Φτανουν, η δεν φτανουν οι ωρες για την καθαριοτητα των σχολειων;

Η ανάγκη για επιπλέον ώρες στις καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής διχάζει τη διοίκηση και τις ίδιες

Κατηγορίες από την αντιπολίτευση για λάθος χειρισμούς της δημοτικής αρχής

Η διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ της Δημοτικής Αρχής από τη μια πλευρά, και του σωματείου των καθαριστριών στα σχολεία από την άλλη, για το αν το ωράριό τους επαρκεί για να γίνει σωστά ο καθαρισμός των σχολείων, ήταν εμφανής κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου.

Το θέμα με το ωράριο, είχε έρθει και στο παρελθόν στο Συμβούλιο, όμως αναβλήθηκε για να δώσει το παρών και εκπρόσωπος των καθαριστριών, όπως και έγινε στη συνεδρίαση, με την πρόεδρο του σωματείου κ. Γεωργία Ευαγγελοπούλου, να καταθέτει το αίτημα για την αύξηση των ωρών σε καθαρίστριες που απασχολούνται σε μεγαλύτερα σχολεία, μιας και αναγκάζονται να μένουν στο χώρο πέρα του ωραρίου τους για να γίνει σωστά η εργασία τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες κορωνοϊού.

Δουλεύουν περισσότερες ώρες και θέλουν να τις πληρώνονται

Να σημειωθεί πως πέρυσι εργάζονταν 64 άτομα στην καθαριότητα των σχολείων του Δήμου, άλλες με πλήρες ωράριο, και άλλες με μειωμένο.

Φέτος, με το Υπουργείο να δίνει συγκεκριμένες ώρες (14 λιγότερες κατά τις καθαρίστριες, οι ίδιες κατά τη διοίκηση) αλλά μεγαλύτερη ευελιξία στην πρόσληψη, ο Δήμος Κομοτηνής επέλεξε να προσλάβει περισσότερες καθαρίστριες, 75 άτομα, αλλά όλες με πεντάωρα, με αποτέλεσμα όμως σε πολλές περιπτώσεις να αναγκάζονται να μένουν παραπάνω.

«Καθόμαστε παραπάνω ώρες, γιατί έχουμε το φιλότιμο, όμως πρέπει να μας δώσουν περισσότερες ώρες» ανέφερε, ενώ ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα σχολεία θεωρεί πως δεν έχει γίνει δίκαια κατανομή στα τετραγωνικά.

Ανέφερε δε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πως πολλές καθαρίστριες των οποίων τα ωράρια «σπάνε» μεταξύ δύο σχολείων, δεν προλαβαίνουν να μετακινηθούν και να καλύψουν και τις δύο δομές.

Θα μπορούσαν, σημείωσε, να κάνουν το πεντάωρό τους κανονικά και να αφήνουν βρώμικα τα σχολεία, όμως θα πρέπει να δει το θέμα ο Δήμος ή η κυβέρνηση.

Μύδροι από την αντιπολίτευση

Το θέμα αφορά αποκλειστικά την διοίκηση, μιας και οι προσλήψεις και οι κατανομές δεν είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόλα αυτά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν εξηγήσεις από την διοίκηση, τόσο για το γεγονός ότι επέλεξε να πάρει μόνο μερικής απασχόλησης, αν και όλες με πεντάωρα (παλιότερα οι μερικής απασχόλησης είχαν λιγότερες ώρες) αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατανομή τους.

Μάλιστα τόνισαν πως σε αρκετούς δήμους επιλέχθηκε να υπάρχουν πλήρους απασχόλησης καθαρίστριες, έστω και όχι όλες, ενώ υπήρξαν και μομφές κατά της δημοτικής αρχής λόγω της αναφοράς της κ. Ευαγγελοπούλου ότι αναγκάζονται να μένουν περισσότερες ώρες μετά από αίτημα διευθυντών ή καθηγητών.

Κατηγόρησαν δε την διοίκηση πως με τις επιλογές της, αλλά και την στάση της στη συνέχεια, ενέτεινε το πρόβλημα.

Δικαιότερη φέτος θεωρεί την κατανομή ο Δήμαρχος Κομοτηνής

Αφού ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Στράτος Τσακιρίδης ξεκαθάρισε πως οι ώρες που είχαν πέρυσι, σε σχέση με τις φετινές είναι ίδιες, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, αναφέρθηκε τόσο στην επιλογή των πεντάωρων, όσο και στην προσέγγιση που ακολούθησε ο Δήμος στο συγκεκριμένο θέμα.

Για τις καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης σε άλλους δήμους, σημείωσε πως ο Δήμος Χαλανδρίου, που τέθηκε ως παράδειγμα κατά τη συνεδρίαση από την αντιπολίτευση, επέλεξε να έχει καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης, με αποτέλεσμα όμως να προσλάβει μικρότερο αριθμό, κάτι που συνέβη και στους άλλους Δήμους που πήραν αυτό το δρόμο.

«Θα μπορούσαμε να παίρναμε λιγότερες καθαρίστριες, στο περυσινό σύνολο, και κάποιες να τις είχαμε πλήρους ωραρίου, και άλλες με 4 ή 3 ώρες μερικής εργασίας» σημείωσε.

Φέτος τις αύξησαν σε 75 (μαζί με 12 μόνιμες καθαρίστριες), και έτσι σε μεγαλύτερα σχολεία, από 2 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης έχουν τρεις μερικής, με όσες βρίσκονται σε σχολεία με μικρότερο ωράριο, βοηθούν στα μεγαλύτερα σχολεία.

Φάνηκε ανοιχτός στο να προστεθούν ώρες σε κάποιες καθαρίστριες, αν χρειάζεται, πρότεινε όμως, για να μην αδικηθεί καμία, αυτές να επιλεγούν με κλήρωση, κάτι στο οποίο ήταν επιφυλακτική η αντιπολίτευση. Σημείωσε πάντως πως είναι δύσκολο να κάνουν την επέκταση σε πλήρες ωράριο, μιας και δεν υπάρχουν οι πόροι.

Μετά από αρκετή ώρα συζήτησης, όπου οι διάφορες πλευρές επαναβεβαίωναν τα όσα είχαν προηγουμένως ειπωθεί, ο Δήμαρχος τόνισε πως θα γίνει μια διερεύνηση, από τον αρμόδιο του Δήμου, για τις ανάγκες των κτιρίων μαζί με τις καθαρίστριες, και θα επανέλθουν στο θέμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.