Γαλλια: Η επομενη ημερα της καταψηφισης της προτασης μομφης για τον Μακρον

Ο Στέφανος Γραβάνης, μέλος ΕΕΠ της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ μιλά για την «συσχέτιση» της πολιτικής κρίσης αλλά και της κοινωνικής αναταραχής στην Γαλλία με την Ελλάδα

Με «έλλειμα» μόλις εννέα ψήφων καταψηφίστηκε η διακομματική πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν στη Γαλλία, το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαρτίου, στην οποία είχαν «καταφύγει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης με στόχο την απόρριψη της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, στην οποία αντιδρά μια μεγάλη πλειοψηφία της Γαλλικής κοινωνίας.

Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, όχι αρκετές για να φτάσουν τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης, η οποία θα έβαζε την χώρα σε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική κρίση, η οποία ήδη χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη που καλείται να αντιμετωπίσει ο Εμανουέλ Μακρόν στην έως τώρα θητεία του.

Και αν το προχθεσινό αποτέλεσμα θεωρείται «ανάσα» για τον Γάλλο Πρόεδρο, η άποψη αυτή απέχει πολύ από την πραγματικότητα, καθώς όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές και αυτή η αποτυχία του να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.

Κι όλα αυτά με την Γαλλία, σε κοινωνικό επίπεδο, να βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς μεταξύ άλλων στις κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την καταψήφιση της πρότασης μομφής δεν έλλειψαν για ακόμα μια φορά οι καταγγελίες για χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών, ενώ για αύριο Πέμπτη ετοιμάζεται μια ακόμα γενική απεργία, σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια σειρά τομέων της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

Πραγματικό το ζήτημα διακυβέρνησης της χώρας

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Στέφανος Γραβάνης, μέλος ΕΕΠ της Γαλλικής Γλώσσας στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ τα παραπάνω αποτελούν καθρέφτη του πραγματικού ζητήματος διακυβέρνησης που η Γαλλία αντιμετωπίζει και το οποίο θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον μέσω της πιθανής αδυναμίας της Πρωθυπουργού και του Προέδρου Μακρόν να «περάσουν» τα υπόλοιπα νομοσχέδια που σχεδιάζουν. Η δύσκολη διακυβέρνηση Μακρόν δεν «έπεσε» κεραυνός εν αιθρία δεδομένου, ότι η πλειοψηφία του μετά και τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ήταν ισχνή, ενώ μέσα σε αυτήν βρίσκονται και βουλευτές οι οποίοι δεν επιθυμούν να «στιγματιστούν» ή συνδεθούν με την περίοδο της προεδρίας του. 

Άμεση παρέμβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων διεκδικούν οι Γάλλοι πολίτες

Υπονομευτικά στις κινήσεις του Εμανούελ Μακρόν, λειτουργούν και προγενέστερες δηλώσεις του τις οποίες ο κ.Γραβάνης υπενθύμισε, σύμφωνα με τις οποίες, το 2019, είχε δεσμευτεί για την μη αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης λόγω της «επιβάρυνσης» της οικονομίας αλλά και της επιδείνωσης της ήδη μεγάλης ανεργίας. «Το πρόβλημα είναι κοινωνικό» επεσήμανε ο ίδιος, εξηγώντας πως οι Γάλλοι πολίτες ζητούν πλέον την άμεση παρέμβασή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να μην μπορούν οι εκπρόσωποί τους, σε έναν κλειστό χώρο όπως η βουλή να ψηφίζουν και να αποφασίζουν για το μέλλον τους πράγματα που θα τους είναι αργότερα δυσάρεστα».

Αν η αντίδραση της Γαλλικής κοινωνίας μπορούσε να μετουσιωθεί σε ένα ερώτημα αυτό θα ήταν το «πού βαδίζουμε» εξήγησε, τονίζοντας πως υπάρχει μεγάλη αναταραχή η οποία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η χρήση του άρθρου 49 που επιτρέπει παρά την καταψήφιση ενός νομοσχεδίου την έγκρισή του, δεν χρησιμοποιείται στην Γαλλία για πρώτη φορά, γεγονός που εντείνει ακόμα περισσότερο την οργή και τις αντιδράσεις των πολιτών, οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται.

