Γιωργος Παπανδρεου: «Σταθερη πυξιδα για το ΠΑΣΟΚ η προστασια του Κρατους Δικαιου»

Ο πρώην Πρωθυπουργός και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μιλά στον «ΠτΘ» στο «παρά πέντε» των εκλογών της 25ης Ιουνίου

«Απορρίπτουμε σθεναρά την πολιτική, θρησκευτική, ρατσιστική και έμφυλη βία και υποστηρίζουμε δράσεις για την καταπολέμησή της»

Το μήνυμα της ρητής απόρριψης κάθε πολιτικής, θρησκευτικής, ρατσιστικής και έμφυλης βίας, απ’ όπου αλλά και προς όποιους αυτή εκφράζεται στέλνει μέσα από την σημερινή συνέντευξή του στον «ΠτΘ» ο πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κ.Γιώργος Παπανδρέου.

Δύο μέρες πριν την κάθοδο μας στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας μίλησε στον «ΠτΘ» και τους πολίτες της Ροδόπης, με τους οποίους τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και το κόμμα διατηρεί βαθιές και πολύχρονες σχέσεις εμπιστοσύνης και συνοδοιπορίας, δεδομένου ότι η προοδευτική παράταξη αλλά και ο ίδιος, διατελώντας σε θέσεις ευθύνης όπως αυτή του Υπουργού Παιδείας έχουν βάλει την υπογραφή τους σε μια σειρά εμβληματικών για την περιοχή πολιτικών στο πλαίσιο και την λογική της ζητούμενης ισονομίας και ισοπολιτείας.

Γιώργος Παπανδρέου όμως για τα όσα έγιναν στο παρελθόν και κυρίως τα όσα θα πρέπει να ακολουθήσουν για την Θράκη στο μέλλον, συλλογικά και συνολικά, για όλους τους Ροδοπίτες και τις Ροδοπίτισσες, τους Θρακιώτες και τις Θρακιώτισσες…

ΠτΘ: κ. Παπανδρέου έχετε δώσει ιδιαίτερο βάρος στη διάρκεια της θητείας σας στα Υπουργεία Παιδείας, Εξωτερικών αλλά και ως Πρωθυπουργός την περίοδο 2009-2011 σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία που τα ζητήματα της Θράκης και των παρεμβάσεων έχουν αναδυθεί ιδιαίτερα στην επικαιρότητα, ποια είναι η τοποθέτησή σας;

Γ.Π.: Η διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων θα ήταν χωρίς περιεχόμενο αν δεν υπήρχαν θεσμοί εγγύησής τους. Οι θεσμοί αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μόνο εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Γι’ αυτό, η ανεξάρτητη και δημοκρατική λειτουργία των τριών εξουσιών, της νομοθετικής, της εκτελεστικής και της δικαστικής αποτελεί το εγγυητικό θεμέλιο της ανάπτυξης και προστασίας των δικαιωμάτων σε μια ανοικτή κοινωνία, που η πολιτεία οφείλει να προασπίζει.

Το ατομικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης και της ελευθεροτυπίας είναι συστατικό της απρόσκοπτης διεκδίκησης όλων των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η αταλάντευτη και άμεση εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα και η διαρκής ευαισθητοποίηση των κρατικών και δικαστικών λειτουργών, των πολιτών και της κοινωνίας ευρύτερα, πάνω στις σύγχρονες προκλήσεις και απαιτήσεις για την εμπέδωση των δικαιωμάτων, αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοκρατικής πολιτείας.

Ως ένα ανοικτό, πλουραλιστικό και προοδευτικό κόμμα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Κίνημα Αλλαγής υπερασπίζεται με σθένος το κράτος δικαίου, την ισότητα και την ελευθερία, την ανεξαρτησία του τύπου και πάνω απ’ όλα, τα δικαιώματα κάθε πολίτη της χώρας μας, κάθε ανθρώπου που βρίσκεται  σε αυτήν αλλά και κάθε ατόμου που βρίσκεται σε κίνδυνο, όπου κι αν βρίσκεται.

«Πρωτοπόρο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα μειονοτικά δικαιώματα διόρθωσε τα λάθη του παρελθόντος»

ΠτΘ: Διακινείται εσχάτως από κάποιους κύκλους η αίσθηση ότι τα κόμματα εξουσίας και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν αδικήσει με τις πολιτικές τους τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και δεν έχουν βοηθήσει αρκετά στην πολιτική της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας.

Γ.Π.: Στα θέματα που αφορούν τη μειονότητα της Θράκης ο χώρος μας υπήρξε πρωτοπόρος διορθώνοντας έμπρακτα αδικίες του παρελθόντος.

Εμείς κατεβάσαμε μεταφορικά και κυριολεκτικά τις μπάρες δίνοντας στους μουσουλμάνους της Θράκης τη δυνατότητα να νιώσουν ενεργό κομμάτι του κοινωνικού ιστού της χώρας.

Σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όμως χρειάζονται ουσιαστικές παρεμβάσεις για να φτάσουμε σε ικανοποιητικό σημείο.

Η Θράκη είναι και θα πρέπει να γίνει ακόμα πιο λαμπερό παγκόσμιο παράδειγμα ευημερίας και ειρηνικής συμβίωσης διαφορετικών ανθρώπων που σέβονται ο ένας τον άλλον.

