Γ. Πεταλωτης: «Οταν σε εμπιστευονται, πολιτικα και εκλογικα,  ανθρωποι που δεν πιστευες οτι θα σε εμπιστευτουν, απο μονο του ειναι πολυ μεγαλη καταξιωση»

Ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλά για τη «συνειδητή» υποψηφιότητα του και την ανάγκη «έργων ουσίας» για την Ροδόπη

Για την έως τώρα πορεία του στα της πολιτικής ζωής του τόπου, και όχι μόνο, αλλά και για την εκ νέου κάθοδό του στις εθνικές εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ.Γιώργος Πεταλωτής.

Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία της μνήμης του παρελθόντος προκειμένου να τίθενται οι βάσεις του παρόντος ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας έπειτα από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου 2023.

Ακόμη, έγινε λόγος και για την επόμενη μέρα της Ροδόπης, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη τόνωσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. 

Γιώργος Πεταλωτής όμως αναλυτικά…

«Ζούμε στη δημοκρατία και αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα»

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή, βρισκόμαστε σχεδόν στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου και οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις…

Γ.Π: Θέλει πραγματικά πολλά κότσια για να είναι κανείς υποψήφιος. Πρέπει να έχεις θάρρος, ακόμη και θράσος μερικές φορές, για να συμμετέχεις σε μια προεκλογική διαδικασία, να εκτίθεσαι σε ό,τι λες και ό,τι κάνεις ή ακόμη και σε ό,τι δεν λες και δεν κάνεις σε όλη την προεκλογική περίοδο. Γι’ αυτό θέλω να ευχηθώ να είναι μια επιτυχημένη προεκλογική περίοδος σε όλους τους υποψηφίους, όλων των κομμάτων, γιατί ζούμε στη δημοκρατία και αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα. Ζούμε σε μια Ελλάδα που έχει καταφέρει να είναι μια δημοκρατική χώρα και οι εκλογές και τα κόμματα είναι μέρος αυτής. Όσο και αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το πολιτικό σύστημα, όσα παράπονα και να έχει κανείς, είναι στιγμές δημοκρατίας.     

ΠτΘ: Οι αντεγκλήσεις, οι διαφορετικές απόψεις και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, είναι έντονα στοιχεία αυτών των εκλογών. Όπως είπατε κι εσείς, πάντα οι προεκλογικές περίοδοι είναι καιροί δημοκρατίας. Τι έχει όμως αλλάξει και το βλέπουμε όλο αυτό;

Γ.Π: Είναι μια προεκλογική περίοδος διαφορετική από αυτές του παρελθόντος. Χτυπήματα κάτω από τη μέση δεν είδα σε όλες εκείνες τις προηγούμενες. Το ότι σήμερα υπάρχουν διαστρεβλώσεις και εμμονές, θεωρώ ότι οφείλεται στην ανασφάλεια πολλών υποψηφίων,  την οποία  βγάζουν με ένα τρόπο, που αν το καταλάβαιναν θα το σταματούσαν, καθώς εντείνει την αμφιβολία στο πρόσωπο τους. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε όλοι μας ψύχραιμοι και να δούμε τα ουσιαστικά ζητήματα της κοινωνίας, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η Ροδόπη. Οι υποψήφιοι, συνυποψήφιοι, όλων των κομμάτων όπου έχουμε κοινούς τόπους, θεωρώ ότι είναι κρίμα να παρασύρονται. Τα περιβάλλοντα πολλές φορές λειτουργούν παρασιτικά και μπορεί να σε παρασύρουν σε συμπεριφορές, οι οποίες δεν είναι δικές σου και να εκτίθεσαι για μία ζωή μετά. Γιατί ζούμε σε μια μικρή περιφέρεια, είμαστε καθημερινά μαζί, είμαστε συνάδελφοι. 

«Είμαι πολύ πιο έμπειρος, με πολύ λιγότερες ανασφάλειες σε σχέση με το παρελθόν»

ΠτΘ: Σε σχέση με τις παρελθούσες υποψηφιότητες σας και απ’ όποια θέση έχετε υπηρετήσει, ποιο είναι το καινούριο με το οποίο λειτουργείτε, ή οι διαφορές τις οποίες βλέπετε σε επίπεδο κοινωνικό αυτή τη φορά;  