Οι διαμαρτυρίες αυτές δεν είναι «αναίμακτες» δεδομένου ότι τον γύρο του διαδικτύου κάνουν εικόνες και βίντεο, που δείχνουν υπέρμετρη χρήση αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών, περιστατικά τα οποία όπως τόνισε ο κ.Γραβάνης είναι υπαρκτά, για να υπενθυμίσει πως στις κινητοποιήσεις του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» διαδηλωτής είχε χάσει το μάτι του από λαστιχένια σφαίρα.

Στους πολιτικούς συσχετισμούς του 2027 στραμμένο το ενδιαφέρον

Το βασικό ζήτημα στο οποίο θα πρέπει κανείς να εστιάσει είναι το τι θα γίνει στις εκλογές του 2027, δεδομένου ότι το σύστημα εκλεγμένου προέδρου χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή με «ισχνή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οδηγούν σε αυτές τις καταστάσεις. «Το θέμα είναι ποιοι πολιτικοί συσχετισμοί θα υπάρχουν στη Γαλλία. Ο πιο κοντινός εταίρος του Μακρόν ήταν το κόμμα της δεξιάς των ρεπουμπλικάνων στους οποίους επίσης διαφαίνεται σήμερα μια κρίση. Γύρω στους εννιά βουλευτές ψήφισαν την πρόταση μομφής, και σήμερα ίσως παραπεμφθούν στα όργανα του κόμματός τους. Υπάρχει λοιπόν μια περίσκεψη του τι θα γίνει, γιατί το κόμμα του Μακρόν αποτελούνταν και από πρώην στελέχη και πολιτικούς που προέρχονταν από την κεντροαριστερά, και από την κεντροδεξιά, οπότε δεν ξέρουμε σε αυτούς τους χώρους τι θα γίνει και πιστεύω θα έχουμε ακόμα νέες τέτοιες συμμαχίες, για τις εκλογές του ’27. Θα αλλάξει το τοπίο» σημείωσε.

Στην άμεση κοινωνική αντίδραση ο συσχετισμός Ελλάδας -Γαλλίας

Ερωτηθείς για το «αποτύπωμα», εφόσον υπάρχει, της πολιτικής κρίσης στην Γαλλία αλλά και της κοινωνικής αναταραχής, στην Ελλάδα, ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως θα υπάρχει μεν, ωστόσο η κατάσταση στη Γαλλία έρχεται να δείξει ότι  η πολιτική και όσοι είναι στη διακυβέρνηση της χώρας, θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη τις προτεραιότητες των πολιτών, και των λαών. «Όλες αυτές οι διαδηλώσεις είναι σαν ένα είδος άμεσης δημοκρατίας, υπό την έννοια ότι έχεις μια άμεση αντίδραση. Θα υπάρξει ένα νομοσχέδιο και την άλλη μέρα μπορεί να υπάρξουν διαδηλώσεις» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «θα πρέπει οι πολιτικοί πια να λαμβάνουν υπόψη τους στην καθημερινότητα τόσο την ποιότητα ζωής και ευτυχία των πολιτών, αλλά και τις προσδοκίες τους. Δεν  γίνεται να ψηφίζεις νομοσχέδια τα οποία εκφράζουν μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια και αφορούν την καθημερινότητα και τη ζωή μας, όπως είναι η υγεία, το νερό, η παιδεία, κλπ και τα εργασιακά».

Ο ίδιος έφερε το παράδειγμα και των εγχώριων αντιδράσεων, με τελευταίο το παράδειγμα των κινητοποιήσεων κατά του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού, για να καταδείξει ότι σε σχέση και με το πρόσφατο παρελθόν, υπάρχει μεταξύ των δύο κοινωνιών, «συσχετισμός ως προς την κοινωνική αντίδραση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.