Γαλλικες εκλογες: Ο απολογισμος του Α’ γυρου και οι προβλεψεις για την συνεχεια

Στέφανος Γραβάνης: «Η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα πολλών χωρών της στροφής προς την “Alt Right”»

Ως «αναμενόμενο» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Γαλλικών εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου ο ΕΕΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Στέφανος Γραβάνης.

«Αποκρυπτογραφώντας» το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου της κάλπης που ανέδειξε πρώτο τον Εμανουέλ Μακρόν με 4,2% διαφορά από την Μαρί Λεπέν ο κ. Γραβάνης στάθηκε στην «έκπληξη» του «τρίτου», με σημαντικό όμως ποσοστό της τάξεως του 21,95%, του Ζαν Λυκ Μελανσόν που αναμένεται να καθορίσει και το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου που είναι προγραμματισμένος για τις 24ης Απριλίου.

Ο κ.Γραβάνης έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα επανάληψη των εκλογών του 2017, γεγονός παράδοξο καθώς όπως εξήγησε προ των εκλογών σε σχετικές έρευνες η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων πολιτών, σε ποσοστό 75% δήλωνε πως δεν επιθυμούσε το δίδυμο Μακρόν – Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο η ψήφος στη Μαρί Λεπέν μεταφράζεται σύμφωνα με τον ίδιο ως «ψήφος αντίδρασης» απέναντι στις πολιτικές Μακρόν, ο οποίος όπως εξήγησε ως «ευέλικτος» πολιτικός αναμένεται να πείσει εκ νέου τους Γάλλους και να αναδειχθεί εκ νέου ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων για την επόμενη πενταετία.

Στέφανος Γραβάνης όμως…

«Αναμενόμενο το αποτέλεσμα με αφαιρετικό στοιχείο την τρίτη πρόταση του Ζαν Λυκ Μελανσόν»

ΠτΘ: κ. Γραβάνη, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, δείχνει μια επανάληψη των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών του 2017. Ποια είναι η δική σας πρώτη κατανόηση του εκλογικού αποτελέσματος;

Σ.Γ.: Για κάποιον που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην γαλλική πολιτική ζωή και κοινωνία, ήταν κάτι το αναμενόμενο, διότι έτσι κι αλλιώς  είναι το ίδιο σκηνικό του 2017. Οπότε δεν προξένησε τόσο εντύπωση το αποτέλεσμα αυτό καθ’ αυτό, ωστόσο ήταν ένα στοιχείο έκπληξη η ύπαρξη της τρίτης υποψηφιότητας από την Ανυπότακτη Γαλλία,  που πάλεψε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Υπήρχε πιθανότητα κάποια στιγμή ο Μελανσόν να περάσει με 0,3% την Λεπέν, ωστόσο οι ελπίδες εξανεμίστηκαν μισή ώρα μετά, γιατί φαίνεται μπήκαν μέσα κάποια εκλογικά αποτελέσματα που ξεκαθάρισαν ότι η Λεπέν προηγούνταν του Μελανσόν.

ΠτΘ: Ο Μελανσόν αποτέλεσε ίσως και την μοναδική έκπληξη της πρώτης αυτής αναμέτρησης καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις…

Σ.Γ.: Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν μίλησε στις λαϊκές τάξεις, οι οποίες πολλές φορές ούτε εκφράζονται στις δημοσκοπήσεις, ούτε και είναι ενεργοί σε τέτοια ζητήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι στα προάστια τα λεγόμενα banlieues, το ποσοστό του Ζαν-Λυκ Μελανσόν ήταν από 40 έως και 50%. Στη Μασσαλία το ίδιο, όπως και συνολικά στον νότο που πήρε τις μεγαλύτερες πόλεις. Φανταστείτε ότι στη Αμιένη που είναι στα βορειοανατολικά και είναι ο τόπος καταγωγής του Μακρόν, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν τερμάτισε στην πρώτη θέση. Αυτό κάτι λέει.

«Δεν μπορεί ο Μακρόν να λέει ότι μειώσαμε νοσοκομειακές κλίνες για να κάνουμε οικονομία, την ώρα που όλοι ξέρουμε τι συνέβη με τον κορωνοϊό»

ΠτΘ: Αυτό επιβεβαιώνει και το σενάριο που λέει ότι η αριστερά θα είναι αυτή που θα καθορίσει και την επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά και την πολιτική ηγεσία της Γαλλίας;

Σ.Γ.: Θα το καθορίσουν όλοι, όχι μόνο η αριστερά. Το ποσοστό 22% του Ζαν-Λυκ Μελανσόν είναι ένα ποσοστό πολύ μεγάλο. Ωστόσο εννοείται πως το αποτέλεσμα θα καθοριστεί από όλους τους συμμετέχοντες σχηματισμούς, τους κεντροδεξιούς, οικολόγους, κομμουνιστές κ.ο.κ.. Ο Μακρόν πρέπει να αλλάξει πολιτική. Ήδη στη Γαλλία θεωρήθηκε μεγάλη ασέβεια το ότι δεν βγήκε σε ένα debate να συζητήσει με άλλους υποψηφίους και από σεβασμό σε αυτούς που τον ψήφισαν πριν πέντε έτη.

