Γιαννης Γκαρανης: «Κανενα σχολειο του Δημου Κομοτηνης δεν θα μεινει χωρις ρευμα»

Η απάντηση του Δημάρχου Κομοτηνής στις καταγγελίες της «Σύμπραξης Προοπτικής» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό σε σχολείο του Κοσμίου

Κανένα σχολείο του Δήμου Κομοτηνής δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σε απάντηση της δήλωσης του δημοτικού συμβούλου της δημοτικής παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Κώστα Μάινα, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη συνεργείου για την διακοπή του ρεύματος λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών στο σχολείο του Κοσμίου.

Την Πέμπτη ο κ. Μάινας δημοσιοποίησε σε ανακοίνωσή του το περιστατικό, κάνοντας λόγο για οφειλές από τον Δήμο Κομοτηνής, που δεν περιορίζονται μόνο στην εν λόγω σχολική μονάδα, θέτοντας επιτακτικά το ερώτημα αν «απειλούν τα χρέη του Δήμου Κομοτηνής με διακοπή ρεύματος τα σχολεία;».

Το θέμα έθιξε σε ανακοίνωσή της και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με ανακοίνωσή της απαιτώντας από την δημοτική αρχή να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών και με ευθύνη του Δήμου να σταματήσουν οι οχλήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε διευθυντές σχολικών μονάδων για τις οφειλές, αλλά και να καλύψει άμεσα όλες τις υποχρεώσεις των σχολικών επιτροπών από τα διαθέσιμα του δήμου ώστε τα σχολεία του δήμου να μπορούν να λειτουργήσουν ενόψει του χειμώνα.

Κληθείς να απαντήσει  ο Δήμαρχος Κομοτηνής, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» δεσμεύτηκε πως καμία σχολική μονάδα του Δήμου Κομοτηνής δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για καινούργιο πρόβλημα.

«Ο κ. Μάινας δεν κατηγορεί τις σχολικές επιτροπές, αλλά κατηγορεί τον δήμο Κομοτηνής και κάνει λόγο για χρέη του δήμου Κομοτηνής. Εγώ θα του πω το εξής:  τα χρόνια που ο δήμος Κομοτηνής χρωστούσε στους επαγγελματίες, ήταν στον “Τειρεσία” και δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το ξέρει πάρα πολύ καλά και κακώς αφήνει ο κ. Γραβάνης τον κ. Μάινα να εκτίθεται. Ήταν επί δημαρχίας Κοτσάκη, και επί αντιδημαρχίας οικονομικών του Αντώνη Γραβάνη» ανέφερε ο ίδιος στην αρχή της τοποθέτησής του.

Εμμένοντας στην ουσία της καταγγελίας ο κ.Γκαράνης έσπευσε να υπογραμμίσει πως τα σχολεία διοικούνται κατά μέρος από τις σχολικές επιτροπές, οι οποίες επιχορηγούνται με ξεχωριστό κονδύλιο από τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών. Επειδή όπως πολλές φορές στο παρελθόν έχει ειπωθεί ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν, ο Δήμος Κομοτηνής συμπληρώνει χρήματα ούτως ώστε να καλυφθεί μέρος των αναγκών για τις οποίες είναι υπεύθυνες οι σχολικές επιτροπές. Όπως έκανε σαφές ο ίδιος «αφήνουμε κάποιες οφειλές οι οποίες είναι της ΔΕΗ –η οποία μπορεί να περιμένει– προκειμένου να πληρώσουμε τους επαγγελματίες της πόλης μας και να μην έχουμε ένα πολύ μεγάλο κενό».

«Εμείς είμαστε εδώ για να συμπληρώσουμε τις σχολικές επιτροπές ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος, γιατί δεν είναι κάτι που το γνώριζαν» συμπλήρωσε για να εξηγήσει ωστόσο πως η λύση του προβλήματος αφορά στο Υπουργείο και στην αναγκαία απόφασή του για επιπλέον χρηματοδότηση που θα επαρκεί για να ξεπεραστούν τα σημερινά προβλήματα και να μπορέσουν οι σχολικές επιτροπές να ανταπεξέλθουν.

Κληθείς να απαντήσει στο τελικό ερώτημα που θέτει η «Σύμπραξη Προοπτικής» σε σχέση με τον ενδεχόμενο κίνδυνο σχολικές μονάδες να μείνουν χωρίς ρεύμα ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει πως «δεν πρόκειται να γίνει αυτό το πράγμα», δηλώνοντας την διάθεση του δήμου να ενισχύσει ακόμα παραπάνω τις σχολικές μονάδες εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ωστόσο όπως τόνισε τόσο η χρηματοδότηση από το Υπουργείο όσο και αυτή από τον Δήμο Κομοτηνής επαρκούν για την κάλυψη περίπου του 70%, για να εξηγήσει πως «θα έπρεπε να έρθει ακόμα μια ολόκληρη δόση ώστε να μπορεί το σχολείο να ανταπεξέλθει στα δεδομένα τα σημερινά».

«Τα σχολεία είναι χώρος στον οποίο δεν χωρά αντιπαράθεση»

«Παρόλα αυτά βάζουμε πλάτη κάθε φορά και όχι μόνο με τις σχολικές επιτροπές, αλλά και με τα έργα που κάνουμε στα κτίρια, που κι αυτά είχαν να συντηρηθούν από το κράτος τουλάχιστον μια εικοσαετία, και πάλι ο δήμος ανέλαβε ένα πολύ μεγάλο και γενναίο κομμάτι της συντήρησης των κτιρίων» πρόσθεσε για να επισημάνει πως «είμαστε εδώ για άλλη μια χρονιά για να συμπληρώσουμε, άλλες 800 χιλιάδες, να συμπληρώσουμε το 1 εκατομμύριο για να μπορούμε να κάνουμε σωστά σχολεία και να έχουμε σωστές κτιριακές υποδομές».

Κλείνοντας ο ίδιος θέλησε να τονίσει πως «είναι κακό να βάζουμε τα σχολεία μπροστά σε μια αντιπαράθεση η οποία φορά τους συνδυασμούς μας» για να υπογραμμίσει πως «αυτό δεν το κάναμε ποτέ, ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά, γιατί τα σχολεία είναι ένας χώρος στον οποίο δεν χωρά αντιπαράθεσης». «Παρόλα αυτά βλέπω ότι το μόνο σημείο τριβής το οποίο έχει η αντιπολίτευση είναι το τι θα γίνει με τα σχολεία μας. Τους διαβεβαιώνω ότι στα σχολεία μας δεν θα  γίνει τίποτα, θα λειτουργήσουν όπως λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια, και νομίζω ότι πρέπει να τα αφήσουν αυτά στην άκρη» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.