Γιαννης Λεβεντης, υποψηφιος δημαρχος Κομοτηνης με τη «Λαικη Συσπειρωση»

«Όποιος από τους υπολοίπους και να είναι στη δημοτική αρχή τα βάρη θα πέσουν ακόμη μια φορά στους δημότες»

«Μοναδική λύση που να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες των δημοτών είναι η διεκδίκηση»

Να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής επιδιώκει η Λαϊκή Συσπείρωση ώστε να μπορέσει δυναμικότερα να διεκδικήσει για τις ανάγκες των πολλών. Αυτό προέκρινε ως το μείζον της συμμετοχής της δημοτικής παράταξης στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, ο επικεφαλής κ. Γιάννης Λεβέντης, αποδίδοντας στις λοιπές παρατάξεις του δήμου «διαχειριστική» λογική και διάθεση απέναντι στα προβλήματα.

Ο κ Λεβέντης τόνισε πως ο δήμος θα πρέπει να διεκδικεί απέναντι στην κεντρική εξουσία και κάλεσε τους δημότες να σκεφτούν ποιοι είναι αυτοί που αγωνίζονται πραγματικά μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για να λυθούν τα καθημερινά προβλήματα και αντιστοίχως να ψηφίσει.

Ο λόγος στον ίδιο όμως αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Λεβέντη παρατηρούμε ότι το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ανανεωμένο.

Γ.Λ.: Εμείς δίνουμε το βάρος στους υποψήφιους. Η λογική μας λέει ότι το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα πρέπει να απαρτίζεται από αγωνιστές υποψήφιους, ο καθένας στο χώρο του που να παλεύει για τα καθημερινά προβλήματα, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού της πόλης και τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρος. Με αυτή τη φιλοσοφία δώσαμε τη μάχη το προηγούμενο διάστημα και μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο και έτσι έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση ότι θα πρέπει να υπάρχουν και εκείνες οι δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο που θα πρέπει να διεκδικούν.

ΠτΘ: Να μείνουμε στη θητεία που ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους. Αν σας ζητούσαμε να μας κάνετε έναν απολογισμό αυτής της θητείας τι θα μας λέγατε;

Γ.Λ.: Την προηγούμενη τετραετία συναντήσαμε καταστάσεις πρωτόγνωρες και για εμάς ακόμα και για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Την περίοδο του κορωνοϊού οι συνεδριάσεις γίνονταν ηλεκτρονικά ή δια περιφοράς, παρότι εμείς επιμέναμε πως με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας θα έπρεπε να γίνονταν δια ζώσης, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργούν τα συλλογικά όργανα, στη λογική ότι θα πρέπει να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και παρέμβαση από τους ίδιους τους δημότες και τους δημοτικούς συμβούλους. Βάζουμε το ζήτημα αυτό γιατί το υπάρχουν νομικό πλαίσιο τις κατοχυρώνει μόνιμα, παρότι παρήλθαν τα περιοριστικά μέτρα και η παρούσα δημοτική αρχή εκμεταλλεύτηκε το παράθυρο αυτό, ώστε να γίνονται συνεδριάσεις είτε ηλεκτρονικά είτε δια περιφοράς. Στεκόμαστε εκεί για να καταδείξουμε και τη σύμπλευση που συναντήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο  και από τις άλλες παρατάξεις. Δεν μπορεί ο προγραμματισμός των προσλήψεων που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο φέτος τον Φεβρουάριο που δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα να έρχεται σε διά περιφοράς συνεδρίαση. Δηλαδή να μη συζητείται καθόλου το πώς θα πρέπει να στελεχωθεί ο δήμος, ένας δήμος που είναι ήδη υποστελεχωμένος ακόμη και με βάση το οργανόγραμμα, το οποίος υστερεί κατά πολύ των αναγκών του δήμου. Σήμερα ο δήμος είναι στελεχωμένος σε ένα ποσοστό 40-50% και αυτό αντανακλάται στην καθημερινότητα των δημοτών.

Εμείς εκφράζουμε την άποψη πως τα περισσότερα προβλήματα που συναντά ο πολίτης στην καθημερινότητά του έχουν να κάνουν και με τη στελέχωση των υπηρεσιών. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι βολεύει και τη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις να μη γίνεται συζήτηση. Άλλωστε και τώρα, προεκλογικά, βλέπουμε πως η αντιπαράθεση γίνεται με βάση το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση λέμε πως θα πρέπει να υπάρχει διεκδίκηση από την κεντρική διοίκηση και για τη στελέχωση και για την επαρκή χρηματοδότηση, γιατί τα χρήματα που δίνονται από το κράτος δεν επαρκούν για να λυθούν τα προβλήματα στο δήμο μας.

