Φραγμα Γρατινης: Διαφωνια Υπ. Περιβαλλοντος και ΔΕΗ για το αν υπαρχει νομικο κωλυμα για την υπογραφη συμβασης με τη ΔΕΥΑΚ

Ζήτημα επάρκειας νερού προβάλλει επιπλέον η Επιχείρηση

Ένα «γαϊτανάκι» διαφορετικών εκτιμήσεων τόσο για νομικά ζητήματα όσο και για πραγματικά δεδομένα αποκαλύπτουν οι απαντήσεις που έλαβε από τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, για το φράγμα Γρατινής και τη σκοπούμενη υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΥΑΚ για τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής.

Η απάντηση του υπουργείου

Από τη μία το υπουργείο Περιβάλλοντος στην απάντησή του διαπιστώνει πως δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την υπογραφή της σχετικής απαιτούμενης σύμβασης μεταξύ ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ,  καθώς «το γεγονός ότι δεν αναφέρεται η χρήση της ύδρευσης στο Σχέδιο Διαχείρισης, δεν αποκλείει ανάλογη χρήση οποτεδήποτε υπάρχει η ζήτηση και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι υδατικοί πόροι. Επίσης, δεν είναι προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνεται ένα υδατικό σύστημα στο Μητρώο Προστατευόμενων Περιοχών, προκειμένου να δοθεί από αυτό άδεια χρήσης ύδατος για ύδρευση». Μάλιστα το υπουργείο στην απάντησή του ξεκαθαρίζει συμπερασματικά πως «δεν υφίσταται κώλυμα από τις προβλέψεις της 1ης Αναθεώρησης, ώστε να προχωρήσει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και Δήμου Κομοτηνής και η αρμόδια Δ/νση Υδάτων ΑΜΘ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης να εξετάσει τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος για ύδρευση, με την προϋπόθεση εφαρμογής του Μέτρου Μ12Β0403 της 1ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θράκης».

Η απάντηση της ΔΕΗ

Από την άλλη η ΔΕΗ επιμένει πως «(…) ο ταμιευτήρας Γρατινής αποτελεί ιδιαίτερα τροποποιημένο υδατικό σύστημα λιμναίου τύπου για το οποίο οι καθορισμένες χρήσεις νερού αφορούν αποκλειστικά στη βιομηχανία και άρδευση» και πως «ο ταμιευτήρας δεν περιλαμβάνεται στο Μητρώο Προστατευόμενων περιοχών του Υδατικού Διαμερίσματος και η χρήση νερού του για την κάλυψη αναγκών ύδρευσης δεν προβλέπεται» και άρα πως «δεν δύναται να υπογράψει συμφωνητικό που αφορά σε υδροληψία από τον Ταμιευτήρα Γρατινής». Επιπλέον προβάλλει τον λόγο της μη συμμετοχής της, «τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργία του Έργου».

Ζήτημα επάρκειας νερού

Πέραν όμως το νομικού ζητήματος, η ΔΕΗ εκφράζει και φόβους περί μη επάρκειας του νερού σε περίπτωση που υπογραφεί η σύμβαση.  Όπως θυμίζει το φράγμα Γρατινής κατασκευάστηκε και αδειοδοτήθηκε με κύριο σκοπό την υδροδότηση του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Κομοτηνής της ΔΕΗ Α.Ε και την κάλυψη αναγκών του σε νερό για ψύξη και ατμοηλεκτρική παραγωγή. Οι παραπάνω ανάγκες, για υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης της υφιστάμενης Μονάδας, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ανέρχονται σε ποσότητες περί τα 4,5 εκατ. κυβικά μέτρα ετησίως. Όμως ενόψει της μελλοντικής αναβάθμισης του ΑΗΣ Κομοτηνής και αύξησης της θερμοηλεκτρικής του ισχύος, οι ανάγκες του Σταθμού σε νερό προβλέπεται να αυξηθούν κατά 20% περίπου σε σχέση με τις υπάρχουσες και εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 5,5 εκατ. m3 εκατ. κατ’ έτος για υψηλό συντελεστή εκμετάλλευσης της Μονάδας.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τον προβλεπόμενο αναδασμό στην περιοχή της κοινότητας Γρατινής, εκτιμάται ότι οι ετήσιες απολήψεις νερού από το φράγμα για εξυπηρέτηση αναγκών άρδευσης θα αυξηθούν από 0,8 εκατ. m3 που είναι σήμερα, στα 2,5 εκατ. m3. Επιπρόσθετα και σύμφωνα με τους όρους της ΚΥΑ ΕΠΟ ταμιευτήρα Γρατινής  προβλέπεται απόδοση μόνιμης οικολογικής παροχής νερού 188m3/h κατάντη του φράγματος που αντιστοιχεί σε 1,65 εκατ. m3 νερού κατ’ έτος.

