Για παρελκυστικες τακτικες στη συγκληση του δημοτικου συμβουλιου κατηγορει τον Δημαρχο Ιασμου η αντιπολιτευση

Λαϊκή Συσπείρωση: «Πονηρά, προσπαθεί να μεταθέσει σε άλλους τις ευθύνες του»

Όραμα Αναγέννησης: «Το δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει ούτε για να δίνει άλλοθι, ούτε για να θεραπεύει τις παρανομίες τους»

Για παρελκυστικές τακτικές κατηγορεί τον Δήμαρχο Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ιάσμου, κ. Παναγιώτης Σπορίκης και η παράταξη «Όραμα Αναγέννησης». Συγκεκριμένα ο κ. Σπορίκης αναφέρεται στις προσκλήσεις που απέστειλε ο δήμαρχος για δια περιφοράς σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, κατηγορώντας τον πως, πονηρά, προσπαθεί να μεταθέσει σε άλλους τις ευθύνες του σε σχέση με τους χειρισμούς του στο ζήτημα του προσωπικού του δήμου.

«Σε ένα Δήμο υποστελεχωμένο από προσωπικό και με απελπιστικά μικρή χρηματοδότηση από το κράτος ( όπως άλλωστε όλοι οι Δήμοι) που δεν μπορεί στοιχειωδώς να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του, ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν με απόλυτα αυταρχικό τρόπο απαξιώνει υβριστικά τους υπαλλήλους, μετακινεί παράνομα τις Διευθύνσεις των υπηρεσιών του Δήμου, μετακινεί χωρίς λόγο προσωπικό, προσβάλλει υπολήψεις, θέτει σε διαθεσιμότητα και παραπέμπει υπαλλήλους στο πειθαρχικό συμβούλιο με αίτημα οριστικής απόλυσης χωρίς ουσιαστική αιτιολογία, κλείνει αυθαίρετα και παράνομα το ταμείο του Δήμου, δημιουργώντας χαοτική κατάσταση και αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών.

Και ενώ η ταμίας του Δήμου και ο αναπληρωτής της επιστρέφουν κανονικά στις θέσεις τους μετά την παρέλευση της μηνιαίας προθεσμίας που ορίζει ο νόμος για να αποφανθεί το πειθαρχικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος Ιάσμου, θέλοντας να διώξει από πάνω του τις ευθύνες για την άθλια κατάσταση που ο ίδιος με τις αποφάσεις και ενέργειες του δημιούργησε, προσπαθεί να μεταθέσει την ευθύνη στους δημοτικούς συμβούλους και στο Δημοτικό Συμβούλιο» αναφέρει αρχικά στην κριτική του ο κ. Σπορίκης.

«Πρωτοφανές στα δημοτικά χρονικά όλης της χώρας»

Εξηγώντας δε το ιστορικό της υπόθεσης σημειώνει πως ο δήμαρχος «συγκαλεί την Πέμπτη 12-1-2023 υπερεπείγον και δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο για την Παρασκευή 13-1-2023 ώστε τηλεφωνικά και χωρίς συζήτηση ο κάθε σύμβουλος να τοποθετηθεί για την αντικατάσταση του αναπληρωτή ταμία που ο ίδιος απομάκρυνε και που θα επέστρεφε στη θέση του την Τρίτη 16-1-2023 λόγω της παρέλευσης της μηνιαίας προθεσμίας που προαναφέραμε. Επίσης, δεύτερο θέμα στην ίδια συνεδρίαση είναι και η αναπλήρωση των προέδρων Ν.Π.Δ.Δ. που εδώ και ενάμιση μήνα ήταν ακέφαλα ουσιαστικά με ευθύνη του Δημάρχου και χωρίς καμία μέριμνα όλο αυτό το διάστημα για την αναπλήρωση τους. Και πώς βέβαια να μεριμνήσει για κάτι τέτοιο όταν ” σοβαρές” υπηρεσιακές ανάγκες τον καλούσαν να βρίσκεται μια στη Σάμο, μια στην Αθήνα, μια στην Κωνσταντινούπολη, μια στη Ραιδεστό παλεύοντας άοκνα για την “εθνική ασφάλεια” και το… δημόσιο συμφέρον.

