Γιαννης Μπαλασης, μελος Κεντρικης Συντονιστικης Επιτροπης ΑΝΤΑΡΣΥΑ «Θελουμε να παει μεχρι τελους το «Οχι» που ειπε ο λαος στο δημοψηφισμα να αναδειχθει η πιο ριζοσπαστικη και ρηξιακη πλευρα του»

«Παύση πληρωμών απέναντι στους διεθνής τοκογλύφους, ρήξη και έξοδος από την Ε.Ε. και αναζήτηση μίας άλλης διεθνιστικής πορείας και συνεργασίας και με άλλους λαούς και κινήματα, είναι η λύση για να ορθοποδήσουμε ξανά»

Στην ενίσχυση της εκλογικής της δύναμης μέσω των ψήφων της νεολαίας και των εργατών στοχεύει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου, με στόχο τη συγκρότηση ενός δυνατού εργατικού, λαϊκού αριστερού κινήματος, που θα συγκροτήσει τόσο στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά κυρίως στους δρόμους ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στις μνημονιακές κυβερνήσεις και κόμματα.
 
Με βασικούς και άμεσους στόχους την ανατροπή όλων των μνημονίων νέων και παλιών και των εφαρμοστικών τους νόμων, την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος , την άμεση και μονομερής ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, όπως είναι η προστασία των ανέργων, οι αυξήσεις των μισθών, των συντάξεων και του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και την παύση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους, την μη αναγνώριση και τη διαγραφή του χρέους και την άμεση έξοδο από το ευρωζώνη, την ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διεκδικεί την είσοδό της στο ελληνικό κοινοβούλιο προτάσσοντας την ανάγκη συγκρότησης ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων στηριγμένο στη δύναμη και το κίνημα του οργανωμένου, αγωνιζόμενου και ενωμένου λαού και τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που έδωσαν την μάχη για το «όχι της ρήξης» και το «όχι μέχρι το τέλος».
 
Την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την επόμενη μέρα των εκλογών, τους στόχους της αλλά και τη δική τους μετάφραση των υφιστάμενων δεδομένων της χώρας μας εξήγησε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Γιάννης Μπαλάσης, μαθηματικός και μέλος της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Γιάννης Μπαλάσης… 

«Αν κάτι ηττήθηκε τους τελευταίους μήνες είναι η στρατηγική που έλεγε ότι μπορούμε εντός των ασφυχτικών πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ»

ΠτΘ: Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο κ. Παντελής Βαϊνάς, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε πως θα πρέπει να στηριχτεί η ανατρεπτική αντικαπιταλιστική αριστερά και η πολιτική της πρόταση. Η πρόταση αυτή ποια είναι;
Γ.Μ.:
Θεωρούμε ότι η πρότασή μας όχι από άποψη αυτοεπιβεβαίωσης αλλά με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, τη διάψευση δηλαδή και την αποτυχία της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει στοιχεία επικοινωνίας με την πραγματικότητα. Αν κάτι ηττήθηκε τους τελευταίους αυτούς μήνες είναι η στρατηγική που έλεγε ότι μπορούμε εντός των ασφυχτικών πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρώ, της αγοράς γενικότερα και αυτού του συστήματος, να βρούμε φιλολαϊκή λύση που θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού και της νεολαίας. Αυτό το πράγμα ήταν αδύνατον και η γραμμή που έλεγε ούτε ρήξη ούτε υποταγή, στο τέλος του δρόμου είχε ένα ταπεινωτικό μνημόνιο. Για εμάς σε κάθε περίπτωση ο δρόμος για την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών, που δεν είναι άλλες από το να υπάρχουν δουλειές, μισθοί, συντάξεις, παιδεία, υγεία, δεν είναι άλλος από τον δρόμο της ανατροπής αυτής της πολιτικής, ο οποίος βρίσκεται σε κάθε περίπτωση σε ρήξη και σύγκρουση με τα ασφυκτικά πλαίσια που βάζει το ευρώ, η ευρωζώνη και το σύστημα μέσα στο οποίο στενάζουν οι λαϊκές ανάγκες.
Το «Όχι» έχει και μία ιδιαίτερη σημειολογία το τελευταίο διάστημα μιας και ο εργαζόμενος κόσμος, η νεολαία γύρισε την πλάτη στα εκβιαστικά διλήμματα στο δημοψήφισμα, την ώρα που από τη μεριά του το «Ναι» είχε έναν ολόκληρο στρατό αποφασισμένο όπως τα συστημικά ΜΜΕ, τους καναλάρχες, τους εφοπλιστές, το παλιό πολιτικό σύστημα, που έλεγαν ότι αν ο κόσμος ψηφίσει «Όχι» θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του. Το τι έκανε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γνωστό αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς αυτό το «Όχι» θέλουμε να πάει μέχρι τέλους, να αναδειχθεί η πιο ριζοσπαστική και ρηξιακή πλευρά του και με αυτό το πλαίσιο και την λογική κατερχόμαστε σε αυτή την εκλογική μάχη και ζητάμε την ενίσχυση. 

