Για 400 ψηφους εχασε την εδρα ο Ε.Στυλιανιδης

Πώς προκλήθηκε η «καραμπόλα» που επηρέασε τριεδρικές περιφέρειες

Θύμα μιας παραδοξότητας του κείμενου εκλογικού νόμου, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί σπάνια από την εμπειρία των τελευταίων ετών, έπεσε ο επί σειρά ετών βουλευτής Ροδόπης και πρώην Υπουργός με τη Νέα Δημοκρατία, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις η κατανομή των εδρών στις τριεδρικές περιφέρειες, όπως αυτή της Ροδόπης, υπόκειτο κατά κανόνα στην εκλογική δύναμη που συγκέντρωναν τα κόμματα τοπικά, ανεξάρτητα από τα ποσοστά τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον μας παραδοσιακά επικεντρωνόταν στους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ των κομμάτων στο νομό Ροδόπης- στο βαθμό φυσικά που με τα πανελλαδικά ποσοστά τους εισέρχονταν στη βουλή.
 
Με βάση τον εκλογικό νόμο, για την κατανομή στις διεδρικές και στις τριεδρικές περιφέρειες ακολουθείται η απλή αναλογική μέχρι της εξάντλησης των εδρών. Στις τριεδρικές εν προκειμένω, καταλαμβάνουν μία έδρα τα κόμματα που συγκέντρωσαν το 1/3 του συνολικού αριθμού ψήφων και ακολούθως η κατανομή γίνεται με βάση τα υπόλοιπά τους. Όπου οι εκλογικές περιφέρειες είναι τετραεδρικές και πάνω, οι έδρες κατανέμονται αρχικά με απλή αναλογική, ενώ για εκείνες που παραμένουν αδιάθετες η κατανομή ξεκινάει από το κόμμα, που εισέρχεται τελευταίο στη βουλή και με βάση τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά του(σε απόλυτο αριθμό ψήφων, όχι σε ποσοστά), μέχρι να συμπληρώσει τον αριθμό των εδρών που του αναλογεί. Ακολουθεί η ίδια διαδικασία κατανομής των αδιάθετων εδρών με το δεύτερο μικρότερο κόμμα και συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο μέχρι και το κόμμα, που κατετάγη δεύτερο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Από τις κατανομές με βάση την περιγραφείσα διαδικασία, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε παραπάνω έδρες από όσες αναλογούσαν στο πανελλαδικό εκλογικό ποσοστό της, γεγονός που ενεργοποίησε το άρθρο 8 παρ. 4 του εκλογικού νόμου, το οποίο επιτρέπει την αφαίρεση εδρών από τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, με βάση τη χαμηλότερη εκλογική δύναμη του κόμματος σε απόλυτο αριθμό ψήφων. Αξίζει να σημειωθεί ότι κέρδισε στο νήμα τις μονοεδρικές περιφέρειες της Ευρυτανίας και της Λευκάδας, με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 117 και 182 ψήφων αντίστοιχα. 

Οι τρεις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες το κόμμα  είχε τις μικρότερες επιδόσεις, ήταν κατά σειρά η Κέρκυρα (11.928 ψήφοι), η Ξάνθη(13.686) και η Ροδόπη(13.704). Η τέταρτη χειρότερη επίδοση σε τριεδρική περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που καταγράφηκε στην Άρτα(14.135).  Και αυτό σημαίνει ότι η απώλεια της βουλευτικής έδρας στη Ροδόπη και η μη εκλογή του κ. Στυλιανίδη στη νέα βουλή οφείλεται σε λίγο παραπάνω από 400 ψήφους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.