«Λαμβάνοντας υπόψη ωφέλιμο όγκο ταμιευτήρα Γρατινής ίσο με 11,6 εκατ. m3, γίνεται αντιληπτό ότι σε περίπτωση απολήψεων νερού για άλλες χρήσεις πέραν των προαναφερόμενων σε σύνολο 9,65 εκατ. m3-, ο ταμιευτήρας Γρατινής θα λειτουργεί οριακά ως προς τα ανανεώσιμα αποθέματα του. Σε περίπτωση δε ξηρού έτους, τα παραπάνω ανανεώσιμα αποθέματα δεν εξασφαλίζονται, πόσο μάλλον αν προστεθούν τα επιπλέων 2, 5 εκατ. m3 νερού που απαιτεί η ΔΕΥΑΚ για ύδρευση» τονίζει η ΔΕΗ στην απάντηση της.

Κλείνοντας δε σημειώνει με νόημα πως «η ΔΕΗ Α.Ε. είναι εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Εποπτεύεται ως προς τις πτυχές της λειτουργίας της από φορείς της Πολιτείας όπως η ΡΑΕ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τα εκάστοτε αντίστοιχα Προβλεπόμενα από το Νόμο. Ωστόσο η Διοίκηση της, υπόκειται σε λογοδοσία πρωτίστως στους μετόχους της Εταιρείας, χωρίς βεβαίως να υποβαθμίζει την ευθύνη της ως καλός εταιρικός πολίτης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με αυτό ως δεδομένο, η Επιχείρηση προτίθεται να συνεχίσει να είναι αρωγός προς την τοπική κοινωνία, επιδεικνύοντας τον κοινωνικό της χαρακτήρα όπως έχει διαχρονικά αποδείξει».

Δ. Χαρίτου: «Άλλα λέει ο υπουργός άλλα κάνει στην πράξη η εποπτευόμενη από τον ίδιο διοίκηση της ΔΕΗ»

Καυστικά σχολίασε τις απαντήσεις που έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, που τονίζει πως «άλλα λέει στα λόγια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκας και άλλα κάνει στην πράξη η εποπτευόμενη από τον ίδιο διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ, που  αρνείται επίμονα να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΥΑ Κομοτηνής, ώστε να υλοποιηθεί το έργο της μεταφοράς νερού από το φράγμα Γρατινής στη μονάδα επεξεργασίας πόσιμου ύδατος της Κομοτηνής».

Όπως εξηγεί ο βουλευτής, «ο υπουργός  στην απάντησή του μας διαβεβαιώνει στα λόγια ότι δεν υφίσταται κανένα κώλυμα στο να προχωρήσει η εν λόγω προγραμματική σύμβαση, ενώ την  ίδια στιγμή αυτοαναιρείται όταν μας  παραπέμπει σε έγγραφα της ΔΕΗ ΑΕ με τα οποία η διοίκησή της εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη. Συγκεκριμένα η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει πως αδυνατεί να διαπραγματευτεί  τη συγκεκριμένη σύμβαση με την ΔΕΥΑΚ, γιατί κατά την δική της άποψη υπάρχουν κωλύματα. Ενώ δεν αναγνωρίζει την υπουργική απόφαση (ΑΔΑ 625Θ4653Π8-9Σ2) έγκρισης των περιβαλλοντικών ορών του 2018, ισχυριζόμενη ψευδώς, όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα, ότι εκδόθηκε ερήμην της η έγκριση του  έργου μεταφοράς νερού για την «Υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής από το φράγμα Γρατινής».

«Οφείλει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να ασκήσουν το ρόλο τους για να ξεπεραστούν  οι αβάσιμοι λόγοι που  προσχηματικά επικαλείται ο εποπτευόμενος από αυτούς φορέας, η ΔΕΗ, ώστε να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν ένα έργο τεράστιας σημασίας για την ομαλή υδροδότηση του Δήμου Κομοτηνής. Διαφορετικά η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τους ίδιους και δεν θα μπορούν να κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της ΔΕΗ», τονίζει ο κ. Χαρίτου κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.