«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσει τις μάχες της στους αγώνες, στα κινήματα, εκεί τελικά που θα κριθεί το δίκαιο των ανθρώπων, με κοινή δράση με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς»

ΠτΘ: Είναι δεδομένο ότι το τρίτο μνημόνιο είναι προ των πυλών και αυτός ή αυτοί που από την 21η Σεπτέμβριου θα συνθέσουν την επόμενη κυβέρνηση θα κληθούν να υλοποιήσουν τα όσα αυτό περιέχει. Ο ρόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ποιος θα είναι εάν όντως καταφέρετε να πετύχετε την είσοδό σας στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Γ.Μ.:
Αν κάτι έχει στοιχεία αλήθειας γι’ αυτή την εκλογική μάχη, με βάση και την προηγούμενη εμπειρία, είναι ότι πρόκειται για τη μοναδική εκλογική μάχη στην οποία δεν συγκρούονται επί της ουσίας προγράμματα από τις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις. Και αυτό διότι πράγματι έχει υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο και το ασφυκτικό του πλαίσιο που ορίζει πώς θα είναι και πρέπει να είναι η επόμενη μέρα. Όπως δηλώνουν και αυτοί που είναι υποψήφιοι για κυβέρνηση, ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης, κυβέρνηση θα υπάρξει με κάθε τρόπο είτε αυτή είναι ενός μικρότερου συνασπισμού κομμάτων είτε είναι ένας μεγάλος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Άρα σε κάθε περίπτωση την επόμενη ημέρα κυβέρνηση, υπηρέτη και υλοποιητή του μνημονίου, θα έχουμε.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τη μεριά της φυσικά και δίνει τη μάχη για την είσοδό της στο κοινοβούλιο αλλά πολύ περισσότερο θα δώσει τις μάχες έξω από αυτό, στους αγώνες, στα κινήματα, εκεί τελικά που θα κριθεί το δίκαιο των ανθρώπων, με κοινή δράση με όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και τις ανατρεπτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της πάλης απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό, έτσι ώστε να μπλοκαριστούν οι όποιοι νόμοι, να ανατραπούν πλευρές αυτής της πολιτικής και πολύ περισσότερο να ανοίξει ο δρόμος, έτσι ώστε να υπάρχει μία άλλη πορεία, ένας άλλος δρόμος για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. 

«Την επομένη των εκλογών θα βρεθούμε και με τους αγωνιστές των άλλων κομμάτων της αριστεράς στο ίδιο μετερίζι, στην ίδια μεριά του αγώνα για να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση»

ΠτΘ: Στη βάση των συνεργασιών αυτών στις οποίες αναφερθήκατε πώς σχολιάζεται το κάλεσμα συνεργασίας που απηύθυνε τόσο προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσο και προς το ΚΚΕ η Λαϊκή Ενότητα;
Γ.Μ.:
Και σε αυτό το κομμάτι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει δώσει δείγματα γραφής ότι δεν φοβάται σε καμία των περιπτώσεων και μάλιστα επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και κοινή δράση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εκεί που κρίνονται τα πράγματα, στον δρόμο, στο κίνημα και στους αγώνες. Παρόλα αυτά για μία συνολική πολιτική προγραμματική συνεργασία υπάρχουν και άλλα προαπαιτούμενα που κατά τη γνώμη μας αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται. Εμπόριο ελπίδας γύρω από την ενότητα της αριστεράς σε ένα θολό πλαίσιο το οποίο αναπαράγει τις αυταπάτες και τα προβλήματα του παρελθόντος από την μεριά μας δεν θα υπάρξει. Σε κάθε περίπτωση όμως την επομένη των εκλογών θα βρεθούμε και με τους αγωνιστές των άλλων κομμάτων της αριστεράς στο ίδιο μετερίζι, στην ίδια μεριά του αγώνα για να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση.
 
Προγραμματικοί όροι συμφωνίας τόσο με τις δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας όσο και με τις δυνάμεις του ΚΚΕ για μία πολιτική προγραμματική εκλογική συμμαχία δεν υπάρχουν στο παρόν διάστημα, χωρίς αυτό να αναιρεί την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού αγώνα για την ανατροπή αυτού του μνημονίου και συνολικά αυτής της κατάστασης. 

«Ο άλλος δρόμος, που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, είναι όμως ένας δρόμος απείρως πιο ελπιδοφόρος από τη μνημονιακή και κοινωνική καταστροφή που ζούμε»

ΠτΘ: Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τίθεται κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας; Γιατί;
Γ.Μ.:
Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της Ε.Ε. και του ευρώ και του άλλου δρόμου που εμείς προτείνουμε, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως σε καμία των περιπτώσεων δεν λέμε είναι ότι ο δρόμος αυτός είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι όμως ένας δρόμος απείρως πιο ελπιδοφόρος από τη μνημονιακή και κοινωνική καταστροφή που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρώ ισούται, όπως εύστοχα τα έχουν χαρακτηρίσει διεθνής οικονομολόγοι, με έναν πολύ στενό ζουρλομανδύα με ασφυκτικά πλαίσια για την οικονομία και την παραγωγή, διαρκές μνημόνια και λιτότητα και ιδιαίτερα κρίση χρέους. Η Ε.Ε., στις τραγικές μέρες που ζούμε σήμερα, δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από βυθισμένες βάρκες στο Αιγαίο ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, φεύγοντας από τις χώρες τους, βομβαρδισμένοι από τα μαχητικά αεροσκάφη καμιά φορά των ίδιων των χωρών της Ε.Ε. Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει το πρόσωπο της Μέρκελ και του Σόϊμπλε, των μερίδων δηλαδή εκείνων του γερμανικού κεφαλαίου που απαιτούν πλήρη υποταγή των εργαζόμενων της χώρας και των υπόλοιπων λαών της Ευρώπης. Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ταπεινωτική υποταγή στα μνημόνια, στη διαρκή λιτότητα.
 
Άρα εμείς λέμε ότι ο δρόμος της παύσης πληρωμών απέναντι στους διεθνής τοκογλύφους, στην τραπεζική μαφία στην οποία ο λαός δεν χρωστάει τίποτα, ο δρόμος της ρήξης και η έξοδος από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. και αναζήτηση μίας άλλης διεθνιστικής πορείας και συνεργασίας και με άλλους λαούς και κινήματα, είναι η λύση για να ορθοποδήσουμε ξανά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.