Γιαννης Γκαρανης: «Πελατειακες λογικες» στην χρηματοδοτηση του Δημοτικου Σχολειου Κοσμιου

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού εκφράζει ερωτηματικά για τον τρόπο επιλογής του σχολείου ζητώντας επιπρόσθετη χρηματοδότηση για το σύνολο των σχολικών μονάδων του Δήμου

Τις ευχαριστίες του αλλά και την διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο έδρασε στην περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου του Κοσμίου, έναντι των άλλων σχολικών μονάδων του Δήμου Κομοτηνής εκφράζει σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής εκφράζει τις ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και των υπολοίπων μελών της δημοτικής αρχής για την εξασφάλιση των επιπλέον κονδυλίων που αναμένεται να δώσουν λύση στο πρόβλημα των αναγκαίων συντηρήσεων και επισκευών που απαιτεί η σχολική μονάδα, εκφράζοντας ωστόσο ερωτηματικά τόσο ως προς την εκτέλεση των εργασιών από φορείς που δεν έχουν την ευθύνη εκτέλεσής τους, όσο και για την επιλογή μόνο της εν λόγω σχολικής μονάδας έναντι της απαιτούμενης αύξησης του ποσού της κρατικής επιχορήγησης για το σύνολο των σχολικών μονάδων του νομού Ροδόπης.

Μάλιστα όπως επισημαίνει ο ίδιος η λογική που ακολουθήθηκε θυμίζει «πελατειακές λογικές τύπου “Μπάρμπα στη Κορώνη”» γεγονός που «δεν αρμόζει σ’ ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο Κράτος, που η λειτουργία του διέπεται από νόμους και θεσμικές διαδικασίες» για να ζητήσει τέλος επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση και για τις υπόλοιπες σχολικές κτηριακές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη.

Κατ’ αρχάς, ως Δήμαρχος Κομοτηνής θα ήθελα να σας μεταφέρω τις θερμές προσωπικές μου ευχαριστίες, αλλά και σύνολης της Δημοτικής Αρχής, για την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων από αυτά που μας αποστέλλει το Κράτος προς τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού Κοσμίου του Δήμου Κομοτηνής για τον εξωραϊσμό του σχολικού συγκροτήματος.

Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο μοναδικός υπεύθυνος εκ του νόμου για την ορθή και ασφαλή εκτέλεση των όποιων τεχνικών παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες είναι οι Δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες.  

Πώς είναι δυνατόν να εκτελούνται εργασίες από φορείς που δεν έχουν καμία απολύτως θεσμική ευθύνη και ταυτόχρονα να έχει εκ του νόμου ο Δήμος την απόλυτη ευθύνη για τη σωστή εκτέλεση των εν λόγω εργασιών;

Θα μου επιτρέψετε επιπρόσθετα να σας ενημερώσω ότι κατά το τρέχον έτος για τη συντήρηση των 62 σχολικών μας κτηρίων το Υπουργείο Εσωτερικών μας διέθεσε το ποσό των 218.700 ευρώ. Δηλαδή, 3.527,41 ευρώ ανά σχολική μονάδα. Ποσό ούτως ή άλλως παντελώς ανεπαρκές για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων μας. Ο Δήμος μας -όπως κάθε χρόνο- πρόσθεσε και φέτος από ίδιους πόρους επιπλέον κονδύλια και δημοπράτησε έργο συντήρησης των σχολικών μας μονάδων ύψους 1.000.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, τα χρήματα είναι ελάχιστα, καθώς τα σχολεία μας είναι πολλά και οι ανάγκες τους ακόμη περισσότερες.  

Εσείς ως Γραφείο Πρωθυπουργού χρηματοδοτήσατε μόνο ένα εκ των σχολείων μας με επιπλέον ποσό, που είναι υπερδιπλάσιο από την επίσημη χρηματοδότηση, ενώ θα μπορούσατε να μεριμνήσετε για την άμεση αύξηση του ποσού της Κρατικής χρηματοδότησης για το σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας, αλλά και του ακριτικού μας Δήμου.

Δεν αρμόζει σ’ ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο Κράτος, που η λειτουργία του διέπεται από νόμους και θεσμικές διαδικασίες, οι επίσημοι φορείς του να συμπεριφέρονται με πολιτικά κριτήρια που διέπονται από πελατειακές λογικές τύπου «Μπάρμπα στην Κορώνη».

Ευελπιστούμε να μας εγκρίνετε και να μας αποστείλετε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και για τις υπόλοιπες σχολικές κτηριακές μονάδες του Δήμου Κομοτηνής.

Με εκτίμηση,

ο Δήμαρχος Κομοτηνής,

Ιωάννης Γκαράνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.