Γιωργος Πεταλωτης: «Η Ροδοπη χρειαζεται ισχυρη εκπροσωπηση για να βγει απο την απαξιωση»

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι πάμε καλά και να συνεχίζουμε την αδράνεια»

Να αναστρέψει την απαξίωση στην οποία έχει περιπέσει η Ροδόπη τα τελευταία χρόνια, θέλει ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργος Πεταλωτής, που θεωρεί πως χρειάζεται κοινός αγώνας με όλους τους φορείς της περιοχής.

Ο κ. Πεταλωτής, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη βουλή, είτε εντός είτε εκτός κυβέρνησης, με ξεκάθαρες προτάσεις για τους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, και η αξιοκρατία στο Δημόσιο.

«Στην προεκλογική περίοδο είδα ξανά την πολύ μεγάλη αποδοχή των συμπολιτών μου»

ΠτΘ: Στη λήξη αυτής της εκλογικής περιόδου, ποια είναι τα συναισθήματα που σας έχει αφήσει; Βγαίνετε ωριμότερος, πιο σίγουρος για αυτό το οποίο διεκδικείτε για την επόμενη μέρα της Ροδόπης;

Γ.Π.: Σαφώς και βγαίνω πολύ πιο ώριμος. Ούτως ή άλλως μέσα την πορεία μου από τον Δικηγορικό Σύλλογο, το Νομαρχιακό συμβούλιο, τη Βουλή, τα Υπουργεία, τη συμμετοχή μου σε πολύ κρίσιμες περιόδους για τη χώρα, αλλά και όπως τα τελευταία χρόνια που είμαι και κομματικά ενεργός μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, στους τομείς Δικαιοσύνης και τώρα Άμυνας, είναι μια εμπειρία και μια ωριμότητα που  σίγουρα προσθέτουν σε κάποιον ο οποίος δεν επαναπαύεται.

Αυτό με έκανε να είμαι ξανά υποψήφιος, γιατί βλέπω την απαξίωση που έχει η Ροδόπη, και προσκαλώ και προκαλώ και άλλους να συμμετέχουν σε όλους τους αγώνες, είτε για το κοινοβούλιο, είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε μέσα από συλλόγους και επιμελητήρια, γιατί θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση να μην αφήσουμε αυτή την περιοχή που έφτασε να είναι ο υποδεέστερος νομός στη φτωχότερη περιφέρεια της χώρας.

Δεν μπορούμε να λέμε ότι πάμε καλά και να συνεχίζουμε την αδράνεια όταν βλέπουμε εκ του αποτελέσματος ότι ερχόμαστε και σε όλο πιο υποδεέστερη θέση. Ούτε να επαναπαυόμαστε με αναπτυξιακούς που δίνουν κίνητρα μεγαλύτερα σε άλλες περιοχές διπλανές μας, λες και εμείς βρισκόμαστε δίπλα στην Αθήνα.

Όσο αφορά αυτή την εκλογική μάχη, οι αψιμαχίες δεν με αφορούν, με ενδιαφέρει η ουσία. Είναι θεμιτές μέχρις έναν βαθμό οι ανασφάλειες που έχουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική, ακόμη και οι ανασφάλειες των πέριξ οι οποίοι επιβιώνουν μέσα από την πολιτική κάποιων άλλων, αλλά αυτά είναι θέματα που αφορούν τους ίδιους και τον καθέναν προσωπικά.

Στην προεκλογική περίοδο είδα ξανά την πολύ μεγάλη αποδοχή των συμπολιτών μου, την οποία προσδοκώ να δω και στην κάλπη, είδα την πολύ μεγάλη αγωνία να  υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο όπως είναι το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για να μπορούν να επιλέξουν πρόσωπα τα οποία μπορούν να σταθούν στην περιοχή και στο κέντρο.

Είδα κόσμο που παρά την πολύ δύσκολη κατάσταση που περνά, με την κυβερνητική εγκατάλειψη της περιοχής από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και βρισκόμαστε σε κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτήν που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, με μεγάλη μετανάστευση, ζητήματα στα οποία κάποιος που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί τους πολίτες της Ροδόπης μπορεί να προσφέρει.