Γ.Π: Πρώτα απ’ όλα σε σχέση με το πρόσωπο μου, είμαι πολύ πιο έμπειρος, με πολύ λιγότερες ανασφάλειες, γιατί αυτό που κάνω είναι πολύ συνειδητή επιλογή. Γνωρίζω καλύτερα τι μπορώ να κάνω, ώστε να βοηθήσω την περιοχή μου. Ο μόνος σκοπός μου είναι να προσπαθήσω να ενδυναμώσω τη Ροδόπη, η οποία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ως προς τους πολίτες βλέπω διαφορές. Υπάρχει αμφισβήτηση και υπάρχουν οι νέες γενιές, τις οποίες εμείς οι πολιτικοί δεν μπορούμε να «πιάσουμε» και αυτό είναι μεγάλο έλλειμμα για το πολιτικό σύστημα. Εκείνο που μπορώ να πω, είναι ότι συντάσσονται δίπλα μου και άνθρωποι, οι οποίοι ανήκαν σε άλλα κόμματα στο παρελθόν. Ένα ακόμη θετικό ζήτημα είναι ότι οι πολίτες της μειονότητας, έχουν αρχίσει να απελευθερώνονται περισσότερο, κάτι που δεν συναντούσα στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Όταν σε εμπιστεύονται, πολιτικά και εκλογικά,  άνθρωποι που δεν πίστευες ότι θα σε εμπιστευτούν, αυτό από μόνο του είναι πολύ μεγάλη καταξίωση.           

ΠτΘ: Για κάθε ένα από τα πρόσωπα, τα οποία κατά καιρούς είτε έχουν διεκδικήσει ή υπηρετήσει τον τόπο, ο κόσμος έχει κάτι να πει. Εσείς τι πιστεύετε για το πρόσωπό σας;

Γ.Π: Χάλασα αρκετά αφηγήματα και τάραξα λιμνάζοντα νερά, τα οποία βόλευαν να είναι συγκεκριμένοι στην εξουσία. Δεν υπάρχει μονιμότητα στις βουλευτικές έδρες, είναι καλό να υπάρχει εναλλαγή και μάλιστα όταν εκ του αποτελέσματος βλέπουμε μια Ροδόπη να παρακμάζει επί χρόνια. Δεν υποβαθμίζω κανέναν, το να είναι κανείς υποψήφιος βουλευτής έχει πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος, πόσο μάλλον να είναι εν ενεργεία βουλευτής. Εκτίμηση μου είναι ότι χρειάζεται αλλαγή στη Ροδόπη και νομίζω είναι εκτίμηση και του κόσμου, που βλέπει μια Ροδόπη να απαξιώνεται ολοένα χωρίς μέλλον και προοπτική. 

«Να βλέπουμε τι υπάρχει από το παρελθόν ώστε να βάζουμε τις βάσεις στο σήμερα»

ΠτΘ: Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση σας για το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής, το οποίο εγκαινιάσατε το 2011 με τον τότε αρχηγό του ΓΕΣ, πώς βλέπετε τώρα πράγματα που έχετε συναντήσει στο παρελθόν και «έχετε βάλει την υπογραφή σας»; Τελικά η μνήμη είναι ένα σημαντικό στοιχείο;

Γ.Π: Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, ώστε να θυμόμαστε όλοι τι κάναμε. Τόσο λόγω χαρακτήρα, όσο και επειδή βρέθηκα να είμαι μέλος μιας κυβέρνησης όταν στη κυριολεξία η χώρα χρεοκοπούσε. Προτεραιότητα μου δεν ήταν η προσωπική επικοινωνιακή πολιτική. Το ότι και με τη δική μου συμβολή, όπως και με τη συμβολή του αρχηγού ΓΕΣ, σήμερα η Κομοτηνή έχει ένα Στρατιωτικό Μουσείο, που το επισκέπτονται απ’ όλη τη χώρα, δεν θα το βρει κανείς γραμμένο πουθενά τα τελευταία χρόνια. Δεν έχω βάλει καμία πινακίδα που να λέει το όνομα μου, το θεωρώ ξεπερασμένο και υποβαθμιστικό της νοημοσύνης των πολιτών. Ένα δεύτερο, είναι η στρατολογία της περιφέρειας εδώ στη Ροδόπη. Προκειμένου να υπάρχει οικονομία, να γίνεται εξοικονόμηση και σωστότερη δουλειά, αποφασίστηκε να υπάρχει ένα στρατολογικό γραφείο ανά περιφέρεια. Έτσι, ενώ έριζε η Ξάνθη έχοντας έτοιμο κτίριο μέσα στη μεραρχία, θεώρησα ότι έπρεπε να γίνει στην Κομοτηνή, καθώς συνιστά έδρα της περιφέρειας. Κάναμε μια πολύ μεγάλη δουλειά τότε με τον προσκοπισμό, που με δική του περιουσία χτίστηκε αυτό το κτίριο. Δεν ήταν τίποτα εύκολο. Μία άλλη περίπτωση αποτελεί το επίδομα παραμεθορίων στους δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο επανήλθε με δική μου επιμονή. Το να είναι κανείς δημόσιος υπάλληλος, σε μια ακριτική περιοχή χρειάζεται και επιβράβευση και κίνητρο για να συνεχίσει. Υπάρχει και μια σειρά άλλων έργων ουσίας τα οποία θα αναφέρω στην προεκλογική μου ομιλία.  

