Γιατι επεσαν εξω τα exit polls;

Γιώργος Σιάκας, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ: «Έπαιξε ρόλο το λεγόμενο “cognitive error”»

Στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής φιλοξενήθηκε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ κ. Γιώργος Σιάκας, απαντώντας σε ένα από τα καίρια ερωτήματα που προέκυψαν από την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Το εν λόγω ερώτημα δεν είναι άλλο από την απόκλιση που παρουσίασαν τα exit polls από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σιάκας «υπάρχουν δύο επίπεδα συζήτησης. Το ένα επίπεδο είναι το μεθοδολογικό και το άλλο επίπεδο είναι η δημόσια έκφραση και αναφορά».

«Πράγματι, τα exit polls δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν το εύρος της διαφοράς. Έδιναν μέχρι και 11 μονάδες, κάτι που την ώρα της ανακοίνωσης φάνταζε υπερβολικό» αναγνώρισε ο ίδιος για να εξηγήσει ότι «αυτό που συνέβη είναι ότι ουσιαστικά όλοι οι επαγγελματίες έβλεπαν τους αριθμούς και τα ευρήματα και δεν τα πίστευαν. Πίστευαν, δηλαδή, ότι υπάρχει κάτι που κρύβεται, ένα συστηματικό σφάλμα έλλειψης απόκλισης από οπαδούς και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο καθιστούσε το δείγμα μας μεροληπτικό». Αυτή είναι η μεθοδολογική και επιστημονική εξήγηση σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσο για το επίπεδο της δημόσιας έκφρασης και αναφοράς ο επίκουρος καθηγητής επικαλέστηκε το λεγόμενο “cognitive error”. Δηλαδή, όπως εξήγησε, «το γνωσιακό μας σύστημα δεν μας επιτρέπει να αντιληφθούμε την πραγματικότητα. Λέγαμε παλαιότερα “κι όμως, η Γη γυρίζει”. Κάποτε ο κόσμος πίστευε ότι η Γη ήταν επίπεδη. Γιατί το πίστευε αυτό; Διότι αυτό ήταν το γνωσιακό του επίπεδο κατανόησης. Κάπως έτσι την πατήσαμε και τώρα και ειδικά οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις κι εν προκειμένω τα exit polls. Έβλεπαν στα δεδομένα μια πολύ μεγάλη διαφορά, όμως δεν την πίστευαν. Δεν ήταν δυνατό να υπάρχει διαφορά των 15-20 μονάδων, κάποιο σφάλμα θα υπήρχε. Εν τέλει, όλο αυτό αποδόθηκε σε ένα σφάλμα υποαντιπροσώπευσης του ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που όλοι είδαμε».

Αναφερόμενος τέλος στο εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Σιάκας εκτίμησε πως «βρισκόμαστε σε κάτι καινούριο. Αυτό το φαινόμενο δεν το έχουμε ξαναδεί πρόσφατα, να έχουμε δηλαδή ένα κόμμα που παίρνει 40% και από εκεί και πέρα, να έχουμε κόμματα που βρίσκονται πέριξ αυτού. Το ενδιαφέρον που προκύπτει σε αυτή τη φάση επικεντρώνεται στο ποια θα είναι η μοίρα του χώρου της κεντροαριστεράς, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι στο χώρο της κεντροδεξιάς έχουμε έναν αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή που σημείωσε μια εμφατική νίκη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.