Φορολογικες επιβαρυνσεις φερνουν οι αλλαγες των αντικειμενικων και στην ΑΜΘ

Μενέλαος Μαλτέζος, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου «Θα πληρώνει ο κάτοικος της Λεπτοκαρυάς και του Κέχρου επιπλέον ΕΝΦΙΑ για να απαλλαγεί η μεγάλη περιουσία»

Η κυβέρνηση εξαπολύει πόλεμο τόσο στη λαϊκή περιουσία όσο και στους εργαζόμενους

Την άποψη πως οι νέες αντικειμενικές αξίες θα φέρουν επιβαρύνσεις στα φτωχότερα στρώματα όλης της χώρας αλλά και την περιφέρειάς μας, εξέφρασε ο κ. Μενέλαος Μαλτέζος, Οικονομολόγος μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού επιμελητηρίου, εκπρόσωπος των προοδευτικών οικονομολόγων και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου.

Βλέπει μάλιστα πίσω από τις αλλαγές προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλλαχθούν από «οικονομικά βάρη» οι μεγάλες περιουσίες εις βάρος των πιο λαϊκών περιοχών, συνεχίζοντας την πάγια πολιτική της κυβέρνησης.

Ο κ. Μαλτέζος σχολίασε αρνητικά και τις αλλαγές που φέρνει ο νέος εργασιακός νόμος, με τον οποίο η κυβέρνηση «κηρύσσει πόλεμο στους εργαζόμενους», ενώ μίλησε και για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα αναδρομικά του 12% και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν.

Αρνητικές συνέπειες στην πλειοψηφία των πολιτών από τις αντικειμενικές

Αλυσιδωτές αντιδράσεις φέρνουν οι νέες αντικειμενικές τιμές που ανακοινώθηκαν, σημείωσε ο κ. Μαλτέζος, με αρνητικές συνέπειες στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, και ιδιαίτερα στις λαϊκές πόλεις και τις «φτηνές» περιοχές, γιατί εκεί έρχονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ως παράδειγμα έφερε τον οικισμό της Λεπτοκαρυάς, στην πρώην κοινότητα Αισύμης στον Έβρο, όπου η τιμή ζώνης είναι 450 ευρώ, κάτι που θεωρεί πως θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών άλλωστε συμπαρασύρει μαζί της και 18 φόρους, ενώ επηρεάζει και την απαλλαγή φόρων, αυξάνει το κόστος της μεταβίβασης, ενώ επηρεάζει παροχές όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το κοινωνικό τιμολόγιο και άλλα.

Ειδικά για τις ανακοινώσεις για τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως ενώ έβαινε μειούμενος στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έδωσε το 2019 φοροαπαλλαγές κυρίως προς τις μεγάλες ιδιοκτησίες, και σε αυτή την κατεύθυνση θεωρεί πως συνεχίζει.

Τον ανησυχεί ιδιαίτερα δε η δήλωση του κ. Σταϊκούρα, ότι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη για τον ΕΝΦΙΑ η αλλαγή των αντικειμενικών, όμως σημασία έχει ποιοι θα επιβαρυνθούν.

«Αυτό που στοχεύει η ΝΔ είναι να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων, που πληρώνουν οι μεγάλες περιουσίες, και θα πληρώνει ο κάτοικος της Λεπτοκαρυάς και του Κέχρου επιπλέον ΕΝΦΙΑ για να απαλλαγεί η μεγάλη περιουσία» εκτίμησε ο ίδιος.

Βάλλει κατά των δυνάμεων της εργασίας ο νόμος Χατζηδάκη

Σχολιάζοντας το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που βρισκόταν υπό ψήφιση στη Βουλή, ο κ. Μαλτέζος τόνισε πως βάλλει ευθέως κατά των δυνάμεων της εργασίας.

«Η κυβέρνηση κηρύσσει πόλεμο στους εργαζόμενους, γιατί αφαιρείται κάθε διάταξη προστατευτικού δικαίου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα μετά από μεγάλους και αιματηρούς αγώνες των εργαζομένων» ανέφερε, με το θέμα του ωραρίου, των συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής ελευθερίας να τίθενται εν αμφιβόλω. Πιστεύει δε πως αποτελεί συμπλήρωμα του νομοσχεδίου για την κατάργηση του ασύλου, για τις συγκεντρώσεις και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Βλέπουμε τη ΝΔ να υλοποιεί τις ιδεολογικές της εμμονές. Ότι το μοναδικό πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα είναι το κόστος εργασίας» ανέφερε, φέρνοντας ως παράδειγμα πολλές διατάξεις που κινούνταν σε αυτή την κατεύθυνση όλη την προηγούμενη περίοδο, που θεωρεί πως μεταβιβάζουν εισόδημα από την εργασία προς το κεφάλαιο.

Πιστεύει μάλιστα πως η κυβέρνηση είναι πολιτικά απομονωμένη και σφυροκοπείται από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, παρά την προσπάθεια της να το «περιτυλίξει» στην ενσωμάτωση διεθνών συμβάσεων και κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Αντίθετα μεταφέρει τον έλεγχο της αγοράς εργασίας από τον στενό πυρήνα του κράτους σε μια «ανεξάρτητη» αρχή, ο επικεφαλής και η διοίκηση της οποίας θα καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση. Την ίδια ώρα, η πολυδιαφημισμένη κάρτα εργασίας, σημείωσε, δεν είναι πανάκεια.

Θεωρεί επίσης πως προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, με την κίνηση για την κήρυξη της απεργίας της ΑΔΕΔΥ ως παράνομη με αφορμή τις πανελλήνιες, και πως η κυβέρνηση μετέρχεται οποιουδήποτε τεχνάσματος προκειμένου να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να φέρει σε σύγκρουση κομμάτια της κοινωνίας, για να πετύχει τον σκοπό της, την ικανοποίηση της κυρίαρχης παρασιτικής ελίτ της χώρας που θέλει να έχει φτηνή και ελαστική εργασία.

Ειδικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ, που είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης, πιστεύει πως το οξύ δημογραφικό πρόβλημα και η μετανάστευση, εσωτερική και εξωτερική, θα εντείνει το φαινόμενο ερημοποίησής της.

Προτάσεις για πιστωτικό στο 12%

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στα προβλήματα που υπάρχουν με την καταβολή των αναδρομικών της επιδότησης του εργατικού κόστους του 12%, που είχε ανασταλεί από το 2010 λόγω προβλημάτων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πριν το καταργήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Όμως λόγω των δικαστικών αποφάσεων, μετά από προσφυγή επιχειρήσεων, για την καταβολή του 12%, η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει λύση με τον συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, όμως θεωρεί πως το μέτρο σχεδιάστηκε από την αρχή στο πόδι, παρά τις τυμπανοκρουσίες των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών.

Και παρά το ότι ο νόμος έχει τροποποιηθεί τρεις φορές, και πάλι έχει πρόβλημα για τις συνεπείς επιχειρήσεις, που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, για να συμψηφιστούν, και αυτό ανέδειξε ο ίδιος με το σχόλιό του και οι σύλλογοι λογιστών της Θράκης, ζητώντας άμεσα λύση από το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας πιστωτικό στην ΑΑΔΕ για να καλυφθούν οι μη ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους.

Σε αυτή τη δυσκολία, σημείωσε, πρέπει να προστεθεί το γεγονός πως ο ΟΑΕΔ, που έχει την ευθύνη για το 12%, είναι δραματικά υποστελεχωμένος, για αυτό και η πολιτεία πρέπει να φροντίσει για την στελέχωση του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.