Ανησυχία για την καθημερινότητα από τους πολίτες

ΠτΘ: Υπάρχει κάτι που σας εξέπληξε στο πέρασμα ενδεχομένως αυτής της προεκλογικής περιόδου; Από πλευράς των όσων σας κατέθεσαν οι πολίτες σε ό,τι αφορά την προτεραιοποίηση για τη Ροδόπη για την επόμενη μέρα;

Γ.Π.: Διαπιστώνω ότι υπάρχει μια ωριμότητα στους πολίτες, όχι οργή, αλλά συνειδητοποίηση κι εκεί πρέπει να απαντήσουμε εμείς. Ο πολίτης είναι ανήσυχος για την καθημερινότητά του. Και αυτή την ανησυχία την βγάζει σε όλες τις συζητήσεις.

Υπάρχει μια αγανάκτηση, στο ότι είμαστε σαν περιοχή εγκαταλειμμένοι, και βλέπω πολίτες έχουν ζήτημα στο τι θα ψηφίσουν, είτε γιατί ψήφιζαν παραδοσιακά κάποτε κάποια κόμματα και κάποια πρόσωπα τα οποία δεν τους εκφράζουν, είτε γιατί θέλουν να σπάσουν τα στεγανά της ιδεολογικής τους τοποθέτησης.

Βλέπω πολίτες αυτό το διάστημα οι οποίοι ανήκαν σε άλλα κόμματα, οι οποίοι ψήφιζαν παραδοσιακά άλλα κόμματα, ή ψήφιζαν παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ και είχαν πάει και δεξιά και αριστερά, και επιστρέφουν γιατί βλέπουν ότι υπάρχει ένα πρόσωπο το οποίο μπορούν να εμπιστευτούν.

Βλέπουν ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ, ότι είναι μια όαση σοβαρότητας και σταθερότητας, και μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε μια επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, είτε σαν συγκυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση. Ο κόσμος πλέον κάνει τις υπερβάσεις του και εμπιστεύεται πρόσωπα τα οποία νομίζει ότι μπορούν να τον εκπροσωπήσουν.

Ξεκάθαρο το όραμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις εκλογές

ΠτΘ: Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρο όραμα, ξεκάθαρο στοίχημα και ξεκάθαρο στόχο για τις εκλογές της 21ης Μαΐου;

Γ.Π.: Θεωρώ ότι πρέπει να διατηρούμε και κάποια σημεία σταθερότητας, υπάρχουν όμως πολύ σημαντικές διαφορές με την ΝΔ. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία είχε έρθει ως αντι-ΣΥΡΙΖΑ, και ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε μέσα από το λεγόμενο επιτελικό κράτος να δείξει ότι είναι μεταρρυθμιστής, δημιούργησε όμως μια ομάδα γύρω από τον ίδιο, που πολλές φορές λειτουργούσε αντιθετικά, κάποιες φορές άκρως αντιθεσμικά και αντιδημοκρατικά. Υπό την εποπτεία του της ΕΥΠ παρακολουθούταν ο αρχηγός ενός κόμματος, ευρωβουλευτής και σε λίγο αρχηγός κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, όταν παρακολουθούταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη, και αποκαλύφθηκε η γύμνια του λεγόμενου επιτελικού κράτους μέσα από την τραγωδία των Τεμπών, όταν ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής, μας μάλωνε όσους αμφισβητούσαμε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων  και είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην  αντίληψη και την ουσία. Πρώτα απ’  όλα το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πολύ συγκεκριμένο δημοκρατικό πρόγραμμα, που σημαίνει ισχυρή υγεία, ισχυρή παιδεία, αναμόρφωση του ελληνικού συστήματος υγείας, αξιοκρατία, ΑΣΕΠ.

Από την άλλη βέβαια έχουμε το αλλοπρόσαλλο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τη μια είναι ο Πολάκης που φεύγει ή δεν φεύγει από τα ψηφοδέλτια, την άλλη είναι ο κ. Κατρούγκαλος ο οποίος αφού πραγματικά δημιούργησε μια τεράστια επιβάρυνση στους επαγγελματίες, να μιλήσει για 20% επιπλέον φορολόγηση στους επαγγελματίες και δήθεν βγήκε από τα ψηφοδέλτια. Όλα αυτά τα αλλοπρόσαλλα δεν έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ που έχει μια σοβαρότητα, μια σταθερότητα, που την αποδεικνύει ακόμη και ως αντιπολίτευση.

Ναι σε συγκλίσεις, όχι σε προεκλογικά τερτίπια

ΠτΘ: Και θα διεκδικήσει να παίξει ρόλο και την επόμενη μέρα.

