Φως στις επαναστασεις του σημερα δινει η φλογα του Πολυτεχνειου

Εκδήλωση από τις τοπικές οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ στην Κομοτηνή

Το μήνυμα του πολυτεχνείου στο σήμερα, 50 χρόνια μετά, συζήτησαν οι τοπικές οργανώσεις του ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση) και της νΚΑ (νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση) στην εκδήλωση που πραγματοποιήσαν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν οι φωνές δύο διαφορετικών γενεών, του Παύλου Αντωνόπουλου, αγωνιστή του πολυτεχνείου και μέλος της Π.Ε. του ΝΑΡ, και της Χριστίνας Ζαμπετάκη, φοιτήτριας νομικής ΔΠΘ και μέλος της νΚΑ.

Η νεολαία έχει τις δυνατότητες για την επανάσταση

Όπως τόνισε ο κ Αντωνόπουλος, σε μια εποχή που οι ανταγωνιστικοί ιμπεριαλισμοί αναδύονται ξανά, τα μηνύματα του πολυτεχνείου είναι ακόμα πιο επίκαιρα, όπως τότε.

«Αυτό που είχε γίνει τότε, σε όλη τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα, και ιδιαίτερα με την έξαρσή του στο πολυτεχνείο, έδειξε ότι η νεολαία, αν και είχε κατηγορηθεί από πολλές πλευρές ως η νεολαία του Γουέμπλει, μέσα σε μερικούς μήνες κατάφερε να οργανωθεί και να προχωρήσει στην κατάληξη της Νομικής και του Πολυτεχνείου» σημείωσε.

Έτσι και σήμερα, η νεολαία μπορεί να οργανωθεί και να επαναλάβει αυτό που έγινε τον Νοέμβρη του ’73. Άλλωστε γεγονότα σαν και αυτά, και οι επαναστάσεις, δεν προαναγγέλονται, αλλά λαμβάνουν χώρα ξαφνικά. Σήμερα, οι εξελίξεις που έχουμε εντός και εκτός Ελλάδας, με την άνοδο των φασιστών σε πολλές περιοχές της Ευρώπης είναι πολύ αρνητικό στοιχείο, τόνισε.

Στη χώρα μας, σημείωσε, δόθηκε ένας ανελέητος αγώνας, ιδιαίτερα μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από τη δράση των φασιστικών και των ναζιστικών οργανώσεων.

Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει απάντηση, τόσο στο δρόμο, όσο και ιδεολογικά και πολιτικά, ώστε να μην είναι υπό την επιρροή τους στρώματα του πληθυσμού που παρασύρονται από το λαϊκισμό τους.

Σύνδεση της αντιδικτατορικής εξέγερσης με τον αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό χαρακτήρα της

Από την πλευρά της η κ. Χριστίνα Ζαμπετάκη σημείωσε πως αυτό που προσπαθούν να κάνουν πανελλαδικά αυτή την περίοδο, είναι να συνδέσουν τον αγώνα του πολυτεχνείου και την εξέγερση που έγινε τότε, που δεν ήταν μια απλή αντιδικτατορική εξέγερση, πάλη και αγώνας, αλλά είχε ένα ευρύτερο αντιιμπεριαλιστικό και ταξικό χαρακτήρα.

Για αυτό και προσπαθούν να συνδέσουν τους σημερινούς αγώνες και τα κινήματα, και να βρουν τις κοινές συνισταμένες που μπορούν να οδηγήσουν στα σημερινά Πολυτεχνεία.

«Η επίθεση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, οι έντονες αντιθέσεις, η εξαθλίωση της εργατικής τάξης, η επίθεση στην παιδεία είναι συνθήκες που όντως μπορούν να φέρουν μια ρήξη και ανατροπή του συστήματος, να υπάρξει και η συνείδηση από το επαναστατικό υποκείμενο γενικότερα» τόνισε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.