«Γιναμε πρωτοσελιδο»

Πρώτη είδηση στο διεθνή τύπο το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος - Με φαντασία, χιούμορ, αιχμές και πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης

Την κρισιμότητα του ελληνικού δημοψηφίσματος αλλά και τη σημασία που δόθηκε σε αυτό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα εκτενή αφιερώματα όλων των εφημερίδων της Ευρώπης και της Αμερικής χθες. Πολλές εξ αυτών μάλιστα φιλοξένησαν το ελληνικό δημοψήφισμα ως είδηση στο πρωτοσέλιδό τους αφιερώνοντας χαρτί, μελάνη, αλλά και εργατοώρες για τη σημασία του ελληνικού «Όχι» και τι μπορεί αυτό να σημαίνει τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης. 

Μ. Βρετανία

«Greek voters defy Europe» είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στο εξώφυλλο του βρετανικού Guardian με το αμφίσημο “defy” (που στα ελληνικά σημαίνει και αψηφώ και προκαλώ) να κυριαρχεί. Το κείμενο συνοδεύεται από μια εικόνα πανηγυρισμών από την πλατεία Συντάγματος.
 
Χώρο στο πρωτοσέλιδό της αφιερώνει και η επίσης βρετανική Daily Telegraph, με τον τίτλο του άρθρου να αναφέρει «Η Ευρώπη σε αναταραχή καθώς η Ελλάδα πλησιάζει στην έξοδο». «Η ευρωζώνη ετοιμάζεται για οικονομική σύγκρουση. Η Μέρκελ πετάει στο Παρίσι για συνομιλίες σχετικά με την κρίση. Το απροσδόκητο “όχι” απορρίπτει τη συμφωνία για το πακέτο διάσωσης» αναφέρεται στον υπότιτλο.
 
Σε πανηγυρικούς τόνους το πρωτοσέλιδο της «The National» της σκωτσέζικης εθνικιστικής εφημερίδας που το αφιερώνει όλο στο ελληνικό δημοψήφισμα, φιλοξενώντας φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς στο Σύνταγμα, συνοδευόμενη από τον τίτλο «Όχι στη λιτότητα. Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της στην Ευρώπη». 

ΗΠΑ

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι Financial Times επισημαίνουν την κρισιμότητα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, γράφοντας ότι «η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα αποσύρει τη στήριξή της». Ο τίτλος του άρθρου «Σε λεπτή γραμμή το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη καθώς θριάμβευσε το “όχι”».
 
«Η Ελλάδα ρισκάρει να πληρώσει υψηλό τίμημα για το Όχι», γράφουν οι New York Times, παρατηρώντας πως ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να συναντήσει δυσκολία στο να πετύχει μια νέα συμφωνία γρήγορα με τους ευρωπαίους πιστωτές. 

Γαλλία

«Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της γαλλικής Le Monde η οποία φιλοξενεί και συνέντευξη του διάσημου Γάλλου οικονομολόγου Τομά Πικετί ο οποίος τονίζει ότι σε περίπτωση που προταθεί ένα Grexit «ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να θέσει βέτο».
 
Ένα λογοπαίγνιο, που παραφράζει τη γαλλική φράση «Non de dieu » -που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Για όνομα του Θεού»- με το «Non de Zeus» ήτοι «Για όνομα του Δία» επέλεξε η Liberation για το πρωτοσέλιδό της. Το λογοπαίγνιο συνοδεύεται από μια φωτογραφία που κυριαρχεί το μαύρο και μια λεπτή γραμμή φωτός να διαγράφει τη σιλουέτα του Αλέξη Τσίπρα. «Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν να αποδεχθούν μέσω δημοψηφίσματος τις προϋποθέσεις που επέβαλαν οι πιστωτές για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη» γράφει ο υπότιτλος του πρωτοσέλιδου. 

Ιταλία

Με ένα ευφάνταστο φωτομοντάζ επιλέγει να σχολιάσει η ιταλική «ΙΙ Tempo» το ελληνικό δημοψήφισμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεπροβάλει από έναν Δούρειο Ίππο. «Ο Δούρειος Ίππος της Τρόικα» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η ιταλική εφημερίδα και σχολιάζει: «Η Αθήνα είπε όχι. Ο Τσίπρας θριάμβευσε στο δημοψήφισμα. Απορρίφθηκε η λιτότητα της Ευρώπης, όπως την εισήγαγε η Μέρκελ. Η διαπραγμάτευση ξεκινά».
 
«Η Ελλάδα λέει “Οχι”, η ΕΕ με κομμένη την ανάσα» είναι ο τίτλος της «La Stampa» που επιλέγει για φωτογραφία πρωτοσέλιδου μια μητέρα να φιλά την κόρη της, κρατώντας και οι δύο την ελληνική σημαία. 

Ισπανία

«H ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη μετά το “ΟΧΙ” της Ελλάδας”, αναφέρει τέλος, η ισπανική El Pais φιλοξενώντας στο πρωτοσέλιδο φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς στο Σύνταγμα, με ελληνικές σημαίες να κυματίζουν σε πρώτο πλάνο και σε δεύτερο το κτίριο της Βουλής. 

Γερμανία

Μία ερώτηση προς τη γερμανίδα καγκελάριο απευθύνει η Build. «Οι Ελληνες γιορτάζουν το όχι τους, τώρα τι γίνεται Καγκελάριε;» είναι η ερώτηση με τον γραφίστα της εφημερίδας να επιλέγει να «ντύσει» το πρωτοσέλιδο για την Ελλάδα σε μαύρο φόντο, ενώ στο κείμενο που αφιερώνει στο ελληνικό δημοψήφισμα η Build o συντάκτης αναρωτιέται : «Οι Έλληνες γιορτάζουν την καταστροφή τους;» και συνεχίζει εξηγώντας «οι τράπεζες είναι κλειστές αλλά η Ελλάδα γιορτάζει. Τι δραματική ημέρα για την Ευρώπη», ενώ σε άρθρο του ο αρχισυντάκτης της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία γερμανικής εφημερίδας γράφει ότι «οι Έλληνες επέλεξαν το Grexit».
 
Για «πύρρειο νίκη» κάνει λόγο πρωτοσέλιδο σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της Ελλάδας. Θα πρέπει να αποδειχθεί αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Τσίπρα. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αυτή δεν έχει διακριθεί για τις εποικοδομητικές της προτάσεις. Αντιθέτως, φαίνεται να έχει διατηρήσει τα αντανακλαστικά που είχε αναπτύξει στα έδρανα της αντιπολίτευσης», υποστηρίζει η εφημερίδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.