Το Δ.Σ. την Παρασκευή 13-1-2023 με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψε τα προσχήματα του Δημάρχου. Τη Δευτέρα 16-1-2023 αποστέλλεται νέα πρόταση για “δια περιφοράς” και πάλι Δημοτικό Συμβούλιο πανομοιότυπο σχεδόν με το προηγούμενο με μια ουσιαστική διαφορά. Αυτή τη φορά δεν υπήρχε εισήγηση , πράγμα πρωτοφανές στα δημοτικά χρονικά όλης της χώρας.

Και ενώ η κατάσταση θα μπορούσε να επανέλθει σε μια σχετική κανονικότητα με την άρση από τον Δήμαρχο όλων των προηγούμενων, απαράδεκτων και καταστροφικών αποφάσεων του, ο ίδιος, πονηρά, προσπαθεί να μεταθέσει σε άλλους τις ευθύνες του».

Στην ανακοίνωση του ο κ. Σπορική καλεί τον δήμαρχο Ιάσμου «να συγκαλέσει δια της προέδρου άμεσα, τακτικό και όχι δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο όπου να απολογηθεί όπως οφείλει και να αντιμετωπιστεί η έκρυθμη κατάσταση που δημιούργησε». Επίσης απευθύνεται στους υπαλλήλους του δήμου καλώντας τους «να παραμείνουν ενωμένοι και να μην επιτρέψουν ξανά τέτοιες συμπεριφορές» αλλά και τους Δημότες καλώντας τους «να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα, στηρίζοντας την μόνη δύναμη στο Δ.Σ. που αντιπαλεύει στην ουσία της την ασκούμενη πολιτική».

Όραμα Αναγέννησης: «Επιεικώς απαράδεκτες οι εισηγήσεις»

Στο ζήτημα της επιλογής δια περιφοράς συνεδρίασης αναφέρθηκε και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Όραμα Αναγέννησης» επισημαίνοντας πως «είναι απαράδεκτος ο τρόπος αυτός συνεδρίασης καθώς θα μπορούσε να γίνει συζήτηση των θεμάτων δια ζώσης». Χαρακτηρίζει δε τις δύο εισηγήσεις «επιεικώς απαράδεκτες» εξηγώντας πως και τα δύο θέματα δεν μπορούσαν καν για αντικειμενικούς λόγους να συζητηθούν.

«Ποιος θα εξουσιοδοτηθεί ως Ταμίας αφού δεν είναι καν γνωστό σήμερα ποιος εκ των υπαλλήλων έχει αυτή την ιδιότητα; Την έχουν οι νόμιμα ορισθέντες υπάλληλοι τους οποίους ανέστειλε τα καθήκοντα κατά παράβαση καθήκοντός του κατασκευάζοντας εναντίον τους ψευδείς κατηγορίες ή οι υπάλληλοι που όρισε στις 9/1/2023 να ασκούν καθήκοντα Ταμία πάλι κατά παράβαση των καθηκόντων του (καθότι η μία είναι υπάλληλος ΚΕΠ και ο άλλος καμία σχέση δεν έχει με τη λειτουργία του Ταμείου); Κι αυτό θα αποτελούσε αντικείμενο τηλεφωνικής διαπραγμάτευσης;» διερωτάται η δημοτική παράταξη, συμπληρώνοντας πως «το ίδιο συνέβαινε και στο δεύτερο θέμα. Δεν αναφέρονταν πουθενά τα ονόματα αυτών που επιθυμεί να διορίσει η νυν δημοτική αρχή στη θέση του Προέδρου».

Η δημοτική παράταξη καταλήγει στο συμπέρασμα πως «αντικειμενικά ήταν αδύνατη η δια περιφοράς “συζήτηση” κατά την οποία είναι δυνατό να ψηφίζει κανείς με μονολεκτικές απαντήσεις ΝΑΙ ή ΟΧΙ» για να ξεκαθαρίσει κλείνοντας πως «το δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει ούτε για να δίνει άλλοθι στην ανικανότητα τη δική του και των συνεργατών του, ούτε για να θεραπεύει τις παρανομίες τους. Υπάρχει για να αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα θέματα που σύννομα εισέρχονται προς συζήτηση, αρνούμενο να υποκύψει στους εκβιασμούς της διοίκησης του Δήμου που μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται όχι απλά κατώτερη των περιστάσεων αλλά ένα συρφετό ανίκανων που τους ενώνει μόνο η μηνιαία αντιμισθία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.