από στελέχη του ίδιου του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτό που συμβαίνει τώρα και αντί να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς γίνεται, δόθηκε μια τεράστια πάσα στον κ. Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία και η τοπική Νέα Δημοκρατία, πριν τις εκλογές δεν αναφέρθηκαν καθόλου σε υποψηφίους που ήταν οι «εκλεκτοί» του προξενείου. Όταν το αποτέλεσμα στη Ροδόπη έγινε ροζ, τότε πραγματικά θυμήθηκαν ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εκλέχτηκαν, είναι βουλευτές «εκλεκτοί» του προξενείου. Εάν πίστευαν ότι υπήρχε ζήτημα, έπρεπε να το θέσουν πιο μπροστά προεκλογικά, να ξέρει και ο κόσμος τι ψηφίζει, και όχι εκ των υστέρων επειδή δεν μας άρεσε το ροζ της Ροδόπης. Επειδή τα ζητήματα είναι ευαίσθητα και επειδή ζούμε εδώ στη Ροδόπη, δεν μπορούμε με αυτές τις συνθήκες της τοξικότητας, του διχασμού και της υποκρισίας, να γυρίζουμε τη Θράκη τριάντα χρόνια πίσω.

«Τελικά κάνουμε με όλο αυτό το θέμα, αυτό που επιδιώκει  χρόνια η Τουρκία»

ΠτΘ: Η προσπάθεια επιρροής του τουρκικού προξενείου σε μερίδα της μειονότητας δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε κάτι το οποίο προέκυψε τώρα. Τι σημαίνει σήμερα τελικά «εκλεκτοί του προξενείου», κατά την άποψή σας και γιατί αν όλο αυτό έγκειται στο πλαίσιο αποπροσανατολισμού της ευρύτερης κοινωνίας, τόσο εντός πολύ δε περισσότερο εκτός Θράκης που παρακολουθεί και ελάχιστα έως τίποτα δεν ξέρει για την δική μας πραγματικότητα;

Γ.Π.: Και η οποία,  υπόλοιπη Ελλάδα, συζητάει για τη Ροδόπη και μάλιστα ζητάνε και από τους υποψηφίους βουλευτές να δηλώσουν την πίστη τους στο Σύνταγμα, όταν γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι ο βουλευτής ο οποίος πηγαίνει να ορκιστεί, ορκίζεται να τηρεί το Σύνταγμα. Είναι ξεκάθαρο ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία έχουν την ευθύνη για αυτό που γίνεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν ξεκαθαρίζει και μάλιστα καλεί τους πολίτες της Ροδόπης να ψηφίσουν όταν στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και οι καταγγελλόμενοι αλλά και αυτοί που καταγγέλλουν. Γνωρίζουμε άλλωστε πολύ καλά ποιος θα φύγει τη βραδιά των εκλογών, και ποια είναι η σχέση με πρώην βουλευτή και υποψήφιο βουλευτή. Ποιος έχει δίκιο; Έχουν δίκιο αυτοί που κατήγγειλαν ότι η Ροδόπη ήταν ροζ, αλλά είναι Ροδόπη του προξενείου ή αυτοί οι οποίοι εκλέχτηκαν και οι οποίοι θεωρείται από τους άλλους του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι προξενικοί; Ο κ. Τσίπρας δεν το ξεκαθάρισε και νομίζω ότι μπήκε σε μια δίνη από την οποία δύσκολα θα βγει.

Από κει και πέρα υπάρχει η Νέα Δημοκρατία, η οποία τώρα μετά τις εκλογές αντιλήφθηκε τι γίνεται και προβαίνει σε ένα μεθοδευμένο «ράλι» ακριβώς για να μην συζητούνται τα σημαντικά θέματα, αλλά να συζητιέται το θέμα της Ροδόπης που εκλογικά τραβάει σε όλη την Ελλάδα, η οποία δεν έχει και αντίληψη του τι ακριβώς γίνεται εδώ. Όταν έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και κάνει καταγγελία για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου, και λέει ότι θα θέσει το θέμα και στον κ. Ερντογάν, εδώ υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Πρώτον ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έκανε κάτι ενώ γνώριζε τι ρόλο παίζει το προξενείο και πόσο κατηύθυνε προς αυτούς τους υποψηφίους την ψήφο των πολιτών της Ροδόπης. Ο κ. Μητσοτάκης θα δικαιούνταν να το λέει αυτό πρώτα απ’  όλα όχι την προεκλογική περίοδο, αλλά σε μια ουδέτερη εκλογικά περίοδο για να μπορούμε να πάρουμε όλοι θέση και να συζητηθεί επιτέλους πραγματικά και εμφανώς το θέμα του ρόλου του προξενείου εδώ πέρα. Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να μας πει από τώρα προεκλογικά, εφόσον το άνοιξε το ζήτημα, τι σκοπεύει να κάνει με το προξενείο εδώ στην περιοχή, γιατί όταν βγαίνει και καταγγέλλει ότι το προξενείο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει  σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, αλλά και με το Σύνταγμα της χώρας μας το οποίο υπαγόμαστε τουλάχιστον εμείς, τότε πρέπει να πει και τι σκοπεύει να κάνει. Δεν μπορεί να πετά ένα πυροτέχνημα και να τελειώνει.