Ο νόμος της ποσόστωσης στα πανεπιστήμια που εμείς ψηφίσαμε, έφερε μία επανάσταση στον κόσμο της μειονότητας. Χάρη σε αυτόν το νόμο αυτή τη στιγμή έχουμε εκατοντάδες επιστήμονες σε όλους τους κλάδους οι οποίοι προσφέρουν στη χώρα και ταυτόχρονα αποτελούν τον πυρήνα που έχει βοηθήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Θα ακολουθήσουν χιλιάδες νέοι μουσουλμάνοι που μέσω του νόμου αυτού φοιτούν σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και θα αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια να γίνει η Θράκη τόπος ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει αυτό το έργο και θα δώσει λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν γκρίζο και φέρονται με καχυποψία εμείς δίνουμε ελπίδα και χρώμα. Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτό το αξιόλογο έμψυχο δυναμικό που προέκυψε με τις δικές μας παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια και σε συνεργασία μαζί του να σπάσουμε τις αλυσίδες του διχασμού.

Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει αυτό το έργο και θα δώσει λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Εκεί που οι άλλοι βλέπουν γκρίζο και φέρονται με καχυποψία εμείς δίνουμε ελπίδα και χρώμα. Οφείλουμε να επενδύσουμε σε αυτό το αξιόλογο έμψυχο δυναμικό που προέκυψε με τις δικές μας παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια και σε συνεργασία μαζί του να σπάσουμε τις αλυσίδες του διχασμού.

Πρωταρχικός σκοπός μας θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης, χωρίς ταμπού αλλά με στόχο να εκμηδενιστούν οι όποιες διχαστικές διαφορές. 

Θέματα που απασχολούν την μειονότητα όπως τα νηπιαγωγεία, η κατάρτιση των μουσουλμάνων εκπαιδευτικών πάνω στα βιβλία που διδάσκουν στο μειονοτικό πρόγραμμα κ.α, να τα δούμε ρεαλιστικά και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να δώσουμε τις καλύτερες το δυνατόν λύσεις. 

Επίσης, σε περιοχές όπου υπάρχουν κοινωνικά και προβλήματα διαβίωσης και υστερεί η μειονότητα ως προς την ένταξη της στο κοινωνικό σύνολο να σταθούμε δίπλα στην τοπική αυτοδιοίκηση για να αντιστρέψουμε μαζί την εικόνα.

«Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε, για μια σύγχρονη, ανοικτή κοινωνία δικαιωμάτων για όλους, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, καταγωγή, γενεαλογικές καταβολές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις»

ΠτΘ: Πώς οραματίζεσθε το μέλλον σε μια πολυπολιτισμική γωνιά της Ελλάδας όπως είναι η Θράκη;

Γ.Π.: Οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε, για μια σύγχρονη, ανοικτή κοινωνία δικαιωμάτων για όλους, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, καταγωγή, γενεαλογικές καταβολές, θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις.

Υπογραμμίζουμε την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως βασικό πυλώνα για τη θέση της χώρας μας στον κόσμο.

Λαμβάνουμε υπόψη για κάθε νέα πολιτική μας, τις βαθιές ανθρώπινες ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση.

Θεωρούμε την διαφορετικότητα πλούτο για την ελληνική κοινωνία και εγγυόμαστε τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης και ανάπτυξης της προσωπικότητας για όλους και όλες.

Μοναδικό και ανυπέρβλητο όριο είναι η προστασία των δικαιωμάτων των άλλων, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους. Θα εργαστούμε προς αυτή τη κατεύθυνση προκειμένου να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με στόχο τη λήψη αναγκαίων μέτρων και πρωτοβουλιών.

Απορρίπτουμε σθεναρά την πολιτική, θρησκευτική, ρατσιστική και έμφυλη βία και υποστηρίζουμε δράσεις για την καταπολέμησή της.

Τέλος δεν μπορώ παρά να μην υπενθυμίσω μερικές από τις πιο εμβληματικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που αφορούσαν στη μειονότητα της Θράκης.

Το ΠΑΣΟΚ κατήργησε de facto το αστυνομικό κράτος και στη μειονότητα, φέροντας έναν αέρα δημοκρατίας και κοινωνικής απελευθέρωσης στην Θράκη για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση.

Το 1996 προωθήσαμε την προκήρυξη εκλογών για την εκλογή των μελών των σχολικών εφοριών των μειονοτικών σχολειών της Θράκης.

Το 1999 προωθήσαμε την κατάργηση του εμφυλιοπολεμικής έμπνευσης άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

Ως Υπουργός Εξωτερικών ήμουν εκείνος που έθεσε τον θεμέλιο λίθο στη νέα πτέρυγα του Μειονοτικού Γυμνασίου Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ» τον Σεπτέμβριο του 2002.

Το 2010 προχωρήσαμε ως κυβέρνηση στην κατάργηση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης που υπήρξε ένα χρόνιο αίτημα της μειονότητας, θέλοντας να συμβάλουμε στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του επιπέδου των σπουδών των εκπαιδευτικών του μειονοτικού προγράμματος.   

Ήμουν και θα είμαι πάντα δίπλα στην Θράκη, κοντά σε όλους τους πολίτες της. Υπήρξε, άλλωστε, στην διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής πάντοτε στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός μου.        

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.