«Πρέπει να βλέπουμε τι υπάρχει και μπορεί να παραμείνει από το παρελθόν, ώστε να βάζουμε τις βάσεις στο σήμερα»

ΠτΘ: Άρα, κ. Πεταλωτή και το μήνυμα σας για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση είναι να επανέλθει η μνήμη αλλά να δούμε και το παρόν και το μέλλον….

Γ.Π: Επί των ημερών μου ως υπουργός, κρατούσα με νύχια και με δόντια το Ειρηνοδικείο Σαπών, τη ΔΟΥ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, Επιθεώρηση Εργασίας, την Αγροτική και την Εθνική Τράπεζα. Δεν εννοώ ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν έκαναν τίποτα. Θεωρώ ότι πρέπει να βλέπουμε τι υπάρχει και μπορεί να παραμείνει από το παρελθόν, ώστε να βάζουμε τις βάσεις στο σήμερα. Μια περιοχή πλήρως αποδομημένη σε δημόσιο επίπεδο, δεν μπορεί να προσελκύσει κόσμο και εδώ και χρόνια δεν σημειώθηκε καμία κυβερνητική παρέμβαση προς ανάταση της ευημερίας των Σαπών. Θεωρώ ότι σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με συλλόγους, επιμελητήρια και φορείς, επιβάλλεται η ανάγκη μιας νέας αρχής για την Ροδόπη.

«Για να πάει η χώρα μπροστά, πρέπει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας να έχει όρους και πρόγραμμα»

ΠτΘ: Το νούμερο ένα σενάριο σε πανελλαδικό επίπεδο είναι το ζήτημα των συνεργασιών. Αν πάμε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να συμμετέχει σε αυτό, θα μπορούσαμε να σας δούμε σε μια θέση ευθύνης;     

Γ.Π: Ως προς το ζήτημα της προσωπικής μου καταξίωσης δεν με αφορά καθόλου κάτι τέτοιο. Έχω ζήσει τα «μεγαλεία» του υπουργικού θώκου, σε μια χώρα που κατέρρεε. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι το επίπεδο συνεργασιών και συγκλίσεων, όπου εμείς πάντοτε σαν ΠΑΣΟΚ κι εγώ προσωπικά, ήμασταν υπέρ τους. Αντιλαμβάνομαι τη σημασία των συναινέσεων και γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, οι όποιες συγκλίσεις και κυβερνητικές συνεργασίες, οφείλουν να έχουν σταθερές βάσεις. Για να πάει η χώρα μπροστά, πρέπει οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας να έχει όρους και πρόγραμμα. Ακόμη, ο πρωθυπουργός και οι βασικοί υπουργοί θα πρέπει να είναι πρόσωπα κοινής αποδοχής, αλλιώς συνεργασία ενός μεγάλου κόμματος με ένα μικρότερο, προκειμένου να γίνεται το μπαστούνι του πρώτου, εμάς δεν μας αφορά.          

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή, πολύς λόγος γίνεται στο νομό μας για την ανεργία και τις προοπτικές απασχόλησης των πολιτών. Πιστεύετε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μπορεί να αναστραφεί;

Γ.Π: Έρχομαι από συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου, όπου συζητήθηκαν μεγάλα προβλήματα όπως η πολύ μεγάλη μετανάστευση νέων της περιοχής μας, η ακρίβεια, η ανεργία και η φτώχεια. Συζήτηση έγινε και για τη Βιομηχανική Περιοχή, η οποία χρειάζεται κίνητρα για υγιή επιχειρηματικότητα με ανθεκτικές θέσεις εργασίας. Ως προς αυτό, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έφερε η Νέα Δημοκρατία, δίνει στο νότιο Έβρο 70% κίνητρα και μάλιστα άμεσα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Θράκης δίνει 30%  και μάλιστα μέσω φορολογίας. Αυτό είναι κοροϊδία. Συζητώντας και με επιχειρηματίες, θεωρώ ότι υπάρχει εδώ μια καλή βιομηχανική περιοχή και χρειάζεται η επόμενη κυβέρνηση να ξαναδεί το ζήτημα, διότι χωρίς ουσιαστικά και ελεγχόμενα κίνητρα και ανθεκτικές θέσεις εργασίας δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ακόμη ένα ζήτημα είναι ότι όχι απλώς δεν γίνεται το δεύτερο εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά και το πρώτο που υπάρχει εδώ μέχρι το 2030 θα πάψει να λειτουργεί. Κατανοούμε λοιπόν τι ερήμωση έρχεται στην περιοχή μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.