Ένα πολύ σημαντικότερο ζήτημα όλων αυτών είναι ότι τελικά κάνουμε με όλο αυτό το θέμα, αυτό που επιδιώκει  χρόνια η Τουρκία και εν τέλει το προξενείο εδώ στην Κομοτηνή. Να θέσει δηλαδή το ζήτημα της μειονότητας ως ένα ζήτημα ελληνοτουρκικό, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το θέμα της μειονότητας, το λέμε σε όλους τους τόνους, όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι πολιτικοί όλα αυτά τα χρόνια, είναι ζήτημα εσωτερικής έννομης τάξης. Η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να της παρέχει όλα όσα παρέχει σε οποιοδήποτε έλληνα πολίτη, που συνοδεύονται φυσικά με τα δικαιώματα αλλά και με τις υποχρεώσεις του έλληνα πολίτη. Κατέστησε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης με όλη αυτή τη φιλολογία, το ζήτημα της μειονότητας διακρατικό, ενώ σαφώς και δεν είναι. Όλα αυτά είναι ζητήματα που καθιστούν το θέμα αυτό τοξικό, επικίνδυνο, και περιφρονούν βαθιά τους πολίτες της Ροδόπης, όλους εμάς που μένουμε στην περιοχή, που αναπτυσσόμαστε στην περιοχή, που γεννηθήκαμε εδώ, που ζούμε εδώ, που θα αντιμετωπίσουμε και την άλλη μέρα των εκλογών, όταν όλοι θα έχουν αποσυρθεί στις βουλευτικές τους έδρες και θα ασκούν το έργο τους. Εμείς θα είμαστε εδώ στη Ροδόπη που θα έχουμε και όλα τα αποτελέσματα μιας συζήτησης που έπρεπε να ανοίξει πριν τις εκλογές και σε χρόνο ανύποπτο, αλλά άνοιξε τελικά τώρα, επ’ ευκαιρία ενός αποτελέσματος δυσάρεστου για την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ στη Ροδόπη τα έκανε θάλασσα, και από κει και πέρα ερχόμαστε εμείς να υποστούμε όλες αυτές τις συνέπειες.

ΠτΘ: Την ίδια ώρα βέβαια ουδείς δεν συζητά για τα πραγματικά ζητήματα του τόπου, ακρίβεια, φτώχεια, εγκατάλειψη κτλ.

Γ.Π.: Πρέπει κανείς να σκεφτεί και να αντιληφθεί τι γίνεται με όλη αυτή τη φιλολογία και παραφιλολογία, και τον πολύ στρεβλό τρόπο που αναπτύσσεται. Αν δει κανείς ένα προεκλογικό σποτάκι που κυκλοφορεί η Νέα Δημοκρατία στο διαδίκτυο και το οποίο μιλάει για ισχυρή περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την ώρα που είναι η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας και από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Το έλεγα προεκλογικά και κάποιοι λέγανε ότι αδικώ την περιοχή. Τα έργα για τα οποία μιλάει πάλι η Νέα Δημοκρατία τώρα προεκλογικά, είναι το νέο γενικό νοσοκομείο Κομοτηνής, το πραγματικά δεν υπάρχει και το φράγμα Ιάσμου το οποίο είναι διαχρονική πολιτική ευθύνη όλων μας και το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη. Και τα αιολικά πάρκα. Αυτή είναι η κυβερνητική λογική και είναι το τι έχει προσφέρει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή μας. Όλο αυτό πρέπει κάπως πρέπει να καλυφθεί και καλύπτεται με πολύ επικίνδυνες καταστάσεις, όπως είναι αυτές που ζούμε.

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάλι σε εκείνη τη θέση που αρχίζει να εμπνέει κανονικά όπως παλιά, τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας»

ΠτΘ: Μας χωρίζουν 12 μέρες από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, δυστυχώς αναμένετε η επικαιρότητα να παραμείνει προσηλωμένη στο ροζ του χάρτη και τη μειονοτική ψήφο και τους υποψηφίους. Ποια είναι η δική σας επιδίωξη, το δικό σας μήνυμα και βεβαίως του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου;

Γ.Π.: Το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται, και με όλη αυτή την κατάσταση, ότι είναι η μόνη σοβαρή, σταθερή και υπεύθυνη πολιτικά και εθνικά δύναμη που θα μπορούσε να υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό σήμερα. Χωρίς ακροβατισμούς, χωρίς διχαστικές και τοξικές λογικές που καλλιεργούν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε πάντοτε η φωνή της νηφαλιότητας, της υπευθυνότητας και της πλήρους συναίσθησης ότι πραγματικά δουλεύουμε για το εθνικό καλό. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι έρχεται ξανά να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο, πριν το θέμα της Ροδόπης, η Νέα Δημοκρατία είχε μόνιμο στόχο το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ποιον φοβάται και από πού φοβάται, γιατί ακριβώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάλι σε εκείνη τη θέση που αρχίζει να εμπνέει κανονικά όπως παλιά, τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας. Βρισκόμαστε σε πλήρη επαφή με την κοινωνία, όχι υπό την έννοια των χειραψιών στα καφενεία, αλλά υπό την έννοια ότι είμαστε μέσα στα προβλήματα της, και δίνουμε πραγματικά ένα σοβαρό στίγμα για το πώς μπορούν αυτά να ξεπεραστούν. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβει σε αυτές τις εκλογές και πρέπει να ανέβει, γιατί αυτή η κυβέρνηση η οποία θα έρθει, δεν έχει δείξει καλά δείγματα διακυβέρνησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.