«Καλούμε τον κόσμο να μην περιμένει σωτήρες, αλλά να διεκδικήσει»

ΠτΘ: Η λύση για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που περιγράψετε ποια είναι;

Γ.Λ.: Θεωρούμε ότι η μοναδική λύση που να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες των δημοτών είναι η διεκδίκηση. Εμείς με τις δυνάμεις μας στο παρόν δημοτικό συμβούλιο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα προβλήματα των δημοτών και για αυτό ζητάμε και την ενίσχυση των δυνάμεών μας. Παρεμβήκαμε δυναμικά στις περιπτώσεις κοπής ρεύματος στα σχολεία ή σταθήκαμε δίπλα στις σχολικές καθαρίστριες για να δώσω μερικά μόνο παραδείγματα.

ΠτΘ: Το ΚΚΕ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές βγήκε ενισχυμένο. Αισιοδοξείτε για αντίστοιχες επιδόσεις και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Γ.Λ.: Εννοείται ότι αισιοδοξούμε και από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών, αλλά κυρίως την αισιοδοξία την παίρνουμε από τον κόσμο, από τους εργαζομένους στις μάχες που δώσαμε έξω στο δρόμο. Γιατί τα προβλήματα, κακά τα ψέματα, δεν λύνονται όλα μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Χρειάζεται και η δυναμική παρέμβαση του κόσμου, γι’ αυτό και λέμε ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Αποδεδειγμένα αυτό ισχύει και καλούμε τον κόσμο να μην περιμένει σωτήρες, αλλά να διεκδικήσει στην κατεύθυνση να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του γιατί από τη μια έχουμε το κράτος που υπερφορολογεί τους πολίτες μαζεύει χρήματα και τα διαθέτει για την υποτιθέμενη ανάπτυξη, τα δίνει δηλαδή στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη επιβαρύνει τον λαό σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία με επιπλέον δαπάνες που θα έπρεπε να αναλάβει το ίδιο. Αντίστοιχα και στην τοπική διοίκηση η κατεύθυνση που δίνεται και συμφωνούν οι λοιπές παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο είναι αυτή.

«Τα όποια έργα γίνανε, έγιναν αποσπασματικά και όχι για να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες»

ΠτΘ: Άρα οι δικές σας προτεραιότητες δεν είναι στα αναπτυξιακά έργα αλλά στην επίλυση βασικών προβλημάτων των δημοτών.

Γ.Λ.: Έχοντας πρόσφατα τα παραδείγματα των πυρκαγιών στην περιοχή και των πλημμυρών στη Θεσσαλία, εμείς τονίζουμε ότι εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου και της υποχρηματοδότησης, ούτε καν σχεδιάστηκαν να γίνουν πλήρη έργα που να απαντούν στις ανάγκες των δημοτών για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία και την αντισεισμική θωράκιση.  Τα όποια έργα γίνανε, έγιναν αποσπασματικά και όχι για να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Ή για να μιλήσουμε για τον δήμο Κομοτηνής, βλέπουμε ότι όποια έργα έγιναν αφορούν αποκλειστικά το κέντρο της πόλης, ενώ πρόκειται για έναν ιδιαίτερο δήμο που ξεκινά από τα ορεινά του νομού και φτάνει μέχρι την παραλία, με 47 οικισμούς και έναν μεγάλο αστικό ιστό. Περπατώντας κανείς προς τα έξω, βλέπει αυτό που οι περισσότεροι το περιγράφουν ως εγκατάλειψη και έτσι είναι, καθώς δεν γίνονται έργα στις γειτονιές, ώστε να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι, παιδικές χαρές ή σχολεία. Και βέβαια ίδια κατάσταση επικρατεί και στους οικισμούς.

ΠτΘ: Το μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ποιο είναι;

Γ.Λ.: Εμείς καλούμε τους δημότες του Δήμου Κομοτηνής να σκεφτούν το πλαίσιο που βάζει η Λαϊκή Συσπείρωση, το οποίο παλεύεται και υπηρετείται δυναμικά από τους υποψηφίους του. Καλούμε τους δημότες να επιλέξουν σε αυτή την πολιτική κατεύθυνση. Επειδή σε αυτές τις εκλογές της τοπικής διοίκησης οι υποψήφιοι είναι πολλοί  και καθένας έχει από έναν γνωστό ή συγγενή, εμείς καλούμε τον κόσμο να επιλέξει τη Λαϊκή Συσπείρωση που στέκεται και διεκδικεί για τους δημότες. Το προηγούμενο διάστημα είδαμε ότι ανέβηκαν οι τόνοι της προεκλογικής αντιπαράθεσης για ζητήματα όμως που έχουν να κάνουν μόνο με τη διαχείριση των ζητημάτων. Εμείς λέμε ότι όποιος από τους υπολοίπους και να είναι στη δημοτική αρχή  τα βάρη θα πέσουν ακόμη μια φορά στους δημότες. Εμείς καλούμε τον λαό του δήμου να το πάμε αλλιώς αυτή τη φορά, να μην πάμε σε μία από τα ίδια, με την πεπατημένη. Αισιοδοξούμε για το αποτέλεσμα. Έτσι κι αλλιώς θα είμαστε εδώ την επόμενη ημέρα να παλεύουμε μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.