Για τη χρηματοδοτηση της μετεγκαταστασης των κατοικων του Αλαν Κογιου ρωτα ο Δ. Χαριτου

Προτείνει να ανευρεθούν οι πόροι μέσω του «Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030»

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου ζητά από τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Εσωτερικών να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να αντιμετωπιστεί επιτέλους το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της μετεγκατάστασης των Ρομά, που ζουν επί δεκαετίες στην περιοχή του Αλάν Κογιού υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς ασφαλή στέγη και άλλες βασικές υποδομές, πράγμα που δεν επιτρέπεται να συμβαίνει σε μια πολιτισμένη και ευνομούμενη χώρα.

Ο βουλευτής σε ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή και συνυπογράφουν  16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό της υπόθεσης και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, επισημαίνοντας πως έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επιλογή, την απαλλοτρίωση, τη χωροθέτηση και τον χαρακτηρισμό μέσω του Γ.Π.Σ. του χώρου μετεγκατάστασης των Ρομά του Αλάν Κογιού,  ενώ βρίσκεται υπό έγκριση και το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της περιοχής. «Όμως» εξηγεί ο βουλευτής «οι αναγκαίες μελέτες και κατασκευές των υποδομών οδοποιίας, οδοφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, έργων κοινής ωφέλειας όπως σχολεία, αθλητικοί χώροι, πρασιές κ.α., καθώς και οι μελέτες και κατασκευές των 280 συνολικά κατοικιών που θα απαιτηθούν, έχουν πολύ υψηλό οικονομικό κόστος που προσεγγίζει τα 28.000.000 ευρώ και που αδυνατεί να επωμιστεί η Δημοτική Αρχή».

Γι’ αυτό καλεί τους Υπουργούς να φροντίσουν έγκαιρα για την ένταξη του έργου στο «Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030» ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα επιτρέψουν την υλοποίησή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.