Φιλιππος Σαχινιδης: «Με την ψηφο τους στις ευρωεκλογες οι Ελληνες πολιτες να δωσουν απαντηση στο θεσμικο ελλειμμα το οποιο αντιμετωπιζει η χωρα»

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σήμερα στην Κομοτηνή

Για την υποχρέωσή του να ξεκινήσει την περιοδεία του από την πλέον ακριτική και υποβαθμισμένη, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του ΙΟΒΕ,  περιοχή της Ελλάδας, ήτοι την Θράκη, μίλησε το πρωί της Παρασκευής, 5 Απριλίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Οικονομικών κ.Φίλιππος Σαχινίδης.

Περιοδεύοντας στον Έβρο ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στην Ροδόπη έσπευσε να τονίσει πως «κάτι δεν πάει καλά σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τους πόρους συνοχής, καθώς την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητά της την μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, βλέπουμε ότι η Ελλάδα αποκλίνει και οι περιφερειακές ανισότητες γίνονται ολοένα και πιο έντονες».

Κληθείς να καταθέσει τα βασικά συμπεράσματα που πρόλαβε να εξάγει από την έως τώρα περιοδεία του στην Θράκη ο κ.Σαχινίδης μίλησε για δύο κυρίαρχα προβλήματα, ήτοι το δημογραφικό και η εγκατάλειψη της υπαίθρου και ακολούθως η απώλεια σταθερών εισοδημάτων και η αδυναμία ανάδειξης μια αναπτυξιακής στρατηγικής.

Εγκατάλειψη και απουσία πολιτικής στη Θράκη

Δίνοντας το παράδειγμα των Δικαίων όπου του μεταφέρθηκε πως την επόμενη σχολική χρονιά δεν θα υπάρχει μαθητής για εγγραφή στην Α’ Δημοτικού, ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος για την συνεχή μείωση του πληθυσμού στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει λάβει πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, προκειμένου να λύσει τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα. «Τόσο ο πρόσφατος ξεσηκωμός των αγροτών, όσο και αυτά τα οποία βιωματικά παρακολουθώ αυτές τις ημέρες εδώ,  με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον η εγκατάλειψη είναι που κυριαρχεί και η απουσία πολιτικής για περιοχές όπως είναι ο Έβρος, η Ροδόπη και η Ξάνθη, με κύριο επίσης χαρακτηριστικό και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων με το πέρασμα τα προηγούμενα χρόνια των κρίσεων και πολλών ανθρώπων σε κατάσταση ανεργίας» ανέφερε κάνοντας λόγο για ένα «εκρηκτικό κλίμα» για την αντιστροφή του οποίου «θα πρέπει όλα τα κόμματα, και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ περισσότερο δεδομένου ότι πάντα υπήρξε συμπαραστάτης στα προβλήματα της ακριτικής Ελλάδος, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή».

Ερωτηθείς σχετικά με την αυτούσια δυναμική της Ε.Ε. ανεξαρτήτως εθνικών πολιτικών, να άρει τις ανισότητες αυτές, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, επέμεινε στο παράδειγμα της ΠΑΜ-Θ ως η φτωχότερη Περιφέρεια της Ευρώπης, ο ίδιος προέκρινε την «επανεξέταση» των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων για την ακρίβεια στον πρωτογενή τομέα. «Δύσκολα δίνεται μια ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα, όταν το επενδυτικό σχέδιο  υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ» ανέφερε συμπληρώνοντας πως «αν πραγματικά θέλαμε να προσελκύσουμε επιχειρήσεις για να αξιοποιηθεί  το έδαφος και οι δυνατότητες που  υπάρχουν, θα πρέπει να επανεξετάσουμε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτούς τους περιορισμούς ή να δοθούν  εξαιρέσεις».

Παράδοξη η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων αλλά θα πρέπει να μας ανησυχεί

Περνώντας στο κομμάτι των ευρωεκλογών ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος, για το σύνολο της Ευρώπης, δεδομένων των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν άνοδο των κομμάτων της ακροδεξιάς. Γεγονός κατά τον ίδιο παράδοξο, καθώς πρόκειται για κόμματα εχθρικά προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση και τα οποία δείχνουν να κερδίζουν έδαφος ώστε να εκπροσωπήσουν μεγαλύτερες δυνάμεις στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

«Καταλαβαίνετε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε παραλυτικά φαινόμενα στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν καταφέρουνε και εκπροσωπηθούνε με μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη» σημείωσε, εξηγώντας πως το ίδιο ζήτημα απασχολεί και την Ελλάδα. Αρκεί να δει κανείς τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου του 2023, σύμφωνα με τα οποία για πρώτη φορά  από τη μεταπολίτευση, η ακροδεξιά εκπροσωπείται στην ελληνική βουλή από τρία διαφορετικά κόμματα, σε ένα ποσοστό του 14,5%.

Μένοντας στην προχθεσινή δικαστική απόφαση για το κόμμα των Σπαρτιατών και την σχέση του με τον Ηλία Κασιδιάρη, που εγείρουν σειρά ερωτημάτων και ενισχύουν την ευθύνη του πολιτικού συστήματος να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τους κινδύνους που προκύπτουν από την ενίσχυση των δυνάμεων της ακροδεξιάς, ο κ.Σαχινίδης προέταξε την ανάγκη της δια ζώσης επαφής με τους πολίτες ώστε «να καταλάβουν ότι πραγματικά τα προοδευτικά κόμματα, έχουν όχι απλώς άποψη και πρόταση, αλλά θέλουν να βοηθήσουν περιοχές και τους πολίτες τους που ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες κρίσεις».

«Η πολιτική το μόνο πεδίο στο οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν σύγχρονα και σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα»

Ερωτηθείς για τον βαθμό κατανόησης του βασικού αυτού ζητουμένου από το εγχώριο πολιτικό σύστημα και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο ίδιος στάθηκε στο μεγάλο ποσοστό αποχής του εκλογικού σώματος  στις πιο πρόσφατες εθνικές εκλογές, γεγονός που μεταφράζει ως “το γύρισμα της πλάτης των πολιτών στα κόμματα, τους πολιτικούς και την πολιτική». Κατά τον ίδιο το δεδομένο αυτό θα έπρεπε να προβληματίσει τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, τονίζοντας πως «ήμουν και είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η πολιτική είναι το μόνο πεδίο στο οποίο μπορούν  να  αντιμετωπιστούν σύγχρονα και σύνθετα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα». «Εάν απαξιώσουμε την πολιτική ο κίνδυνος που διατρέχουμε είναι πάρα πολύ μεγάλος» πρόσθεσε τονίζοντας πως «θα πρέπει πρώτον να πείσουμε τους πολίτες ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές, ώστε να μην αφήσουν  τους άλλους που ενδεχομένως έχουν ακραίες απόψεις, να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα, και δεύτερον δεν αρκεί απλώς να συμμετέχουν, αλλά θα πρέπει να κάνουν και μια σαφή πολιτική επιλογή σε ό,τι αφορά το κόμμα που θα επιλέξουν». «Να είναι ένα κόμμα που θα έχει όραμα για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή οι οικονομικές πολιτικές  που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν μια κοινωνική διάσταση» πρόσθεσε για να καταλήξεις υπογραμμίζοντας πως «γι’  αυτό και θα  πρέπει σε αυτές τις εκλογές να προκρίνουν  το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βεβαίως να δώσουν  και μια απάντηση στο θεσμικό έλλειμμα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη  η χώρα,  καθώς από  τον Ιούνιο και μετά δεν  υπάρχει μια ουσιαστικά ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να δοθεί στις ευρωεκλογές του Ιουνίου».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.