Η πενταετία Μακρόν δεν ήταν και η πιο εύκολη για τους Γάλλους πολίτες. Μπορεί ο Μακρόν να ήθελε να δώσει μια ώθηση στη γαλλική οικονομία, αλλά το αποτέλεσμα – με τη κρίση και όλα όσα μεσολάβησαν – ήταν μια καθημερινότητα δύσκολη για τον μέσο Γάλλο. Έφτασε ο μικρομεσαίος Γάλλος να λέει ότι δεν φτάνει ο μισθός και τα εισοδήματά του για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του το τελευταίο δεκαήμερο. Επίσης υπήρχε πολύ μεγάλη ανασφάλεια και ανεργία. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Μακρόν πρέπει να αναθεωρήσει την κοινωνική του πολιτική. Δεν μπορεί να λέει ότι μειώσαμε νοσοκομειακές κλίνες για να κάνουμε οικονομία, την ώρα που όλοι ξέρουμε τι συνέβη με τον κορωνοϊό. Στην Γαλλία έκλεισαν 17 χιλιάδες κλίνες.

«Η υποψήφια των σοσιαλιστών δεν μπορούσε να “μιλήσει” με τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπούσαν τον χώρο»

ΠτΘ: Ο κ. Μπαλαμπανίδης, Πολιτικών Επιστήμων, σε σχόλιό του, στον «ΠτΘ» προ των εκλογών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη Γαλλία υπάρχει μεν ένα ρεύμα εκδημοκρατισμού, ένα κοινωνικό ρεύμα που απαντά σε όλη αυτή την προοδευτική αξιακή ατζέντα, στον γάμο των ομοφυλοφίλων, στις πολιτικές ενσωμάτωσης των άλλων, στα ΛΟΑΤΚΙ, στα φεμινιστικά κινήματα και βεβαίως στις ανισότητες που δημιουργούνται λόγω της οικονομικής κατάστασης, «ατζέντα» που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της αριστεράς ωστόσο δεν βρίσκει πολιτική εκπροσώπηση. Θεωρείται ότι το κέρδισε αυτό το στοίχημα η γαλλική αριστερά;

Σ.Γ.: Εδώ θα πρέπει να δούμε ποια είναι και τι θεωρούμε Γαλλική αριστερά. Για παράδειγμα το σοσιαλιστικό κόμμα, είχε από τα χαμηλότερα ιστορικά ποσοστά. Και αυτό γιατί η υποψήφιά τους, η δήμαρχος του Παρισιού, δεν μπορούσε να «μιλήσει» με αυτά τα κοινωνικά στρώματα που ψήφιζαν και εκπροσωπούσαν το σοσιαλιστικό κόμμα. Δεν μπορούσε να μιλήσει γιατί ήταν δήμαρχος του Παρισιού, δεν είχε καμία επαφή με την υπόλοιπη Γαλλία, και πολλές φορές δεν είχε ξεκάθαρο σοσιαλιστικό πρόγραμμα όπως παλαιότερα και όπως πιθανώς οι ψηφοφόροι θα επιθυμούσαν.

«Τα ποσοστά της  Λεπέν αυξήθηκαν γιατί η ψήφος σε αυτήν μεταφράστηκε ως αντίδραση στην πολιτική Μακρόν»

ΠτΘ: Οι δύο πρωταγωνιστές της χθεσινής αναμέτρησης είναι ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρί Λεπέν. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη η Ευρώπη στέκεται αμήχανα απέναντι τόσο την ιδία όσο και στο ποσοστό που έλαβε την πρώτη Κυριακή. Η ίδια βέβαια την τελευταία πενταετία επέλεξε να κατεβάσει τους τόνους σε ό,τι αφορά την ακροδεξιά της ατζέντα. Τι έκανε σωστά η Μαρί Λεπέν και βλέπουμε να διατηρεί αυτά τα ποσοστά που είχε το 2017;

Σ.Γ.: Τα ποσοστά της αυξήθηκαν γιατί η ψήφος στην Λεπέν μεταφράστηκε ως αντίδραση στην πολιτική Μακρόν. Όλος αυτός ο χώρος από κέντρο και προς δεξιά, απελπίστηκε από την πολιτική κατάσταση και του χώρου του και στράφηκαν προς την Μαρί Λεπέν. Όπως επίσης και πολλά στρώματα των εργατικών τάξεων, ειδικά στα βορειοανατολικά της Γαλλίας. Επίσης τα ποσοστά της ίσως αυξήθηκαν γιατί προσφέρει κάποιες «εύκολες» λύσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στο 5% από το 20% που είναι σήμερα. Έκανε ένα μείγμα προτάσεων για να μπορέσει να προσεταιριστεί οικονομικά και κοινωνικά όλον αυτόν τον κόσμο που εκπροσωπεί. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στους Γάλλους πολίτες υπάρχει και μια κρίση συνείδησης. Δηλαδή σε περίοδο κρίσης συχνά ανατρέχουμε στο παρελθόν, στη νοσταλγία και στις ευτυχισμένες μέρες του παρελθόντος, και η Μαρί Λεπέν κατάφερε να τους το μεταδώσει.  Όπως κατάφερε να μεταδώσει συναισθήματα, ασφάλειας με τη ρητορική για τον διωγμό όλων των μεταναστών που δεν έχουν νόμιμα χαρτιά, την προτεραιότητα στους Γάλλους πολίτες κ.ο.κ.