Γ.Π.: Είναι  ξεκάθαρο. Εμείς είμαστε υπέρ των συναινέσεων και συγκλίσεων και το λέγαμε πάντοτε. Αλλά  σε περίπτωση που χρειαστεί να μπούμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, το πρώτο στοιχείο θα είναι να  εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους τομείς προγράμματα τέτοια, που να είναι ξεκάθαρα σύμφωνα με την ιδεολογία μας.

Ειδικά στον κοινωνικό τομέα, στο εθνικό σύστημα υγείας, την  παιδεία, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ανεργία, δεν  πρόκειται να κάνουμε πίσω με τίποτα. Πέρα από τα πρόσωπα που θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής, θέλουμε όποια κυβέρνηση θα είναι από δω και πέρα, να κάνει επιτέλους τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

ΠτΘ: Αυτό εμπεριέχει και την πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και με πρόταγμα και τη σύσταση ειδικής επιτροπής για το θέμα των παρακολουθήσεων;

Γ.Π.: Κυβέρνηση ειδικού σκοπού σε μια τέτοια συγκυρία για τη χώρα και μάλιστα για κάτι το οποίο ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί προεκλογικά, νομίζω ότι θα πρέπει να  είμαστε πιο σοβαροί όταν λέμε τέτοια πράγματα.

Όταν ο τώρα ΣΥΡΙΖΑ και τότε Συνασπισμός μιλάει για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, το μυαλό όλων μας πάει στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού που είχε γίνει το ’89 με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τους ηγέτες του ΚΚΕ και του ΚΚΕ-Εσωτερικού, για να γίνει κυβέρνηση  και να πάει ο Ανδρέας Παπανδρέου στα ειδικά δικαστήρια.

Ας είμαστε πιο σοβαροί, η χώρα έχει πολύ μεγάλα ζητήματα, την εφαρμογή των δημοκρατικών θεσμών και του συντάγματος που φυσικά απαγορεύει αυστηρότατα τις υποκλοπές, όμως ας μην χρησιμοποιούμε τερτίπια για να μιλήσουμε για προοδευτικές πορείες, όταν το προοδευτικό πολλές φορές δεν το εννοούμε.

Χρειάζεται ισχυρή φωνή στο κέντρο και σύγκλιση παραγωγικών δυνάμεων

ΠτΘ: Καταληκτικά σε αυτή την τελική ευθεία, ποιο είναι το μήνυμα του Γιώργου Πεταλωτή;

Γ.Π.: Το μήνυμα που επέλεξα από την αρχή είναι ότι η Ροδόπη χρειάζεται ισχυροποίηση, χρειάζεται ενδυνάμωση άμεσα για να μην μείνει αυτή η απαξίωση ως μια μόνιμη κατάσταση.

Έχουμε σαν περιοχή εξαιρετικούς ανθρώπινους πόρους, κόσμο που μπορεί να σχεδιάσει, να δουλέψει και να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμη, έχουμε φυσικούς πόρους που είναι τελείως αναξιοποίητοι, τον Κάθετο Άξονα που μας φέρνει Βούλγαρους που πηγαίνουν αριστερά και δεξιά και δεν μένουν εδώ, την πολύ κοντινή μας απόσταση από την Τουρκία, παραλίες που είναι τελείως αναξιοποίητες και οι οποίες είναι εγκλωβισμένες ακόμη και ιδιοκτησιακά μέσα από την ΕΤΑΔ και μέσα από την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας που έγινε κατά 99 χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μια βιομηχανική περιοχή όπου δεν έχει κίνητρα όμως κανείς να αναπτύξει.

Θεωρώ ότι χρειάζεται μια φωνή που θα είναι ισχυρή σαν τη δική μου και στο κέντρο, και σύγκλιση  πολλών παραγωγικών δυνάμεων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι είναι μόνιμη η απαξίωση, χρειάζεται όμως να επιλεγούν και πρόσωπα που μπορούν μας βγάλουν από αυτή την απαξίωση. Στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ  που είναι το πιο ισχυρό και το πιο πολυσυλλεκτικό του νομού, μπορεί να γίνει μια επιλογή η οποία θα είναι η καλύτερη, κατά την άποψη του ψηφοφόρου, έτσι ώστε να αλλάξει και η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην περιοχή, και να δυναμώσει περισσότερο η Ροδόπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.