Γιωργος Κατρουγκαλος: «Η Θρακη να γινει πρωταγωνιστης στη νεα οικονομια της γνωσης»

Απόκλιση απόψεων για την ανάπτυξη της περιοχής στη Διακομματική

Σύγκλιση στην επιλογή προσώπων από ευρύτερο σώμα, και επιλογή από τον Υπουργό, για τον Μουφτή

Αγεφύρωτη φαίνεται πως είναι η διάσταση απόψεων, τουλάχιστον στα αναπτυξιακά θέματα, στην Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε την Κομοτηνή.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε επαφές με τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη, τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα, φορείς της περιοχής και τις πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ, ενώ συμμετείχε το βράδυ του Σαββάτου στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «ΝΕΑ ΑΡΧΗ με την κοινωνία στην πρώτη γραμμή».

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Κατρούγκαλος, τόνισε πως βρίσκεται στην περιοχή μας τόσο ως καλεσμένος της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και θεσμικά ως αντιπρόεδρος της Διακομματικής.

Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για τη διάσταση απόψεων στο θέμα της ανάπτυξης, και τη σύγκλιση στο θέμα της επιλογής Μουφτή, σχολιάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά τη στάση του Τουρκικού Προξενείου.

Επιφυλάξεις για την κατεύθυνση της επιτροπής

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, είχε εκφράσει επιφυλάξεις από την πρώτη στιγμή για τον προσανατολισμό της επιτροπής όπως συστήθηκε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξαίρεση της Ανατολικής Μακεδονίας από αυτή.

Πέραν αυτού, όμως, στη σύνθεση της επιτροπής υπάρχουν διαφορετικές πολιτικοϊδεολογικές αφετηρίες, και στόχευση για την ανάπτυξη της, με τις εισηγήσεις για το πόρισμα, ανέφερε, να αντανακλούν την γενικότερη πολιτική διαφορά τους με την ΝΔ.

Άποψή τους είναι πως θα πρέπει το πόρισμα να έχει στρατηγικό στόχο, και να μην περιλαμβάνει απλά ένα κατάλογο έργων, για αυτό και είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς, ώστε ο στόχος να μην είναι αποκλειστικά οικονομικός ώστε «η Θράκη να γίνει πρωταγωνιστής στη νέα οικονομία της γνώσης, ώστε να είναι τόπος που χαίρεται κανείς να ζει»

 «Οι στρατηγικές επιλογές θα πρέπει να αποτελούν αιρεσιμότητα για τα αναπτυξιακά προγράμματα που θα αναπτυχθούν» ανέφερε, μεταφέροντας την άποψη ότι το πόρισμα θα πρέπει να προτείνει συγκεκριμένο ποσοστό από τα κεφάλια του Ταμείου Ανάπτυξης, που θα δοθούν αποκλειστικά στη Θράκη.

Το πόρισμα Τσουδερού, σημείωσε, είχε κινηθεί σε επίπεδο μεγάλης αφαιρετικότητας και γενικότητας, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, για αυτό και ήταν ομόφωνο. Όμως σε αυτή την επιτροπή, πιστεύει πως δεν θέλησαν να κρύψουν τις διαφορές τους, δίνοντας την δική τους άποψη για την εξόρυξη χρυσού, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, και τις διαφορές στο ρόλο του κράτους και την αντιμετώπιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνδέοντας τα σε εθνικό επίπεδο.

Πέρα από τα στενά οικονομικά όμως, η Θράκη, κατά τον κ. Κατρούγκαλο, έχει άλλα δύο σημαντικά χαρακτηριστικά, την διασυνοριακότητα και την διαπολιτισμικότητα, που μπορούν να αποτελέσουν παράγοντες πρόσθετης ανάπτυξης στην περιοχή.

Από συγκεκριμένο σώμα η επιλογή Μουφτή

Την επιτροπή, σημείωσε, απασχόλησαν και θέματα θεσμικά, όπου φάνηκε να υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων. Όπως για παράδειγμα το θέμα της συνέχισης προώθησης θετικών μέτρων διάκρισης για την μειονότητα, που είχαν ξεκινήσει την δεκαετία του ’90, και προσπάθησε να ενισχύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά στο κρίσιμο θέμα της επιλογής Μουφτή, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως υπήρξε σύγκλιση στο Προεδρείο, η επιλογή να γίνεται ώστε αυτός να είναι πρόσωπο γενικής αποδοχής από τη μειονότητα, χωρίς όμως ποτέ να διατυπωθεί άποψη για άμεση επιλογή από τη βάση. Αντίθετα πρόταση ήταν να υπάρχει ένα ευρύτερο σώμα που θα έχει και την αποδοχή της μειονότητας, και θα προτείνει τρία πρόσωπα, με τον Υπουργό Παιδείας να έχει την ευθύνη της τελικής επιλογής ανάμεσα σε αυτά.

Αρνητικός στο ρόλο του Προξενείου

Απαντώντας σε ερώτημα για τον ρόλο του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, σημείωσε πως είναι προφανές ότι το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής προσπαθεί να έχει ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας και αυτό είναι αντίθετο στο άρθρο 41 της Συνθήκης της Βιέννης, ανέφερε,  για τον σεβασμό των νόμων και των κανονισμών της χώρας.

Ο κ. Κατρούγκαλος θεωρεί προφανές ότι Ελλάδα και Τουρκία ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές, με την πρώτη να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα, και την δεύτερη να προβάλλει ισχύ θεωρώντας πως μπορεί να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της. Θύμισε δε πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και στο Αιγαίο, μιλώντας για γενικότερο έλλειμα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία, που απέτυχε να αποτρέψει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, την παρενόχληση ερευνητικού πλοίου εντός ΑΟΖ αλλά και να εξασφαλίσει τις αναγκαίες κυρώσεις από την ΕΕ.

Βλέπει όμως και αδυναμία προώθησης ειλικρινούς διαλόγου με την γείτονα χώρα, μέσω της ΕΕ, και παραπομπή του προβλήματος στο μέλλον. Εξήρε πάντως την προσπάθεια του Δημάρχου Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν να πραγματοποιήσει το φεστιβάλ Ειρήνης στον Ίασμο, στέλνοντας μήνυμα για την ειρηνική συνύπαρξη και την φιλία.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε και με την Σουλεϊμάν Σαμπιχά

Απαραίτητη η ισόρροπη ανάπτυξη

Εντός της σύσκεψης που είχε με τους φορείς, ακούστηκαν αρκετές φωνές για το γεγονός ότι το βάρος της ανάπτυξης στη Θράκη, πέφτει στην Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω οι υπόλοιπες περιοχές.

Ο ίδιος αναγνώρισε την ανησυχία των φορέων, σημειώνοντας πως ο βασικός τρόπος που βλέπει για να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη, είναι η διασύνδεση των δύο λιμανιών και των αεροδρομίων με την υπόλοιπη περιφέρεια, καθώς και την σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙΠΕ με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Την ίδια ώρα, θεωρεί πως και οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα έχουν την γενική στόχευση που ανέφερε, την αιρεσιμότητα δηλαδή των επιδοτήσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.