ΠτΘ: Προφανώς την βοήθησε και η υποψηφιότητα του επίσης ακροδεξιού και μάλιστα πιο ακραίου από την Λεπέν Ερίκ Ζεμούρ…

Σ.Γ.: Ακριβώς. Ο Ζεμούρ έφτασε στο σημείο να λέει ακραία πράγματα και μάλιστα ανεφάρμοστα όπως το ότι οι μουσουλμάνοι πολίτες για να ενσωματωθούν θα πρέπει να αλλάξουν το μικρό τους όνομα. Ή μιλούσε για μαζικές εκτοπίσεις και μετακινήσεις προς τις χώρες καταγωγής τους κ.ο.κ.

Στην αρχή και τα μέσα της προεκλογικής περιόδου υπήρχε πολύ μεγάλος ενθουσιασμός στον χώρο αυτόν. Στον χώρο των συντηρητικών, των πατριωτικών, των εθνικιστικών, ο οποίος έφτασε ακόμα και σε ποσοστά της τάξεως του 13-14%, λίγο πολύ δηλαδή στα ποσοστά που ήταν και η Μαρί Λεπέν. Όσο περνούσε ο καιρός τα ποσοστά αυτά άρχισαν τα πέφτουν γιατί ακριβώς ο κόσμος κατάλαβε ότι το πρόγραμμά του δεν είχε κάτι να προσφέρει στους γάλλους πολίτες. Οπότε η πλευρά που ενδεχομένως θα ψήφιζε Ζεμούρ ακολούθησε τη λογική  «καλύτερα η Λεπέν».

ΠτΘ: κ. Γραβάνη αυτό σημαίνει ότι η Γαλλία στρέφεται προς την ακροδεξιά;

Σ.Γ.: Δεν είναι η ναζιστική ακροδεξιά. Είναι η νέα “Alt Right”που την βλέπουμε και σε πολλές άλλες χώρες. Ένα μείγμα «προστασίας» της ίδιας καταγωγής, της εθνικής ταυτότητας, με κάποια μέτρα ανακούφισης πρώτα των συμπατριωτών μας και των υπολοίπων.

«Στο τέλος οι ψηφοφόροι πιστεύω ότι θα κινηθούν υπό την λογική “καλύτερα Μακρόν παρά Λεπέν”»

ΠτΘ: Ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί νικητής του πρώτου γύρου. Πώς κρίνεται εσείς τα έως τώρα δεδομένα; Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή στον δεύτερο γύρο και πόσο ρεαλιστικούς κρίνετε τους φόβους για μεγάλη αποχή;

Σ.Γ.: Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα εξαγγείλει, και θα παρακολουθώ στενά την προεκλογική του εκστρατεία μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Ωστόσο τον θεωρώ πολύ ευέλικτο πολιτικό και πιστεύω ότι θα «αναστηθεί» γιατί έχει την πειθώ. Όταν πας για πρόεδρος έχει μεγάλη σημασία τι βγάζεις στον κόσμο απέναντί σου και στη συγκεκριμένη περίπτωση στους ψηφοφόρους. Πιστεύω ότι έχει καταλάβει κάποια πράγματα, θα πείσει τον κόσμο και αρκετούς που τον ψηφίζουν και είναι σε αυτόν τον χώρο ότι θα βελτιώσει κάποια πράγματα προς όφελος των πολιτών, αν και δεν πιστεύω ότι θα γίνουν πολύ καλύτερα τα πράγματα και θα έχει θεαματικές αλλαγές. Ό,τι θα γίνει θα το δούμε μετά τις 25 Απριλίου.

Ως προς την αποχή σε έρευνες που έγιναν πριν τις εκλογές το 75% των Γάλλων έλεγε ότι δεν επιθυμούσε έναν δεύτερο γύρο με τους Μακρόν – Λεπέν αλλά να που έγινε.  Αυτά είναι και τα παράδοξα. Εάν υποτεθεί ότι θα πάρει το ποσοστό των ψηφοφόρων του Ζεμούρ και του Nicola Dupont-Aignan που είναι 1,5% περίπου, η Λεπέν δεν έχει άλλη δεξαμενή ψηφοφόρων. Μπορεί κάποιος να είναι απογοητευμένος και να πει «γιατί να πάω να ψηφίσω αφού δεν με ικανοποιούν οι υποψήφιοι». Πιστεύω ωστόσο ότι μετά την επόμενη Κυριακή οι ψηφοφόροι θα αρχίσουν να σκέφτονται υπό την λογική «καλύτερα Μακρόν παρά Λεπέν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.