Φαμελλος: Σιωπουν για τους φουσκωμενους λογαριασμους και το νεο μοντελο τιμολογησης

Βέλη κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα εξαπέλυσε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Αφορμή για τα πυρά Φάμελλου στάθηκε η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΝ. που σχολίαζε τις δηλώσεις που έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εργαζομένων της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας μίλησε ξεκάθαρα για «κλοπή και αρπαχτή» στην ενέργεια προς όφελος των παρόχων, με αφορμή τον νέο μηχανισμό επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Απαντώντας, λοιπόν, ο Σ. Φάμελλος, στην ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΝ., υπογράμμισε πως ο κ. Σκρέκας δεν λέει κουβέντα για το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο οι πολίτες «λαμβάνουν συχνά τετραπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και δεκαπλάσιους λογαριασμούς φυσικού αερίου», ούτε για το νέο μοντέλο τιμολόγησης που «οδήγησε σε πολλαπλάσιες τιμές ρεύματος και νέο κύμα αισχροκέρδειας των παρόχων, το οποίο μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ».

Η δήλωση του κ.Φάμελλου έχει ως εξής:

«Για τα νέα υπερκέρδη στην εμπορία ρεύματος θα σιωπάτε καιρό κ. Σκρέκα;»

Καταλαβαίνουμε την αγωνία και τα αδιέξοδα του κ. Σκρέκα, ο οποίος εδώ και μήνες, με την υπογραφή του, επιλέγει να χαρίζει χρήματα των Ελλήνων καταναλωτών και φορολογούμενων στο καρτέλ ενέργειας, στηρίζοντας την αισχροκέρδεια και τις υψηλές τιμές, αλλά και το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει όλη την αγορά λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας.

Ο κ. Σκρέκας φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα για το γεγονός ότι εδώ και 12 μήνες οι πολίτες λαμβάνουν συχνά τετραπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και δεκαπλάσιους λογαριασμούς φυσικού αερίου, και ότι πλέον χρειάζεται ένας μέσος μηνιαίος μισθός για να πληρώσει κάποιος τον ετήσιο λογαριασμό ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας δεν λέει φυσικά τίποτα για αυτό, όπως δεν έχει και κάτι να πει για το γεγονός ότι η κυβέρνησή του απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία από τις ρευματοκοπές όσων δεν έχουν να πληρώσουν την καταχρηστική ρήτρα Μητσοτάκη, η οποία ακόμη και σήμερα συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς που παίρνουν οι πολίτες, και την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε άδικη, προχωρώντας στην τάχατες κατάργησή της.

Αντίστοιχα δεν έχει και τίποτα να πει για το νέο του μοντέλο τιμολόγησης, που οδήγησε σε πολλαπλάσιες τιμές ρεύματος και νέο κύμα αισχροκέρδειας των παρόχων, το οποίο μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε επίσης στον κ. Σκρέκα ότι από τα υπερκέρδη του καρτέλ ενέργειας της περιόδου Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ανέρχονται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν έχει φορολογηθεί ακόμη ούτε σεντ, καθώς ακόμη «μαγειρεύονται» για να αφαιρεθούν όλες οι πιθανές εκπτώσεις και να πέσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί στα μαλακά.

Το πρόβλημα για τον κύριο Σκρέκα είναι ότι όλα τα παραπάνω τα ξέρουν πολύ καλά και τα βλέπουν στο λογαριασμό τους εδώ και πάνω από ένα χρόνο όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και επειδή όσο και να μετράνε τις οικονομίες τους δεν βγαίνει ο λογαριασμός με την ακρίβεια Μητσοτάκη, μετράνε τις μέρες για να φύγει αυτή η καταστροφική κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΝ.

Το Υπουργείο κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «συνεχίζει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να παραπλανά τους πολίτες προκειμένου να υπηρετήσει το αντιπολιτευτικό του αφήγημα». Μεταξύ άλλων, το ΥΠ.ΕΝ. υποστήριξε ότι οι αποκοπές ρεύματος κατά την περίοδο διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν «πολύ περισσότερες από όσες είναι την τελευταία τριετία».

Για το θέμα αυτό, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για αιτήματα αποκοπών ανά χρονιά:

  • το 2017: 539.045
  • το 2018: 522.096
  • το 2019: 399.357
  • το 2020: 459.965
  • το 2021: 405.516
  • το 2022: 275.494

Επίσης το Υπουργείο υποστήριξε ότι με τον ελληνικό μηχανισμό, τα νοικοκυριά κι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις «διατηρούν τους λογαριασμούς ενέργειας σε προσιτές τιμές, εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακού πολέμου», ενώ στο ίδιο πνεύμα ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «έχει ανακτήσει έως τώρα πάνω από 2,5 δισ. ευρώ από τις εταιρείες ενέργειας και ως τα τέλη του χρόνου θα φτάσουμε σχεδόν τα 5 δισ.». Υποστήριξε επίσης ότι οι Έλληνες καταναλωτές «πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, μεταξύ των οποίων και τους Ίβηρες, τα μοντέλα των οποίων ο κ. Τσίπρας εκθείαζε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.